Bolnavii de coronavirus din spitalul „Toma Ciorbă” ar putea fi tratați cu plasmă convalescentă, donată de pacienții care s-au vindecat
Full Article 3 minutes read

Bolnavii de coronavirus din spitalul „Toma Ciorbă” ar putea fi tratați cu plasmă convalescentă, donată de pacienții care s-au vindecat

Bolnavii de coronavirus de tip nou care sunt internați în Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” ar putea fi tratați inclusiv cu plasmă convalescentă. Aceasta este donată de către pacienții care au contractat COVID-19, dar s-au însănătoșit. Informația a fost confirmată de către șeful catedrei boli infecțioase din cadrul instituției, profesorul universitar Tiberiu Holban, în cadrul briefingului matinal din 15 aprilie la care a participat și ministrul Sănătății. 

„Noi permanent studiem literatura, ghidurile internaționale, recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și am elaborat un ghid clinic național provizoriu care a fost lansat la 30 martie și am partiticipat la elaborarea unui ghid de management al complicațiilor severe al infecției COVID-19. Colaboratorii catedrei sunt în legătură permanentă cu colegii din alte țări, participăm la video conferințe în mod regulat: luni, la 11:00 cu Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, profesorul Adrian Streinu-Cercel, mâine avem o conferință cu colegii din Shanghai, care nemijlocit au tratat bolnavi cu COVID-19”, a explicat Tiberiu Holban.

Medicul a explicat cu ce preparate și prin ce metode sunt tratați bolnavii de COVID-19 din cadrul instituției pe care o reprezintă.

„Avem de-a face cu o maladie pentru care nu avem deocamdată tratament etiologic eficient și care să corespundă tuturor standardelor și cerințelor. Sunt circa 40 de preparate care sunt în diferite studii clinice. Noi aplicăm tratamente antivirale care s-au recomandat în anumite studii, protocoale și utilizăm preparatele antivirale hidroxiclorochina și lopinavir cu ritonavir pe care le avem în cantități suficiente. În acest protocol am stipulat managementul bolnavilor cu pneumonii terapia cu antibiotice, rațională, aplicarea steroizilor în caz de necesitate și oxigeno terapia”, a explicat profesorul Tiberiu Holban.

De asemenea, doctorul a îndemnat medicii să aplice cât mai devreme terapia cu oxigen în cazul bolnavilor în stare gravă.

„Un alt element nou și foarte eficient este plasma de convalescență. A fost inițiat procesul, noi informăm convalescenții, avem 100 care au fost deja externați, urmează să stea la domiciliu 14 zile, iar apoi pot dona plasmă. Plasma de convalescent este un remediu foarte eficient în cazurile critice și poate salva vieți. Este aprobată, a fost folosită și în China, acum este aprobată și în SUA și în multe state. Mizăm mult pe această posibilitate”, a mai relatat șeful catedrei boli infectioase din cadrul spitalului „Toma Ciorbă”.

„Pandemia va trece, cel puțin primul val și atunci vor fi făcute niște concluzii. Iar prima lecție învățată este că trebuie să ne întoarcem cu fața către bolile infecțioase”, a mai spus profesorul universitar.

În total, la spitalul „Toma Ciorbă” au fost internați 207 bolnavi de coronavirus de tip nou. 100 deja au fost tratați. De asemenea, a fost înregistrat un deces, iar mai mulți pacienți au fost transferați la Spitalul Republican și în alte instituții medicale.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: