gov.md

Bolnavii de coronavirus din spitalul „Toma Ciorbă” ar putea fi tratați cu plasmă convalescentă, donată de pacienții care s-au vindecat

Bolnavii de coronavirus de tip nou care sunt internați în Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” ar putea fi tratați inclusiv cu plasmă convalescentă. Aceasta este donată de către pacienții care au contractat COVID-19, dar s-au însănătoșit. Informația a fost confirmată de către șeful catedrei boli infecțioase din cadrul instituției, profesorul universitar Tiberiu Holban, în cadrul briefingului matinal din 15 aprilie la care a participat și ministrul Sănătății. 

„Noi permanent studiem literatura, ghidurile internaționale, recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și am elaborat un ghid clinic național provizoriu care a fost lansat la 30 martie și am partiticipat la elaborarea unui ghid de management al complicațiilor severe al infecției COVID-19. Colaboratorii catedrei sunt în legătură permanentă cu colegii din alte țări, participăm la video conferințe în mod regulat: luni, la 11:00 cu Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, profesorul Adrian Streinu-Cercel, mâine avem o conferință cu colegii din Shanghai, care nemijlocit au tratat bolnavi cu COVID-19”, a explicat Tiberiu Holban.

Medicul a explicat cu ce preparate și prin ce metode sunt tratați bolnavii de COVID-19 din cadrul instituției pe care o reprezintă.

„Avem de-a face cu o maladie pentru care nu avem deocamdată tratament etiologic eficient și care să corespundă tuturor standardelor și cerințelor. Sunt circa 40 de preparate care sunt în diferite studii clinice. Noi aplicăm tratamente antivirale care s-au recomandat în anumite studii, protocoale și utilizăm preparatele antivirale hidroxiclorochina și lopinavir cu ritonavir pe care le avem în cantități suficiente. În acest protocol am stipulat managementul bolnavilor cu pneumonii terapia cu antibiotice, rațională, aplicarea steroizilor în caz de necesitate și oxigeno terapia”, a explicat profesorul Tiberiu Holban.

De asemenea, doctorul a îndemnat medicii să aplice cât mai devreme terapia cu oxigen în cazul bolnavilor în stare gravă.

„Un alt element nou și foarte eficient este plasma de convalescență. A fost inițiat procesul, noi informăm convalescenții, avem 100 care au fost deja externați, urmează să stea la domiciliu 14 zile, iar apoi pot dona plasmă. Plasma de convalescent este un remediu foarte eficient în cazurile critice și poate salva vieți. Este aprobată, a fost folosită și în China, acum este aprobată și în SUA și în multe state. Mizăm mult pe această posibilitate”, a mai relatat șeful catedrei boli infectioase din cadrul spitalului „Toma Ciorbă”.

„Pandemia va trece, cel puțin primul val și atunci vor fi făcute niște concluzii. Iar prima lecție învățată este că trebuie să ne întoarcem cu fața către bolile infecțioase”, a mai spus profesorul universitar.

În total, la spitalul „Toma Ciorbă” au fost internați 207 bolnavi de coronavirus de tip nou. 100 deja au fost tratați. De asemenea, a fost înregistrat un deces, iar mai mulți pacienți au fost transferați la Spitalul Republican și în alte instituții medicale.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

tvrmoldova.md

Sofia verifică identitatea bulgară a lui Plahotniuc. Premierul Jeliazkov: „Vom avea grijă să cercetăm acest caz”

Prim-ministrul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, a anunțat că autoritățile de la Sofia verifică veridicitatea identității bulgare a oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, care ar deține o carte de identitate emisă în 2006. Jeliazkov a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă susținute la Chișinău, alături premierul moldovean Dorin Recean, în marja vizitei sale în R. Moldova.

Din ceea ce știm, deocamdată, și datele pe care le avem, este vorba despre o persoană care în 2004 a aplicat pentru act de identitate sub numele Mihail Tăuceanu. Indiferent de decizia Autorității de securitate, au fost eliberate acte de identitate în 2006. Acum se fac verificări dacă este vorba de o identitate falsă. Vom avea grijă să cercetăm acest caz”, a declarat Jeliazkov.

Oficialul bulgar a subliniat că „infrastructurile oligarhice create sunt drumul cel mai direct pentru a desfășura propaganda rusească și a influența funcționarea normală a societății” și a promis că autoritățile bulgare vor investiga acest caz.

Prim-ministrului Bulgariei, Rossen Jeliazkov, întreprinde o vizită în R. Moldova în perioada 27-28 iulie 2025.

Duminică, 27 iulie, prim-ministrul Dorin Recean îl va primi pe omologul său bulgar la Casa Guvernului. Programul va include ceremonia de întâmpinare, o întrevedere tête-à-tête, precum și în format extins, cu membrii delegațiilor. După ședințe, prim-miniștrii Dorin Recean și Rossen Jeliazkov vor susține o conferință de presă comună.

Ulterior, oficialii se vor deplasa în raionul Taraclia, unde vor avea o întrevedere cu reprezentanții autorităților publice locale. De asemenea, șefii guvernelor de la Chișinău și Sofia vor participa la ceremonia de semnare a Acordului prin care fosta Universitate din Taraclia devine filiala Universității „Angel Kanchev” din Ruse, Bulgaria.  

Luni, 28 iulie, premierul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, va avea întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu șeful Legislativului, Igor Grosu. 

***

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: