gov.md

Bolnavii de coronavirus din spitalul „Toma Ciorbă” ar putea fi tratați cu plasmă convalescentă, donată de pacienții care s-au vindecat

Bolnavii de coronavirus de tip nou care sunt internați în Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” ar putea fi tratați inclusiv cu plasmă convalescentă. Aceasta este donată de către pacienții care au contractat COVID-19, dar s-au însănătoșit. Informația a fost confirmată de către șeful catedrei boli infecțioase din cadrul instituției, profesorul universitar Tiberiu Holban, în cadrul briefingului matinal din 15 aprilie la care a participat și ministrul Sănătății. 

„Noi permanent studiem literatura, ghidurile internaționale, recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și am elaborat un ghid clinic național provizoriu care a fost lansat la 30 martie și am partiticipat la elaborarea unui ghid de management al complicațiilor severe al infecției COVID-19. Colaboratorii catedrei sunt în legătură permanentă cu colegii din alte țări, participăm la video conferințe în mod regulat: luni, la 11:00 cu Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, profesorul Adrian Streinu-Cercel, mâine avem o conferință cu colegii din Shanghai, care nemijlocit au tratat bolnavi cu COVID-19”, a explicat Tiberiu Holban.

Medicul a explicat cu ce preparate și prin ce metode sunt tratați bolnavii de COVID-19 din cadrul instituției pe care o reprezintă.

„Avem de-a face cu o maladie pentru care nu avem deocamdată tratament etiologic eficient și care să corespundă tuturor standardelor și cerințelor. Sunt circa 40 de preparate care sunt în diferite studii clinice. Noi aplicăm tratamente antivirale care s-au recomandat în anumite studii, protocoale și utilizăm preparatele antivirale hidroxiclorochina și lopinavir cu ritonavir pe care le avem în cantități suficiente. În acest protocol am stipulat managementul bolnavilor cu pneumonii terapia cu antibiotice, rațională, aplicarea steroizilor în caz de necesitate și oxigeno terapia”, a explicat profesorul Tiberiu Holban.

De asemenea, doctorul a îndemnat medicii să aplice cât mai devreme terapia cu oxigen în cazul bolnavilor în stare gravă.

„Un alt element nou și foarte eficient este plasma de convalescență. A fost inițiat procesul, noi informăm convalescenții, avem 100 care au fost deja externați, urmează să stea la domiciliu 14 zile, iar apoi pot dona plasmă. Plasma de convalescent este un remediu foarte eficient în cazurile critice și poate salva vieți. Este aprobată, a fost folosită și în China, acum este aprobată și în SUA și în multe state. Mizăm mult pe această posibilitate”, a mai relatat șeful catedrei boli infectioase din cadrul spitalului „Toma Ciorbă”.

„Pandemia va trece, cel puțin primul val și atunci vor fi făcute niște concluzii. Iar prima lecție învățată este că trebuie să ne întoarcem cu fața către bolile infecțioase”, a mai spus profesorul universitar.

În total, la spitalul „Toma Ciorbă” au fost internați 207 bolnavi de coronavirus de tip nou. 100 deja au fost tratați. De asemenea, a fost înregistrat un deces, iar mai mulți pacienți au fost transferați la Spitalul Republican și în alte instituții medicale.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Captură video

Agenția Medicamentului a rămas fără director: Guvernul i-a aprobat demisia. Un ministru s-a opus

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) rămâne fără conducere: directorul Dragoș Guțu a demisionat, iar Guvernul i-a aprobat cererea în ședința din 2 iulie. Cu toate acestea, ministrul Educației, Dan Perciun, s-a opus deciziei și a cerut ca votul său „împotrivă” să fie consemnat oficial.

„Eu am votat împotrivă. Vă rog să consemnăm. Eu am votat împotrivă”, a declarat Perciun, după ce premierul Dorin Recean a anunțat că nu există abțineri.

Dan Perciun a explicat, ulterior, de ce a votat „împotriva” eliberării din funcție a directorului Agenției. Potrivit ministrului, votul său a fost o formă de apreciere pentru activitatea desfășurată de Guțu în fruntea instituției.

„Eu am avut ocazia să lucrez cu domnul Guțu când am fost președintele Comisiei Parlamentare în Medicină. A fost un vot pentru susținerea realizărilor care le-a avut Agenția în această perioadă de timp. Un lucru care l-aș remarca sunt acele 95 de farmacii care au apărut în satele Republicii Moldova. A fost o apreciere pentru munca domnului Guțu depusă pe parcursul acestor ani”, a declarat Perciun.

Întrebat despre motivele demisiei, ministrul a precizat că nu cunoaște detalii suplimentare.

Până la desemnarea unui nou director general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, atribuțiile funcției vor fi exercitate, începând cu 3 iulie, de Lina Gudima, actualul director general adjunct al Agenției.

Amintim că Dragoș Guțu a fost numit în funcția de director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale în septembrie 2021.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: