Bunuri de peste 21 mln de lei, nedeclarate. Procurorii au dezvăluit ce i se incriminează Galinei Dodon
Full Article 3 minutes read

Bunuri de peste 21 mln de lei, nedeclarate. Procurorii au dezvăluit ce i se incriminează Galinei Dodon

Procuratura Anticorupție a dezvăluit detalii despre învinuirile care i se aduc Galinei Dodon. Acesteia i se incriminează complicitate la îmbogățire ilicită. Oamenii legii susțin că fostul cuplu prezidențial ar deține personal și prin intermediari bunuri care depășesc suma de 21 mln de lei. Asta cu toate că au declarat venituri de doar 3 mln lei.

Astăzi, procurorii anticorupție i-au înaintat învinuirea doamnei Galina Dodon. Acesteia i se incriminează săvârșirea infracțiunii de complicitate la îmbogățirea ilicită, manifestată prin contribuirea la deținerea de către soțul acesteia Dodon Igor, personal și prin persoane terțe a bunurilor în valoare de peste 21 milioane lei, ceea ce depășește substanțial veniturile declarate în sumă de peste 3 milioane lei, cu 18 277 157, 00 lei.

Precizăm că, aceste sume se raportează la perioada februarie 2014-octombrie 2021. În cadrul audierilor în calitate de învinuită, dna Galina Dodon, vina nu și-a recunoscut-o în săvârșirea infracțiunii incriminate, refuzând să facă declarații referitor la circumstanțele cazului investigat. Totodată, procurorul de caz a aplicat în privința acesteia măsura preventivă sub formă de obligare de a nu părăsi țara pe un termen de 60 zile”, a precizat pentru NM Mariana Cherpec, reprezentanta Procuraturii Anticorupție.

***

Amintim că fosta prima doamnă a Republicii Moldova Galina Dodon s-a prezentat pe 16 iunie la audieri la Procuratura Anticorupție. Ea are statut de învinuit în același dosar în care sunt cercetați penal și deținuți în arest (la domiciliu și respectiv în penitenciar) soțul său Igor Dodon și fratele său, Petru Merineanu.

După discuțiile cu procurorii, Galina Dodon s-a plâns că dosarul său ar fi motivat politic și menit să îl exercite presiune asupra soțului său.

Mi s-a deschis un dosar politic care are ca scop să-l defăimeze pe soțul meu. Sunt tratată în cel mai josnic mod. Au făcut percheziții la părinții noștri. Avem de-a face cu niște persoane care sunt instruite special. Presupun că următorul va fi copilul nostru, care se întoarce acasă în vacanță. Cred că degrabă o să-i pună interdicție de a studia în Rusia. Îmi țin fratele în închisoare. Pentru ce? Pentru faptul că a făcut bani în Rusia și a venit în Moldova, în satul Molovata, de baștină, ca să deschidă o afacere. Și acum îl țin în inchisoare și îmi torturează părinții. Mamele noastre sunt bolnave și nu le dau voie să vină să-și vadă nepoții”, a declarat Galina Dodon.

Contactată de NM, reprezentanta Procuraturii Mariana Cherpec a confirmat că Galina Dodon are interdicție de a părăsi țara timp de 60 de zile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: