Călătorii pe vreme de pandemie. Ministerul de Externe a publicat restricțiile impuse pentru cetățenii Moldovei
Full Article 4 minutes read

Călătorii pe vreme de pandemie. Ministerul de Externe a publicat restricțiile impuse pentru cetățenii Moldovei

Din cauza pandemiei de COVID-19, majoritatea statelor din Uniunea Europeană, dar nu numai, au impus restricții pentru cetățenii altor țări. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova a publicat pe 18 iunie o sinteză a condiționalităților impuse. Doar două state nu au interdicții pentru străini: Belarus și Albania.

Astfel, cetățenii Republicii Moldova nu pot, deocamdată să meargă în România, dacă nu au rude acolo, dacă nu dețin pașaport diplomatic, contracte de muncă, urgenţe medicale sau permis de şedere. Chiar și aceștia, vor trebuie să stea în izolare timp de 14 zile. Excepție fac cei care elevii/studenții, înmatriculați în unitățile/instituțiile de învățământ de pe teritoriul României, care au de susținut probe sau examene la încheierea ciclurilor de învățământ gimnazial/liceal/învățământ superior.

La intrarea în Ucraina, cetăţenii RM urmează să fie plasaţi în locaţii de observaţie (carantină) timp de 14 zile. Este obligatorie procurarea poliţei de asigurare medicală, care să acopere cheltuielile legate de tratamentul COVID-19.

Rusia interzice intrarea cetățenilor străini sau a apatrizilor, pe teritoriul țării, cu excepția membrilor misiunilor diplomatice și consulare acreditați în Rusia și membrii familiilor acestora, colaboratorilor organizațiilor internaționale în Rusia și membrii familiilor acestora;
șoferilor pe rute internaționale de transport; membrilor echipajelor de transport aerian, maritim și fluvial, feroviar internațional, ai delegațiilor oficiale, cu vize diplomatice, de serviciu și obișnuite, eliberate în legătură cu decesul rudelor apropiate, care au locuit pe teritoriul Rusiei; persoanelor care au soț, soție, părinți, copii, înfietori, sunt înfiate, tutelează sau sunt tutelați, de cetățeni ai Federației Ruse; cei care fac parte din Programul «ПЕРЕСЕЛЕНИЕ»; persoanelor care efectuează lucrări de asamblare a echipamentelor tehnice de origine străină, altele decât cele rusești; persoanelor care se află în tranzit, în punctele de trecere a frontierei în aeroporturi; cei care vin în Rusia în scop de tratament medical (cu prezentarea documentelor de rigoare emise în FR); și a persoanelor care intenționează să intre în Rusia, doar pentru o singură dată în perioada restrictivă, în scop de îngrijire medicală a soților, părinților, copiilor,
înfietorilor, înfiaților, tutelaților sau tutelaților (cu prezentarea documentelor confirmative despre gardul de rudenie și starea de sănătate). Nu există restricții pentru cetățenii moldoveni la părăsirea teritoriului Federației Ruse

Restricții similare sunt pentru cetățenii Republicii Moldova care vor să meargă în Austria, Belgia, Cehia, Croaţia, Estonia, Grecia, Letonia, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Majoritatea acestor state menţin obligativitate de carantină timp de 14 zile pentru moldovenii cu acte în regulă care ajung în această perioadă acolo.

În Italia, călătoriile în scop turistic sunt deocamdată interzise. Cetățenii Republicii Moldova care dețin un permis de ședere/reședință,
contract de muncă sau au motive serioase legate de sănătate, pot intra în Italia cu respectarea anumitor condiții, inclusiv respectarea autoizolării timp de 14 zile.

În același timp, moldovenii pot să călătorească în Irlanda, Slovenia şi Marea Britanie, însă vor fi obligaţi să stea în carantină timp de 14 zile.

Singurele țări în care moldovenii nu au restricţii de intrare sunt Albania și Belarus. Totuși, aceștia vor trebui să prezinte un certificat medical care să ateste faptul că nu sunt infectaţi cu noul coronavirus, efectuat cu cel mult două zile înainte de data trecerii frontierei. Din 16 iunie, cursele aeriene de pe ruta Chişinău-Minsk au fost reluate.

Nu au anunţat când vor redeschide graniţele pentru cetăţenii noştri Elveţia, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Serbia.

Alte ţări din Europa, precum Franţa, Germania, Olanda, Portugalia şi Spania au informat că menţin frontierele închise pentru cetățenii Republicii Moldova pân la sfârșitul lunii iunie.

Documentul integral privind alertele de călătorie pentru cetățenii Republicii Moldova poate fi studiat AICI.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: