Campaniile de dezinformare vor deveni trădare de patrie? Primele consultări publice asupra legii propuse de PAS
Full Article 4 minutes read

Campaniile de dezinformare vor deveni trădare de patrie? Primele consultări publice asupra legii propuse de PAS

Cetățenii moldoveni care acționează în interesul unor state străine sau al unor formațiuni anticonstituționale în scopul desfășurării unor activități ostile împotriva Republicii Moldova vor fi judecați pentru trădare de patrie. Sub această noțiune, însă, ar putea intra inclusiv campaniile de dezinformare. Mai mult, persoanele vor putea fi judecate chiar și în lipsa dovezilor privind prejudiciul adus statului. Deputații PAS Lilian Carp și Igor Chiriac propun modificarea legislația în ceea ce privește noțiunea de „trădare de patrie”. Cei doi deputați au propus un amendament la articolul 337 din Codul Penal. Pe 24 mai, la Parlament, au avut loc primele consultări publice.

Potrivit comunicatului de presă a Parlamentului, scopul amendamentului este de a consolida cadrul normativ pentru asigurarea securității statului și combaterea activităților infracționale care vizează suveranitatea, independența și securitatea țării.

Consultările publice asupra acestui amendament au avut loc la Parlament cu participarea reprezentanților Ministerului Justiției, Procuraturii Generale și a Serviciului de Informații și Securitate.

Amendamentul propune ca în Codul Penal să se stipuleze că „trădarea de Patrie, adică fapta săvârşită intenţionat, de către un cetăţean al Republicii Moldova, împotriva suveranităţii, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacităţii de apărare a Republicii Moldova, în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanţilor lor, este exprimată prin: trecere de partea inamicului pe timp de război sau conflict armat; spionaj; divulgare a secretului de stat; acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului.”

Conform legislației în vigoare, acțiunile cetățeanului trebuie să aducă prejudicii patriei, iar noua variantă exclude această obligativitate. Adică, pentru a condamna o persoană conform acestui articol, nu este necesar ca aceasta să fi adus prejudicii concrete prin acțiunile sale.

În plus, deputații au propus înlocuirea cuvântului „dușman” cu „inamic”, deoarece conceptul de „dușman”, în sens juridic, este aplicabil doar în timpul războiului.

În prezent, pentru trădarea patriei se prevede o pedeapsă de la 12 până la 20 de ani de închisoare. Însă pentru funcționarii publici, deputații propun înăsprirea pedepsei.

Unul dintre autorii modificărilor legislative, deputatul PAS Igor Chiriac, a explicat că prin trădare în interesul unui stat străin, al unei organizații străine, al unor formațiuni anticonstituționale sau al reprezentanților acestora, se înțelege și desfășurarea campaniilor de dezinformare. De asemenea, acesta a precizat că prin trădare se înțelege și activitatea organizată care, pe o perioadă de timp, este îndreptată spre atingerea unor scopuri ostile și a dat drept exemplu România.

Andrian Cheptonar, deputat PAS, a opinat în timpul consultării că-și dorește ca legea în noua formulă să permită tragerea la răspundere a blocurilor politice constituite în străinătate, precum să și combată fenomenul așa numiților „cărăuși” de bani din Federația Rusă, care ar fi transportat bani în interesul unei „grupări criminale”.

Adițional, propunerea legislativă prevede introducerea unei noi forme de trădare de patrie, care implică „acordarea de ajutor unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanților lor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului. Acest lucru se poate exprima inclusiv prin campanii de dezinformare, activitate organizată, într-o anumită perioadă de timp, pusă la cale pentru a realiza obiective ostile prin dezinformarea societății, activitate care este de natură să aducă atingere suveranităţii, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacităţii de apărare a Republicii Moldova”.

În amendament figurează și circustanțele agravate când trădarea de patrie se săvârșește cu scop de a obține beneficiu material și când drept urmare a trădării își pierd viața cetățenii Moldovei.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: