Ghid NM
Cât hotarele sunt închise
Unde am putea merge la odihnă fără a pleca din Moldova
Ghid NM
Cât hotarele sunt închise
Unde am putea merge la odihnă fără a pleca din Moldova
Din cauza epidemiei de coronavirus, hotarele Moldovei continuă să fie închise pentru cea mai mare parte a populației. În schimb, nu există niciun fel de restricții pentru călătoriile interne. Iar în Moldova, sunt numeroase locuri frumoase și neobișnuite, pe care merită să le vizitați: defileuri străvechi, conace vechi, câmpuri de levănțică, rezervații. NM a selectat 15 destinații pentru excursii atât în locuri îndepărtate ale țării, cât și în apropiere de Chișinău. Pentru cei care preferă să stea acasă, există opțiunea excursiilor virtuale, iar pentru amatorii de sporturi extreme – zborurile cu deltaplanul.
Se poate la sud, dar se poate și la nord
Moara de vânt, construită din lemn, din satul Beșalma, Găgăuzia
În satul Beșalma din Găgăuzia, la 19 kilometri de Comrat, există o moară de vânt construită din lemn, la mijlocul secolului XIX. Ea s-a păstrat practic în forma sa inițială. Moara este și acum în stare funcțională, uneori chiar lucrează. Fundamentul morii este construit din piatră, iar pereții și „aripile" – din lemn, care s-a înnegrit deja de-a lungul anilor. În interior au fost mecanismele care puneau în funcțiune pietrele de moară.
Această moară este o atracție turistică. La asfințit, lângă ea se pot obține fotografii excelente în stilul „Don Quijote". De asemenea, aici puteți să vă familiarizați cu viața și activitatea găgăuzilor, iar la muzeul din Beșalma – cu istoria și soarta interesantă a acestora.
Fiodor Evstigneev, ghid
Lacul Beleu, raionul Cahul
Beleu este cel mai mare lac din Moldova, situat la sudul țării, în cursul inferior al râului Prut. Suprafața totală a lacului este de 6,26 km.p., iar lungimea – 5 km.

Lacul Beleu este un relict al limanului Dunărean format în urma transgresiilor apelor maritime. Acest lucru s-a întâmplat cu aproape 6 mii de ani în urmă. Lacul este parte componentă a rezervației științifice „Prutul de Jos".
Mulți au auzit despre lacul Beleu, însă puțini au ajuns până la el. Dar merită! În primul rând, lacul surprinde printr-un peisaj prea puțin tipic pentru centrul Moldovei. În al doilea rând, bucură abundența faunei: broaște, șerpi de casă, broaște țestoase, păsări și chiar moluște. Ei, și în al treilea rând, rezervația are un director binevoitor și ospitalier, mereu bucuros să demonstreze vizitatorilor proprietățile sale.
Ghenadii Ganebnîi, fondatorul visit.md
Grota din satul Duruitoarea Veche, raionul Râșcani
Grota din satul Duruitoarea Veche este una dintre cele mai mari din Europa. Este alcătuită din trei încăperi mari, cu lungimea de 49 de metri, cu un coridor comun. Este un obiectiv natural, protejat de stat, interesant pentru cei pasionați de istoria antică.
În anii 70 ai secolului trecut, expedițiile științifice au găsit aici urme de oameni încă din epoca de piatră. Adică oamenii s-au stabilit pe locurile din jurul satului Duruitoarea încă acum 12 mii de ani. S-au găsit oase ale omului primitiv, unelte de muncă și alte dovezi ale faptului că peșterile și grotele au fost foarte comode pentru adăpostirea cel puțin a unei tabere. Până în prezent, aici pot fi văzute urme de focuri care au afumat „pe vecie" arcadele din peșteri. Unii turiști vin aici cu echipamentul necesar și înnoptează în grote. Aici pot fi resimțite vremurile străvechi și pot fi admirate vederile minunate ale celui mai mare lac de acumulare din Moldova – Costești-Stânca.
Fiodor Evstigneev, ghid
Pe lângă satul Duruitoarea Veche trece centura Toltrelor Prutului (șir de recife străvechi din calcar). Cu milioane de ani în urmă, aici a fost fundul mării și valurile antice și curenții maritimi au format un peisaj straniu și au sculptat în piatră grote de o frumusețe rară.
Vila Mândâc, raionul Drochia
Vila Mândâc este un complex alcătuit dintr-un conac și un parc, situat la 25 kilometri de Drochia, lângă satul Mândâc. Parcul a fost plantat în anul 1896, după ce acest pământ a fost cumpărat de familia de origine poloneză și armeană Ohanowicz. Potrivit unei versiuni, planul parcului a fost elaborat de arhitectul Alexandru Bernardazzi.

La sfârșitul secolului XIX, aici a fost construit un conac, o moară de apă și un cavou.

În perioada sovietică, în parc și în conac a fost amenajată o tabără pionierească, au apărut câteva construcții noi – blocuri de locuit și un cămin. Până în prezent, în parc s-au păstrat sculpturi semidistruse ale pionierilor și instructorilor. Tabăra pionierească a fost închisă demult, iar parcul și conacul – abandonate.
Conacul Mândâc mă atrage prin dezolarea sa, dar și prin istoria bogată și soarta sa tristă. Îmi place întregul complex: parcul, conacul, construcțiile fostei tabere pionierești, sculpturile pionierilor, lacul, beciurile, țigla învechită și cavoul familiei Ohanowicz. Acolo sunt paznici, dar ei permit vizitatorilor să intre gratis. Dacă nu atragi atenția lor, poți și singur să le studiezi pe toate.
Nicolai Chirnev, ghid
Valea râului Ciorna
Râul Ciorna își are începutul la hotarul dintre raioanele Șoldănești și Florești. Acesta curge prin orașul Șoldănești, satele Parcani și Glinjeni din raionul Șoldănești, apoi prin satele Mateuți și Ciorna din raionul Rezina.

Albia râului trece printr-o vale imensă. În unele locuri, adâncimea acesteia atinge 200 de metri. „Pereții" din calcar ale văii sunt acoperiți de pădure. De-a lungul râului pasc turme de oi.
Ungherașe neobișnuite și puțin cunoscute pot fi găsite chiar și în cele mai cunoscute locuri: Butuceni și Trebujeni, Țâpova și Saharna. Dar sunt locuri care, pe nedrept, atrag mai puțină atenție, de exemplu, valea râului Ciorna, de la Șoldănești până la Rezina. Acolo sunt peisaje stâncoase magnifice. Prin această vale trece o cale ferată. Aici sunt cascade, praguri, monumente abandonate ale arhitecturii industriale – de exemplu, două cuptoare imense pentru ardere. Și tot acolo, în valea de lângă satul Mateuți, este un tunel vechi de cale ferată din secolul XIX.
Iurii Șveț, etnograf
Rezervația „La Castel", raionul Edineț
„La Castel" este o rezervație peisagistică de lângă satul Gordinești, raionul Edineț. Deși denumirea presupune un castel, aici nu există un castel adevărat. Legenda spune însă că acesta a fost aici cândva.

Conform legendei, cândva, în aceste locuri, trăia o fată de o frumusețe nemaipomenită. Fata a fost răpită de iubitul său, pe care părinții ei nu l-au acceptat ca mire pentru fiica lor. El a ascuns-o în acest castel. Odată, iubitul fetei se întorcea acasă de la vânătoare și a descoperit lipsa castelului. El a dispărut sub pământ.
În viziunea mea, după amploarea și frumusețea peisajelor, „La Castel" este unul dintre cele mai bune locuri din Moldova. Cel mai mult impresionează contrastul dintre valea foarte adâncă și râul Racovăț, care curge de-a lungul văii.
Ghenadii Ganebnîi, fondatorul visit.md
În apropiere de Chișinău
Conacul familiei Ralli, raionul Strășeni
Conacul familiei Ralli este o reședință boierească de la începutul secolului al XIX-lea, construită de bogatul boier grec Zamfirache Ralli, în satul Dolna. Conacul este cunoscut prin faptul că în vara anului 1821, în aceste locuri a fost de câteva ori poetul rus Alexandr Pușkin.

Lângă conac se întinde un parc mic în care este un izvor și bustul lui Pușkin.

Conacul s-a păstrat foarte bine. Actualmente, în acest edificiu funcționează Muzeul „A. Pușkin". Cele mai multe exponate au fost aduse aici din Sankt-Petersburg și din Chișinău.
Rezervația Științifică „Codri", raionul Strășeni
Rezervația „Codri" este situată lângă satul Lozova, raionul Strășeni. Suprafața totală a acesteia este de peste 5200 de hectare. Aproape tot teritoriul rezervației este acoperit de păduri, cei mai mulți copaci fiind stejarii și fagii.

Fauna rezervației este foarte variată. Aici locuiesc berze negre, jderi, mistreți, cerbi, vulpi, iepuri, bursuci. Unele din acestea sunt incluse în Cartea Roșie a Moldovei. În total, în rezervație trăiesc 52 de specii de mamifere, 151 de specii de păsări, 8 specii de reptile, 10 specii de amfibieni și peste 8 mii de specii de insecte.
Valea râului Răut de lângă satul Furceni, raionul Orhei
În apropiere de satul Furceni, raionul Orhei, este un defileu pitoresc, prin care curge râul Răut. Aici sunt o mulțime de roci, peșteri și grote.

Această localitate se află la cinci kilometri de complexul muzeal și arheologic Orheiul Vechi, atât de popular printre turiști, dar lângă Furceni sunt mult mai mulți turiști.
„Peșterea Surprizelor", raionul Criuleni
foto: visit.md

Peșterea este situată pe malul drept al râului Nistru, lângă satul Zolonceni, într-o pădure care care este situată la doi kilometri la nord de Criuleni. Aceasta este una dintre cele mai mari peșteri din Moldova.

„Peșterea Surprizelor" reprezintă un labirint de tuneluri cu înălțimea de până la cinci metri și cu lățimea de până la doi metri. În unele locuri, aceste tuneluri s-au lărgit și au format săli încăpătoare și fântâni adânci. Lungimea totală a peșterii este de aproape 1700 de metri.

Peștera este bine ventilată, nu conține alte gaze în afară de cele care sunt în atmosferă, la suprafață. Flora și fauna de aici nu este prea bogată, însă în peșteră trăiesc lilieci.

Aici poate fi periculos, de aceea se recomandă coborârea în peșteră doar celor care au experiență de escaladare a peșterilor.
Parcul conacului Balioz, raionul Orhei
Conacul Balioz se află în centrul satului Ivancea, raionul Orhei. Acesta a fost construit în anul 1880, la comanda boierului Carabet Balioz, în stil european vestic și cu elemente ale clasicismului rus. În prezent, conacul este abandonat.

Pe acest teritoriu se află unul dintre cele mai vechi parcuri din Moldova, cu o suprafață de 7 hectare. Aici puteți să vă plimbați prin parc și să vedeți copaci neobișnuiți pentru Moldova: bradul canadian, pinul american, teiul roșu și tisa.
Frumos și extrem
Drumul levănțicăi la Țâpova
Duminică, 5 iulie, compania „A life zone", organizează o călătorie pe câmpurile cu levănțică.

Prețul este de 10 euro (195 de lei). Prețul include o sesiune foto în câmpul de levănțică și o excursie pe stâncile de lângă satul Țâpova, raionul Rezina. Drumul se plătește separat: 150 de lei pentru o persoană matură și 100 de lei pentru un copil (în brațe la părinți – gratuit). Puteți pleca și cu propriul automobil.

Organizatorii vă propun să aveți haine de culoare deschisă pentru sesiunea foto, antiseptice și soluții contra țânțarilor.
Zborul cu deltaplanul
Și pentru amatorii de odihnă extremă sunt opțiuni. Sâmbătă și duminică, 27 și 28 iunie, puteți efectua un zbor de 15 minute cu deltaplanul, cu un pilot profesionist. Zborul este organizat de agenția de turism „Cunoaște-ți Țara".

Prețul zborului este de 600 de lei. Prețul include deplasarea din Chișinău spre locul zborului și înapoi și serviciile pilotului.
Excursii virtuale
Sunt oferite și pentru cei care nu doresc să plece din oraș în acest weekend, dar doresc să afle mai multe despre destinațiile turistice ale Moldovei. Puteți urmări înregistrarea excursiei virtuale prin Moldova, cu ghid, organizată de platforma Visit.md.

Pe canalul de YouTube al platformei sunt deja înregistrări ale tururilor virtuale cu ghidul Fiodor Evstigneev din Fetești, pe unde trece centura Toltr, Năslavcea, Saharna, Orheiul Vechi, Duruitoarea Veche, mănăstirile Căpriana, Curchi și Țâpova, Cetatea Soroca și vinăria Purcari.

Pe site-ul Visit.md sunt panoramele 3D ale destinațiilor turistice care pot fi vizionate cu ochelari VR.
Теxt: Tatiana Sultanova
Prezentare: Cristina Demian
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: