Cazul panglicii Sf. Gheorghe: Ședința de judecată a fost amânată până în toamnă, după ce Igor Dodon nu s-a prezentat
Full Article 3 minutes read

Cazul panglicii Sf. Gheorghe: Ședința de judecată a fost amânată până în toamnă, după ce Igor Dodon nu s-a prezentat

Prima ședință de judecată în cazul fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, amendat cu 9 mii de lei pentru că a purtat panglica „Sfântul Gheorghe” de 9 mai, a fost amânată. Se întâmplă după ce fostul șef de stat, aflat în arest la domiciliu, nu s-a prezentat la ședința de judecată. Magistrații urmează să se reunească în ședință în luna noiembrie, pentru a examina dosarul, scrie TV8.

Amintim că pe 28 iunie, Igor Dodon a contestat procesul-verbal la Judecătoria Chișinău, iar astăzi, 19 iulie urma să aibă loc ședința de judecată, iar dosarul urma să fie examinat de magistrata Svetlana Garștea-Bria.

***

Pe 18 mai, fostul șef al statului Igor Dodon a scris pe Facebook că a fost amendat după ce a participat pe 9 mai la marșul „Regimentul nemuritor” purtând panglica „Sfântul Gheorghe”. Ex-președintele țării menționa că va contesta „acest abuz” în toate instanțele de judecată. Dodon consideră că legea privind interzicerea simbolurilor agresiunii ruse în Ucraina „are un caracter discriminatoriu și divizează artificial societatea, fiind profund antidemocratică”.

De menționat că amenda contravențională pentru cei care încalcă legea cu privire la simbolurile anterior interzise în țara noastră, inclusiv panglica Sf. Gheorghe, constituie pentru persoanele fizice: 4500 – 9000 MDL sau 30/60 de ore în folosul comunității, pentru persoanele cu funcție de răspundere: 9000 – 18000 MDL, iar pentru persoanele juridice: 18000 – 30000 MDL.

Igor Dodon se află în arest preventiv la domiciliu. Pe 29 iunie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au luat decizia să-i prelungească arestul preventiv la domiciliu cu încă 30 de zile. Igor Dodon figurează într-un dosar penal în care este învinuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Asta după ce în mai 2020 deputatul Iurie Reniță a publicat un video în care se vede cum Igor Dodon primește o pungă neagră de la fostul politician Vlad Plahotniuc.

Pe 27 iunie curent, Procuratura Generală a anunțat că fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon s-a ales cu încă un dosar. Acestuia i-a fost înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Mai exact, Dodon este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, deținând funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, a semnat avizul în baza căruia, în mai 2008 de către directorul general al SA „Energocom” a fost încheiat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, cu o compania străină Ungaria, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 – iunie 2009. Toate acestea au fost contrar prevederilor art. 82 al Legii nr. 1134 din 02.04.1997 cu privire la societățile pe acțiuni.

Urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA „Energocom” i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11 927 173 dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: