Ce-i mai bun (nu) e pentru copii
Ce fel de apă beau copiii în grădinițele din Moldova
Ce fel de apă beau copiii noștri în grădinițe? Potrivit unui studiu, aceasta nu este cea mai bună: în 75% din grădinițele rurale din Moldova, apa prezintă pericol pentru sănătate, deoarece conținutul de nitrați, ftor și bor din ea depășesc limitele admise. Medicii susțin că această apă nu poate fi băută nici chiar după fierbere. În bugetele locale nu sunt prevăzute mijloace pentru purificarea apei sau pentru procurarea celei îmbuteliate. În multe grădinițe din Chișinău, părinții „pun mână de la mână" pentru a cumpăra apă. NM a analizat, ce fel de apă beau copiii în grădinițe și cum au de gând autoritățile să rezolve această problemă.
Chișinău
În multe grădinițe din Chișinău, părinții „pun mână de la mână" pentru a cumpăra apă îmbuteliată, pentru că nu doresc ca micuții să bea apă de la robinet. Potrivit afirmațiilor Olesei Sviderschi, al cărei copil frecventează grădinița nr. 105 din sectorul Râșcani, ea este deranjată de mirosul clorului din apa de la robinet, precum și depunerile care apar după fierbere. „De aici, și suspiciunile cu privire la veridicitatea rezultatelor analizelor și calității apei", a recunoscut ea.

Copilul Elenei Gladîș a frecventat grădinița nr. 12 din centrul orașului. Ea a spus pentru NM că părinții plătesc câte aproximativ 100 de lei anual pentru apa îmbuteliată. Aceeași situație e și la grădinița nr. 89 de la Botanica. Potrivit Elenei Neamțu, părinții adună pentru apă câte 5-10 lei lunar. „În grupa noastră, se aduc câte 2 butelii de 19 litri, iar vara – mai mult, câte trei-patru", a spus ea.

În unele grădinițe din capitală, problema apei potabile a fost soluționată altfel, cumpărându-se căni filtrante cu cartușe de schimb. Pentru filtre și cartușe, tot părinții pun mână de la mână. Natalia Șleaga a comunicat pentru NM că ea nu știe câți bani se cheltuiesc pentru apă la grădinița nr. 23 din sectorul Râșcani, pe care o frecventează fiica sa, deoarece pentru aceasta se alocă bani din cei colectați pentru fondul grupei.

Părinții copiilor care frecventează grădinițele nr. 216, 212 și 116 ș.a., la fel, adună bani pentru a procura apă sau pentru a o purifica.
Regiunile
E greu de spus dacă părinții din raioane colectează bani pentru procurarea apei în grădinițe. NM a constatat că în unele orașe și raioane, grădinițele cumpără din cont propriu apă îmbuteliată, în altele, copiilor li se oferă apă fiartă, de la robinet.

Cei de la Direcțiile de Învățământ din raioanele Râșcani, Telenești, Ungheni, Hâncești și din Găgăuzia au comunicat pentru NM că la ei, copiii beau apă îmbuteliată care este achiziționată din bugetul grădinițelor.
Nu există niciun regulament sau ordin în care s-ar menționa că trebuie să se aloce bani anume pentru apă îmbuteliată pentru grădinițe. Primăria alocă grădinițelor mijloace financiare pentru alimentație, iar acestea decid singure cum să distribuie banii și dacă să cumpere sau nu apă.
Tatiana Pavliuc, contabil-șef, primăria Ungheni
Cei de la Direcția Învățământ a mun. Bălți au comunicat pentru NM că vara, toate grădinițele din oraș cumpără apă îmbuteliată, iar în restul timpului, copiilor li se dă apă fiartă. La Ștefan Vodă ni s-a spus că în grădinițele din raion copiilor li se dă apă fiartă. La Comrat au precizat că mai devreme, grădinițele cumpărau apă din propriul buget, însă acum, în toate instituțiile au fost instalate filtre pentru apă.

Ana Croitor, directoarea grădiniței nr. 9 din Comrat, a confirmat faptul că în instituție sunt instalate filtre pentru apă. Iar în grădinița din satul Cișmichioi, r. Vulcănești, nu sunt filtre. Feodora Rișilean, directoarea instituției, ne-a comunicat că în sat nu este apeduct, apa ajunge la grădiniță dintr-o fântână arteziană și copiilor li se dă apă fiartă. Potrivit ei, calitatea apei este verificată de câteva ori pe an de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
Conform datelor unui studiu realizat de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în anul 2016, cu susținerea UNICEF, doar la Chișinău și Bălți apa de la robinet corespunde standardelor de calitate. Aceste date sunt actuale și astăzi. Cei de la reprezentanța UNICEF Moldova au comunicat pentru NM că nimeni nu a efectuat studii noi.
25%
Fiecare a patra instituție preșcolară din Moldova nu este conectată la sistemul centralizat de asigurare cu apă. Aceste grădinițe folosesc apă din fântânile arteziene sau din fântânile locale, în care cel mai adesea, structura apei nu corespunde normelor chimice și microbiologice.
22%
În 22% din grădinițe, s-a depistat cantitate prea mare de nitrați în apă. În special, este vorba despre grădinițele de la nordul țării, care nu sunt conectate la apeduct. Depășirea normei admise de nitrați în apa potabilă poate provoca micșorarea capacității sângelui de a transporta oxigenul (Methemoglobinemia).
24%
În 13% din grădinițele Moldovei, apa conține mult ftor, iar în 24% – mult bor. Această situație este caracteristică pentru raioanele din sud. Surplusul de ftor în apă poate duce la afecțiunile țesutului osos, iar surplusul de bor – la îmbolnăvirea stomacului, intestinului și a rinichilor.
În grădinițele din centrul Moldovei se atestă o altă problemă – în apa de acolo sunt depistate bacterii de Enterococcus și E.coli.
Liliana Carp
Medic igienist, Centrul Național de Sănătate Publică
Dacă norma admisă de nitrați, ftor și bor în apă este depășită, apa nu poate fi băută nici măcar după fierbere.
Petru Mortolog
Pediatru
Este periculos și conținutul mărit de clor în apă, care poate provoca alergie. Cred că la Chișinău și în alte orașe, unde apa de la robinet este de calitate bună, ea poate fi băută, inclusiv de către copii.
Mihai Stratulat
Pediatru
În Moldova, apa de la robinet nu poate fi băută, inclusiv din cauza calității proaste a apeductului, multe dintre ele fiind acoperite cu rugină. Dacă însă țeava mai este și deteriorată, în apă pot nimeri bacterii din sol. De aceea, chiar dacă apa de la robinet corespunde normelor sanitare, ea poate fi băută doar după fierbere.
Valeriu Mârza
Șef adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, mun. Chișinău
Apa nu este livrată în grădinițe, pentru că acest lucru nu este prevăzut în buget. „Banii pe care îi alocă statul sunt destinați doar pentru alimentația copiilor. Oare apa de la robinet este rea?".
Agenția Națională pentru Sănătate Publică
Cel puțin o dată pe an, la începutul anului de studii, filialele raionale ale Agenției verifică apa din instituțiile preșcolare. Grădinița nu-și poate începe activitatea fără un rezultat pozitiv al verificărilor. Dacă apa de la robinet nu corespunde normelor sanitare, Agenția recomandă instalarea filtrelor. Dacă acest lucru este imposibil, primăria trebuie să aloce bani pentru ca grădinița să fie asigurată cu apă îmbuteliată.
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării
Instituțiile preșcolare și cele preuniversitare nu sunt finanțate de minister, ci direct din bugetul național și cel local. „Cu părere de rău, în unele grădinițe, se cer bani de la părinți pentru apă, chiar dacă bugetul instituției permite acoperirea acestor cheltuieli. În toate instituțiile este necesară cel puțin instalarea sistemului de purificare a apei".
Între timp, guvernul a elaborat un plan de îmbunătățire a calității alimentației în grădinițe. Deputatul blocului ACUM Dan Perciun, care a participat la elaborarea acestui plan, a comunicat pentru NM că documentul prevede instalarea filtrelor sau livrarea apei îmbuteliate în instituțiile preșcolare care au nevoie de ea. Potrivit deputatului, guvernul intenționează să acopere aceste cheltuieli și din bugetul de stat, și din granturi. Conform planului, până la sfârșitul acestui an, trebuie să fie soluționată problema apei potabile în grădinițe și școli, a adăugat Perciun.
Potrivit ordinului Ministerului Sănătății nr. 638 din anul 2016, „apa potabilă trebuie să fie accesibilă copiilor pe parcursul zilei, între mese, inclusiv în timpul lecțiilor". Documentul recomandă să se dea copiilor apă cu regularitate, pentru că aceasta „îmbunătățește starea de sănătate a copiilor, crește capacitățile lor intelectuale și le ajută să se concentreze".
În Regulamentul sanitar din anul 2016 se menționează că instituțiile de educație timpurie „trebuie să fie asigurate cu apă potabilă". În lipsa sistemelor centralizate de aprovizionare cu apă potabilă, „sxe asigură amenajarea surselor proprii, controlate periodic din punct de vedere al potabilității".
Conform legii cu privire la apa potabilă din anul 1999, dacă apa de la robinet este de calitate proastă, în grădinițe, școli, unitățile de alimentație publică și instituțiile medicale trebuie să fie aplicate „mijloace tehnice de tratare și dezinfectare a apei".
Serviciul de presă al Apă-Canal Chișinău a comunicat pentru NM că instituția nu are cooler sau apă îmbuteliată, pentru că, potrivit unor cercetări ale întreprinderii, în capitală, apa de la robinet corespunde normelor sanitare. Purtătorul de cuvânt a mai adăugat că ea personal bea apă de la robinet. În același timp, potrivit informațiilor portalului Achiziții, pe care sunt publicate date despre licitații, în luna iunie 2019, întreprinderea a cumpărat de la compania Alex-Neosim 25,7 mii de sticle de 1,5 l de apă potabilă în valoare totală de 106 mii de lei.
Agenția Servicii Publice a anunțat anul acesta o licitație pentru achiziția apei în recipiente de 1, 1,5 și 19 litri și a coolerelor în valoare totală de 2,1 milioane de lei.
În luna mai, Serviciul Fiscal a cumpărat apă pentru care a achitat 291,6 mii de lei. Instituția a cumpărat 7,5 mii de recipiente cu capacitatea de 19 litri, 7 mii de sticle de apă plată cu volumul de 0,5 litri și 5 mii de sticle de apă gazificată în sticle de același volum.
Serviciul de Informații și Securitate a cumpărat, în 2019, apă pentru coolere în valoare totală de 160,2 mii de lei.
Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a cumpărat, în 2019, apă pentru coolere în sumă totală de 250 de mii de lei.
Parlamentul a anunțat licitație pentru achiziția apei îmbuteliate în sumă totală de 370 de mii de lei.
Și cei de la Ministerul Educației beau apă îmbuteliată. Pentru aceste necesități, în bugetul ministerului pentru anul 2019 sunt prevăzute 77,4 mii de lei. „Este mai puțin de 1,5 lei pe zi pentru un colaborator", au menționat cei de la Ministerul Educației.
Text: Tatiana Sultanova
Prezentare: Cristina Demian
Foto: NewsMaker
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: