Ce pedepse riscă persoanele care utilizează termenul „Transnistria” în stânga Nistrului? Inițiativa înaintată de Krasnoselski
Full Article 2 minutes read

Ce pedepse riscă persoanele care utilizează termenul „Transnistria” în stânga Nistrului? Inițiativa înaintată de Krasnoselski

Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a înregistrat în legislativul local un proiect de lege prin care utilizarea termenului „Transnistria” pentru a denumi teritoriul de pe malul stâng al Nistrului este echivalată cu „manifestare a nazismului”. Documentul prevede amenzi și până la 15 zile de arest pentru utilizarea noțiunii, dar și excepția în care aceste pedepse nu sunt aplicabile. 

Vadim Krasnoselski a înaintat proiectul de lege care echivalează utilizarea termenului „Transnistria” cu „manifestarea nazismului” în legislativul local al regiunii transnistrene în data de 30 august.

Potrivit documentului, pentru utilizarea acestui termen la denumirea teritoriului din stânga Nistrului persoanele fizice riscă o amendă echivalentă cu 150 până 300 de lei sau până la 15 zile de arest. Pentru funcționari sunt prevăzute amenzi de până la 600 de lei, iar pentru persoanele juridice – până la 7 500 de lei.

În același timp, conform proiectului, prevederile acestuia nu se aplică în cazurile în care utilizarea termenului „Transnistria” „formează o atitudine negativă față de ideologia nazismului extremismului și nu există semne de propagandă sau justificare a nazismului sau extremismului”.

Termenul limită pentru examinarea proiectului de lege este 5 septembrie.

Amintim că Vadim Krasnoselski a anunțat că va înainta organului legislativ nerecunoscut de la Tiraspol un proiect de lege care să echivaleze termenul „Transnistria” cu simbolurile nazismul în cadrul unei conferințe de presă din 29 august. Într-un comentariu pentru NM, Biroul politici de reintegrare a declarat că inițiativa contravine realităților istorice, întrucât termenul „Transnistria” a apărut înainte de Primul Război Mondial și se referea la teritoriile din stânga Nistrului, locuite predominant de moldoveni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: