Ce spune Kievul despre secarea Nistrului? Ministrul ucrainean al Mediului, vizită la Chișinău
Full Article 3 minutes read

Ce spune Kievul despre secarea Nistrului? Ministrul ucrainean al Mediului, vizită la Chișinău

Republica Moldova și Ucraina discută un plan de acțiune în legătură cu situația de la Nistru. Precizările au fost făcute de ministrul mediului din Ucraina Ruslan Streleț, care a efectuat o vizită la Chișinău. Oficialul ucrainean a menționat că este greu de spus acum care este motivul secării Nistrului și „pentru a oferi informații sigure, avem nevoie de concluzii ale experților la nivel interstatal”. Iar ministrul Mediului de la Chișinău a anunțat că, în perioada următoare, o echipă formată din experți din ambele țări va desfășura o serie de cercetări privind situația fluviului Nistru. 

Reprezentanții Ministerului Mediului de la Chișinău au anunțat că ministrul Protecției Mediului și a Resurselor Naturale din Ucraina Ruslan Streleț a efectuat o vizită în Republica Moldova. Oficialul a discutat cu ministrul Mediului din Moldova Sergiu Lazarencu. În cadrul întrevederii, cei doi au vorbit inclusiv la „subiectul gestionării eficiente a fluviului Nistru”.

„Vreau să subliniez importanța colaborării pentru o gestionare comună și eficientă a resurselor fluviului Nistru. În perioada următoare, o echipă formată din experți din ambele țări va desfășura o serie de cercetări privind situația fluviului Nistru”, a declarat Lazarencu.

În timpul vizitei la Chișinău, oficialul ucrainean a declarat că Moldova și Ucraina discută un plan de acțiune în legătură cu situația de la Nistru. „Agenția de stat pentru resurse de apă din Ucraina, împreună cu agențiile guvernamentale responsabile, studiază această problemă. Astăzi cu domnul ministru am discutat următorii pași pentru a obține un plan concret de acțiune pentru a rezolva problema care provoacă îngrijorare. Sunt încrezător că în săptămâna viitoare Moldova și Ucraina își vor uni forțele pentru a găsi soluția optimă”, a declarat Streleț în timpul unor declarații de presă la Chișinău. 

Potrivit oficialului ucrainean, acum este greu de spus care este motivul secării Nistrului. 

„Astăzi este foarte greu de găsit un răspuns la care este motivul, pentru că în prezent există schimbări climatice care afectează râurile și alte obiecte de apă. Pentru a oferi informații sigure, avem nevoie de concluzii, propuneri și acorduri ale experților la nivel interstatal”, a adăugat Streleț. 

Anterior în spațiul public au apărut imagini din Ucraina, care au arătat că râul Nistru a secat în apropiere de orașul Hotin, regiunea Cernăuți. Ulterior, Ministerul Mediului din Republica Moldova și Agenția „Apele Moldovei” au venit cu o reacție. Instituțiile au declarat că segmentul râului Nistru din Moldova nu va seca, deoarece „scurgerea pe teritoriul țării este compensată din lacul de acumulare Nistrean, care asigură un volum suficient pentru a acoperi necesitățile atât în alimentarea cu apă a populației, cât și menținerea condițiilor de viață în ecosistemele acvatice”. Detalii AICI. Reprezentanți ai întreprinderii de stat ucrainene Ukrhydroenergo, care administrează hidrocentrale majore de-a lungul râurilor Nipru și Nistru, au declarat că scăderea nivelului apei râului Nistru în regiunea Cernăuți este cauzată de o creștere a eliberării apei pentru mărirea producției de energie la Centrala hidroelectrică de la Novodnistrovsk. Informația a fost confirmată, pe surse, pentru o publicație ucraineană. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: