Ce spune Maia Sandu despre noul bașcan Evghenia Guțul, la 3 săptămâni de la învestire
Full Article 3 minutes read

Ce spune Maia Sandu despre noul bașcan Evghenia Guțul, la 3 săptămâni de la învestire

Deși au trecut trei săptămâni de la învestirea Evgheniei Guțul în funcția de bașcan al Găgăuziei și decretul privind desemnarea acesteia în calitate de membru al Cabinetului de miniștri nu a fost încă semnat, președinta țării Maia Sandu dă asigurări că va ține cont de prevederile legale. Astfel a răspuns șefa statului la întrebarea redacției ZdG cu privire acțiunile pe care urmează să le întreprindă în acest sens.

Noul bașcan al Găgăuziei Evghenia Guțul, susținută în campania electorală de Partidul neconstituțional „ȘOR”, urmează să fie desemnată în calitate de membru al Cabinetului de Miniștri. Astfel, Maia Sandu a fost întrebată în contextul noilor măsuri de combatere a războiului hibrid, cât de adecvată e prezența ei, ca exponentă a unei grupări pro-ruse, la ședințele Guvernului, dar și ce urmează să întreprindă autoritățile centrale în acest sens.

Suntem o țară democratică și eu mă conduc de prevederile legale, chiar dacă în cazul alegerilor din UTA Găgăuzia, procesele democratice au fost viciate, iar instituțiile responsabile nu au putut împiedica acest lucru. Recunoaștem aceste deficiențe și vom lucra în continuare pentru ca instituțiile să devină mai puternice și procesele democratice să fie pe deplin respectate. În continuare, vom întreprinde toate măsurile pentru a combate acțiunile de destabilizare a țării și a sancționa persoanele implicate în aceste activități”, a declarat președinta.

***

Amintim că, pe 14 mai, a avut loc turul II al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. Candidata ex-Partidului „ȘOR” Evghenia Guțul s-a confruntat în turul doi cu Grigorii Uzun, candidat susținut de PSRM. Guțul a acumulat cele mai multe voturi. Pe 22 mai, Curtea de Apel Comrat a validat alegerile din Găgăuzia. În același timp, oamenii legii au inițiat recent un dosar penal pe faptul coruperii alegătorilor din Găgăuzia de către Partidul „ȘOR” în favoarea Evgheniei Guțul. Reprezentanți din cadrul formațiunii sunt acuzați că ar fi oferit câte 15 mii lei pentru fiecare persoană care determina alte 30 de persoane să o voteze pe Guțul la funcția de bașcan.

Evghenia Guțul a fost învestită oficial în funcție pe data de 19 iulie, în cadrul unei ceremonii somptuoase la care au participat, inclusiv, vedete din Turcia. Alături de noul bașcan nu au fost însă, nici ex-guvernatorul UTA Găgăuzia Irina Vlah, nici conducerea de vârf a Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: