Ceaus anunță că le va transmite „prietenilor” anumite documente: „Îmi fac griji pentru viața mea și a celor dragi” (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

Ceaus anunță că le va transmite „prietenilor” anumite documente: „Îmi fac griji pentru viața mea și a celor dragi” (VIDEO)

Ex-judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus a apărut pe 19 mai într-o nouă înregistrare video. Și de această dată, fimul a fost făcut public într-un canal de Telegram. Ceaus afirmă că va apărea în curând în Ucraina, însă, întrucât se teme pentru viața sa, le va transmite „prietenilor” săi anumite înscrieri scrise de el pe parcursul ultimilor ani. În documente ar figura persoane implicate în răpirea sa de acum 5 ani.

În imagini apare ex-judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus, care în mod vădit citește mesajul. Înregistrarea video a fost denumită „au mai rămas 10 ore”.

„În timpul apropiat intenționez să apar în Ucraina și, împreună cu avocații mei, să răspund la toate întrebările, inclusiv la cele care interesează atât de mult societatea ucraineană. (…) Oamenii implicați în răpirea mea din 2016 se tem de întoarcerea mea și vor ca eu să tac. Cunoscând posibilitățile lor, inclusiv financiare, îmi fac griji pentru viața mea și a celor dragi. De aceea, am decis să transmit prietenilor mei înscrierile scrise de mine timp de câțiva ani pentru publicare ulterioară”, a declarat Ceaus și a precizat că confirmă autenticitatea documentelor.

Amintim că, pe 17 mai, Ceaus a apărut într-o altă înregistrare video. Acesta a afirmat că se simte bine și este în siguranță, dar nu poate să divulge locul aflării sale. Fostul judecător a mai anunțat că se va prezenta la autoritățile din Ucraina împreună cu avocații săi. De asemenea, Ceaus a precizat că ar fi fost răpit în 2016. Avocatul lui Ceaus, Iulian Balan, a declarat pentru NM că aceste imagini video sunt „foarte ciudate”. „Este dificil să spun dacă sunt adevărate sau nu, dar are ochii foarte triști”, a spus Balan.

***

Amintim că judecătorul ucrainean Ceaus, care se află pe teritoriul țării noastre din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, și care se judecă cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic, a fost anunțat dispărut și dus într-o direcție necunoscută. Despre răpirea lui Ceaus a anunțat pe 3 aprilie avocatul său, Iulian Balan. Potrivit poliției, bărbatul de 54 de ani a fost răpit din curtea blocului în care locuia.

Într-un briefing de presă, ministrul de Interne Pavel Voicu a declarat că poliția a reținut un suspect și deține probe care demonstrează implicarea unor cetățeni străini în răpirea magistratului ucrainean. Aceștia ar fi părăsit deja Republica Moldova. Voicu și-a exprimat speranța că SIS va obține informații suplimentare de la autoritățile ucrainene.

La ședința parlamentului din 9 aprilie a fost constituită o comisie de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean.

Pe 9 mai, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a anunțat că a fost reținut un complice în cazul răpirii fostului judecător Nicolae Ceaus. Acesta a fost plasat în arest pentru 30 de zile.

Pe dosarul răpirii lui Ceaus au fost reținuți doi suspecți.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: