Ceban, după ce un agent economic a acuzat funcționari ai Primăriei că l-au impus să diminueze valoarea unui contract: „A încercat să se îmbogățească”
Full Article 5 minutes read

Ceban, după ce un agent economic a acuzat funcționari ai Primăriei că l-au impus să diminueze valoarea unui contract: „A încercat să se îmbogățească”

Primăria municipiului Chișinău a venit cu o reacție, după ce un agent economic a acuzat mai mulți funcționari ai Primăriei Chișinău că l-ar fi impus să diminueze valoarea unui contract cu 3 milioane de lei și că de nouă luni Primăria nu-i plătește peste 20 de milioane de lei. Edilul de Chișinău, Ion Ceban, susține că agentul economic, care urma să livreze tehnică Întreprinderii „Spații Verzi”, conform contractelor încheiate urmare a licitațiilor pe care le-a desfășurat, ar fi încercat să se îmbogățească, de fapt, cu circa 3 milioane de lei pe seama municipalității. Mai mult, conducerea Primăriei susține că licitațiile au fost desfășurate cu abateri, fapt pentru care au fost sesizate, inclusiv, organele de drept competente.

Potrivit unei investigații publicate de Ziarul de Gardă, zeci de utilaje multifuncționale cu accesorii pentru deszăpezire, cosit, măturat sau spălat străzile, în valoare de circa 24 de milioane de lei, sunt depozitate de la sfârșitul anului 2022 într-un depozit al Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”. Tot de atunci, potrivit sursei citate, agentul economic își cere de la municipalitate banii pentru tehnica livrată, dar fără succes.

Directorul companiei care a obținut dreptul să furnizeze tehnica în urma unei licitații publice acuză că a fost impus în mod ilegal să accepte reducerea prețului contractual cu peste 3 milioane de lei, însă chiar și așa nu și-a primit banii. La rândul lor, reprezentanții Primăriei motivează cererea de scădere a prețului prin faptul că agentul economic ar fi încercat să vândă bunurile la prețuri exagerate și susțin că plata întârzie din cauza unor factori obiectivi.

„După ce am câștigat licitația, s-au început discuțiile despre „obratkă” (retur de bani, n.r.). Și nu a cerut doar unul, dar o mulțime de oameni. Cineva îl știe pe nănașul primarului cum că rezolvă sau că doamna Panuș (Elena Panuș, șefa cabinetului primarului capitalei, n.r.) rezolvă, sau că Mitru (Vladimir Mitru, consilierul primarului capitalei, n.r.). Toți rezolvau în felul lor, dar nimeni nu a rezolvat. «Noi am văzut cu cât a intrat în țară și considerăm că prea mulți bani ați câștigat» – asta doamna Gutnic (Irina Gutnic, viceprimara capitalei, n.r.) și Mitru mi-au spus”, susține agentul economic, citat de ZdG.

Subiectul a fost discutat în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei Chișinău din 3 octombrie. Viceprimara capitalei, Irina Gutnic, a declarat că în adresa Primăriei au parvenit mai multe sesizări privind încălcările admise în cadrul achizițiilor publice desfășurate de Spații Verzi la sfârșitul anului 2022. „S-a stabilit că autoritatea contractantă aplică un tratament inegal față de mai mulți operatori economici. Am constatat că s-au admis mai multe abateri de la legislația privind achizițiile publice”. Mai exact, susține Gutnic, termenul de livrare a fost încălcat, iar garanțiile de bună execuție au fost depuse cu întârziere. Funcționara susține că fosta conducere de la Spații Verzi ar fi ignorat „abaterile”, dându-i câștig de cauză agentului economic.

„Înainte de a discuta despre aceste neconformități, am analizat valoarea de piață a bunurilor propuse de către acest operator economic. În cazul utilajelor multifuncționale, s-a stabilit că operatorul economic a achiziționat cu 14 milioane lei, însă intenționa să le comercializeze cu 23,5 milioane lei. Evident că am văzut această diferență. Am purtat o discuție cu agentul economic, care a solicitat o audiență în cadrul primăriei. I s-a propus rezilierea contractului, or banii municipali nu pot fi cheltuiți în așa fel, cu o marjă de profit de 50 la sută. (…) Straniu este că operatorul economic care vehiculează aceste minciuni și manipulări nu prezintă informația privind înțelegerea pe care a avut-o cu fosta conducere de la Spații Verzi pe marginea acestei diferențe de sumă. (…) Am solicitat diminuarea prețului, or legea nu interzice asta. De când economisirea banilor publici este calificată ca o încălcare? Păcat că nimeni nu apreciază că economisirea banilor municipali este o reușită a noastră”, a declarat Irina Gutnic.

„Nu o să permitem unui cetățean care a vrut pe seama chișinăuienilor să încaseze 6 milioane de lei”, a declarat și Vladimir Mitru, consilierul primarului capitalei, vizat în investigația ZdG.

La rândul său, primarul de Chișinău, Ion Ceban, a acuzat agentul economic că ar fi vrut să se „îmbogățească” pe seama chișinăuienilor. Potrivit lui, în urma depistării tuturor abaterilor, au fost făcute toate demersurile necesare la instituțiile de anchetă, iar funcționarii Primăriei sunt gata să demonstreze toate acțiunile ilegale prin care s-a urmărit prejudicierea bugetului.

„Cred că din toată istoria asta trebuia să spuneți un singur lucru. Cetățeanul a încercat să se îmbogățească pe seama Primăriei municipiului Chișinău cu 3 milioane de lei. Primăria a diminuat valoarea contractului cu 3 mil. lei. Asta înseamnă că cineva nu a făcut aceste 3 mil. de lei pe seama municipalității ca să se îmbogățească”, a declarat Ion Ceban.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: