Ceban recunoaște că în Ucraina este război, dar așteaptă ancheta de la Bucea: „Adevărul trebuie consfințit prin investigații”
Full Article 3 minutes read

Ceban recunoaște că în Ucraina este război, dar așteaptă ancheta de la Bucea: „Adevărul trebuie consfințit prin investigații”

Primarul Ion Ceban a declarat că în Ucraina este război, iar pentru atrocitățile comise la Bucea nu pot exista scuze. Totuși, edilul susține că este important să existe o anchetă internațională, care să stabilească ce s-a întâmplat și să se pronunțe. Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 19 aprilie a emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

Întrebat dacă condamnă vehement agresiunea militară a Rusiei contra Ucrainei, Ceban a răspuns:

În toată această perioadă, deși am văzut o interpretare precum că nu aș răspunde la întrebările jurnaliștilor, nu este adevărat. Din prima zi, m-am expus la ședințele operative ale Primăriei. (…)  Da, este război. Spre regret, în aceste situații mor oameni nevinovați, ceea ce este absolut condamnabil”, a răspuns Ceban.

Edilul a mai spus că există definiții foarte clare, determinate de dreptul internațional, pentru astfel de crime și a dat de înțeles că trebuie să se expună o anchetă independentă, înainte de a fi date calificative publice.

Eu am avut profesori foarte buni și vă pot spune calificativele specifice, începând de la crime de război, crime împotriva umanității, genocid… Sunt multe lucruri pronunțate în spațiul informațional. Vorbind despre atrocitățile de la Bucea, este condamnabilă orice moarte a unui civil, nu putem căuta scuze nici moral, nici juridic. Dar este important ca adevărul să fie consfințit prin investigații și la fel ca în cazurile Serebrinița, Aleppo sau Rwanda, tribunalul care a fost în Iugoslavia trebuie să fie o anchetă internațională. Jurnaliștii dau un tip de informații, martorii alt tip, anchetatorii trebuie să le preia, să se documenteze și este Curtea Internațională care să-și spună verdictul. Cu emoții putem fi fiecare, nu poți sta deoparte când vezi astfel de lucruri. Am văzut oameni care au murit și acele panglici la mâini, dar este important ca o anchetă internațională să se pronunțe”, a conchis primarul capitalei.

Întrebat dacă pot avea legături politice dintre partidele de la Chișinău și formațiunile din Rusia după ceea ce se întâmplă în Ucraina, Ceban a răspuns: „Pe linia instituțiilor cu care am comunicat, de proiectări sau administrație, oamenii tot au păreri diferite. Specialiștii discută în continuare și asta se întâmplă nu doar la est, dar și peste Prut”.

„Trebuie să remarc că Guvernul este destul de atent în declarații. Vorbind de primele persoane în stat – doamna președintă, premier, ministrul de Externe”, a adăugat Ceban.

Pe 30 decembrie, primarul capitalei Ion Ceban a anunțat despre crearea Mișcării Alternativa Națională care, potrivit lui, „va apăra interesele tuturor cetățenilor” Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing susținut în sala de ședințe a Primăriei. Edilul nu a precizat dacă formațiunea va fi una civică sau politică. Întrebat pe 19 aprilie dacă totuși este voba despre un partid politic, edilul a refuzat să ofere detalii și a precizat că va veni cu un anunț săptămâna viitoare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: