CEC dă start perioadei electorale pentru scrutinul prezidențial din această toamnă
Full Article 2 minutes read

CEC dă start perioadei electorale pentru scrutinul prezidențial din această toamnă

Perioada electorală pentru alegerile prezidențiale din această toamnă începe astăzi, 25 august, anunță Comisia Electorală Centrală (CEC). Conform prevederilor legale, durata acesteia este de 90 de zile și se finalizează odată cu confirmarea rezultatelor alegerilor și validarea mandatului de președinte de către Curtea Constituțională.

Principalele acțiuni în perioada electorală constau în constituirea și organizarea activității organelor electorale inferioare, înregistrarea grupurilor de inițiativă și a candidaților la funcția de președinte, constituirea și organizarea secțiilor de votare, actualizarea și publicarea listelor electorale, informarea alegătorilor și instruirea funcționarilor electorali, monitorizarea alegerilor și reflectarea lor în mijloacele de informare în masă, organizarea votării, numărarea voturilor şi totalizarea rezultatelor alegerilor etc.

Pentru a fi înregistrați de CEC, candidații depun liste de subscripție, care conțin semnăturile a cel puțin 15 000 și nu mai mult de 25 000 de alegători din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul doi.

Campania electorală poate începe nu mai devreme de 30 de zile înainte de data alegerilor.

Liderul Platformei DA Andrei Năstase a declarat, luni, că ar exista informații că scrutinul ar putea fi fraudat și că au fost depistate cazuri de corupere a cetățenilor și de utilizare a resurselor administrative. Năstase s-a declarat mai ales îngrijorat de posibilitatea ca autoritățile să încurajeze votul masiv și organizat al alegătorilor de pe malul stâng al Nistrului, în favoarea președintelui Igor Dodon.

Amintim că parlamentul a stabilit alegerile președintelui Republicii Moldova pentru data de 1 noiembrie 2020. Printre cei care și-au anunțat intenția de a candida se numără liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu, liderul Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu și președintele Partidului Liberal Dorin Chirtoacă, din partea Mișcării Politice unioniste UNIREA.

Președintele Igor Dodon nu și-a anunțat oficial candidatura.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: