Facebook/Andrei Nastase

„Scrutinul poate fi fraudat!” Apelul lui Andrei Năstase, în vederea neadmiterii experienței Belarusului și repetarea acțiunilor din 7 aprilie 2009

Deși campania electorală prezidențială încă nu a demarat oficial, Platforma Demnitate și Adevăr (DA) deține deja informații privind cazuri de corupere a cetățenilor și de utilizare a resurselor administrative. Președintele formațiunii, Andrei Năstase, a lansat un apel către forțele politice proeuropene pentru a face front comun, în vederea neadmiterii unor evenimente similare cu cele din Belarus sau din 7 aprilie 2009.

„Îngrijorarea noastră ţine de faptul că, prin aceste acțiuni ilegale, manipulări şi presiuni, scrutinul poate fi fraudat. De aceea mă adresez către toate forțele politice pro-europene și naționale, celor care acceptă o competiție corectă, liberă, să facem măcar un minim front comun, să ne apărăm votul acordat de cetățeni”, a declarat Năstase într-un briefing de presă din 24 august.

În acest sens, liderul Platformei DA a reiterat propunerea de conjugare a eforturilor pentru:

– a desemna candidaturile pentru constituirea consiliilor electorale de circumscripție de nivelul II, pentru a acoperi întreaga țară;

– a desemna candidaturile pentru constituirea birourilor electorale ale secțiilor de votare, pentru a acoperi întreaga țară;

– a desemna observatori în fiecare secție de vot, inclusiv în cele de peste hotare.

Andrei Năstase susține că, în 2016, acest lucru nu s-a întâmplat și în mai multe raioane, în special din sud, secțiile de vot au rămas nesupravegheate, astfel dându-se mînă liberă la abuzuri, fraude și ilegalități.

Un alt apel vizează necesitatea implementării cît mai operative a recomandărilor Comisiei de la Veneția formulate prin Avizul comun urgent pe marginea proiectului de lege nr.263, de modificare a Codului Electoral și a Codului serviciilor media audiovizuale din 18.08.2020.

Andrei Năstase s-a referit și la alegătorii din regiunea transnistreană: „Am observat o intensificare a relațiilor dintre Igor Dodon și așa-zisul lider transnistrean. Mai mult, este îngrijorătoare și intenția CEC de a deschide mai multe secții de vot destinate cetățenilor din regiunea transnistreană. În această privință, la nivel legislativ urmează să insistăm, de comun, asupra instituirii sancțiunilor riguroase pentru faptele de transportare organizată a alegătorilor și pentru votarea remunerată – ele fiind, fapte de corupere a alegătorilor”, a declarat Năstase.

Liderul Platformei DA a menționat că este mult mai rațional și eficient să fie combătută fraudarea votului pană și în momentul realizării acestuia, decât să fie contestate „în stradă” rezultatele alegerilor.

„Îndemnul meu vizează responsabilitatea și necesitatea acționarii în prevenire și neadmitere a experienței Belarusului, dar mai cu seamă a celei din 7 aprilie 2009”, a mai spus Năstase.

Precizăm că alegerile prezidențiale din Republica Moldova sunt planificate pentru 1 noiembrie. Andrei Năstase a anunțat că va candida din partea Platformei DA. Anterior, acesta a făcut un apel către partidele proeuropene să susțină un candidat unic și apartinic la funcția de șef al statului.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: