„Scrutinul poate fi fraudat!” Apelul lui Andrei Năstase, în vederea neadmiterii experienței Belarusului și repetarea acțiunilor din 7 aprilie 2009
Full Article 3 minutes read

„Scrutinul poate fi fraudat!” Apelul lui Andrei Năstase, în vederea neadmiterii experienței Belarusului și repetarea acțiunilor din 7 aprilie 2009

Deși campania electorală prezidențială încă nu a demarat oficial, Platforma Demnitate și Adevăr (DA) deține deja informații privind cazuri de corupere a cetățenilor și de utilizare a resurselor administrative. Președintele formațiunii, Andrei Năstase, a lansat un apel către forțele politice proeuropene pentru a face front comun, în vederea neadmiterii unor evenimente similare cu cele din Belarus sau din 7 aprilie 2009.

„Îngrijorarea noastră ţine de faptul că, prin aceste acțiuni ilegale, manipulări şi presiuni, scrutinul poate fi fraudat. De aceea mă adresez către toate forțele politice pro-europene și naționale, celor care acceptă o competiție corectă, liberă, să facem măcar un minim front comun, să ne apărăm votul acordat de cetățeni”, a declarat Năstase într-un briefing de presă din 24 august.

În acest sens, liderul Platformei DA a reiterat propunerea de conjugare a eforturilor pentru:

– a desemna candidaturile pentru constituirea consiliilor electorale de circumscripție de nivelul II, pentru a acoperi întreaga țară;

– a desemna candidaturile pentru constituirea birourilor electorale ale secțiilor de votare, pentru a acoperi întreaga țară;

– a desemna observatori în fiecare secție de vot, inclusiv în cele de peste hotare.

Andrei Năstase susține că, în 2016, acest lucru nu s-a întâmplat și în mai multe raioane, în special din sud, secțiile de vot au rămas nesupravegheate, astfel dându-se mînă liberă la abuzuri, fraude și ilegalități.

Un alt apel vizează necesitatea implementării cît mai operative a recomandărilor Comisiei de la Veneția formulate prin Avizul comun urgent pe marginea proiectului de lege nr.263, de modificare a Codului Electoral și a Codului serviciilor media audiovizuale din 18.08.2020.

Andrei Năstase s-a referit și la alegătorii din regiunea transnistreană: „Am observat o intensificare a relațiilor dintre Igor Dodon și așa-zisul lider transnistrean. Mai mult, este îngrijorătoare și intenția CEC de a deschide mai multe secții de vot destinate cetățenilor din regiunea transnistreană. În această privință, la nivel legislativ urmează să insistăm, de comun, asupra instituirii sancțiunilor riguroase pentru faptele de transportare organizată a alegătorilor și pentru votarea remunerată – ele fiind, fapte de corupere a alegătorilor”, a declarat Năstase.

Liderul Platformei DA a menționat că este mult mai rațional și eficient să fie combătută fraudarea votului pană și în momentul realizării acestuia, decât să fie contestate „în stradă” rezultatele alegerilor.

„Îndemnul meu vizează responsabilitatea și necesitatea acționarii în prevenire și neadmitere a experienței Belarusului, dar mai cu seamă a celei din 7 aprilie 2009”, a mai spus Năstase.

Precizăm că alegerile prezidențiale din Republica Moldova sunt planificate pentru 1 noiembrie. Andrei Năstase a anunțat că va candida din partea Platformei DA. Anterior, acesta a făcut un apel către partidele proeuropene să susțină un candidat unic și apartinic la funcția de șef al statului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: