Cererea de înregistrare a grupului de inițiativă al PSDE pentru susținerea candidatului Valeriu Pleșca la prezidențiale a fost amânată de CEC
Full Article 3 minutes read

Cererea de înregistrare a grupului de inițiativă al PSDE pentru susținerea candidatului Valeriu Pleșca la prezidențiale a fost amânată de CEC

Comisia Electorală Centrală a exclus de pe ordinea de zi de vineri, 23 august, cererea de înregistrare a grupului de inițiativă al PSDE pentru susținerea candidatului Valeriu Pleșca la funcția de președinte al Republicii Moldova. CEC a propus examinarea acestui subiect pentru sâmbătă, 24 august, deoarece a solicitat documente suplimentare de la instituțiile statului pentru a verifica anumite informații. Valeriu Pleșca critică decizia, afirmând că este motivată politic.

Potrivit membrei CEC, Dana Munteanu, excluderea de pe ordinea de zi a cererii de înregistrare a grupului de inițiativă PSDE este motivată de faptul că, „în urma recepționării documentelor solicitate de Comisie prin scrisoarea de ieri, 22 august, a fost necesară interpelarea unor informații de la alte instituții ale statului, care deocamdată nu au răspuns”.

Valeriu Pleșca, prezent la ședința CEC, s-a arătat nemulțumit de decizia Comisiei.

Din punct de vedere politic, această decizie mă aranjează, deoarece cred că este urmare a unor insinuări, atacuri din partea concurenților electorali, nefondate, eronate. În demersul primit de la CEC era indicat cu referire la o hotărâre a Curții Constituționale. Nu este relevantă pentru cazul nostru, deoarece în acea hotărâre se vorbește despre un caz concret și în cadrul alegerilor parlamentare. S-a insinuat că nu este formarea unui bloc ca să se eschiveze de la procentajul acumulat pentru a accede în Parlament. Nu este relevant cazului nostru. Nu susțin propunerea CEC”, spune Pleșca.

Ulterior, membrii CEC, cu votul majorității membrilor săi, au amânat cererea de înregistrare a grupului de inițiativă al PSDE pentru susținerea candidatului Valeriu Pleșca la funcția de președinte al Republicii Moldova pentru sâmbătă, 24 august.

Fostul ministru al Apărării, Valeriu Pleșca, deși nu este membru al Partidului Social Democrat European (PSDE), va candida la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din partea acestei formațiuni. Detalii AICI.

Pe 21 august, vicepreședintele PSDE, Eremei Priseajniuc a anunțat că se retrage din toate funcțiile de conducere ale Partidului Social Democrat European și își încetează calitatea de membru al acestuia deoarece Consiliul Politic Național al formațiunii a votat, nerespectând procedurile legale, un candidat pentru înaintarea la alegerile prezidențiale din afara partidului, în absența cvorumului și cu încălcări grave ale legii. Detalii AICI. 

Valeriu Pleșca, susținător al patriarhului Moscovei Kirill, care sprijină războiul Rusiei în Ucraina, a fost subiectul unui articol publicat de ONE TV pe 15 august. În 2018, Pleșca ar fi finanțat traducerea în limba română a cărții lui Kirill, „Gânduri, cugetări, raționamente”. Întrebat de jurnaliști despre acest gest, Pleșca a refuzat să comenteze, afirmând doar că este un om credincios.

Nu îmi spune nimic, nu vă văd video pe telefon. Scrieți un demers și atunci voi răspunde. Sunt om credincios, merg la biserică. Restul nu mă interesează„, a declarat el.

Președintele PSDE, Ion Sula, al cărui partid l-a nominalizat pe Pleșca pentru alegerile prezidențiale, a precizat că nu are cunoștință de această acțiune a lui Pleșca și nu poate comenta asupra posibilității ca acest fapt să influențeze imaginea acestuia în competiția electorală.

Nu cunosc. Nu pot să comentez,” a adăugat Sula.

Valeriu Pleșca a fost ministru al Apărării în perioada decembrie 2004 – iunie 2007, iar înainte a activat în calitate de deputat timp de șase ani. După ce și-a încheiat activitatea din Guvern, Pleșca a condus Fundația pentru promovarea reformelor în domeniul justiției, securității și apărării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: