Cererea de revizuire a tarifului la gaz, pe masa ANRE. Ce reducere propune Moldovagaz
Full Article 3 minutes read

Cererea de revizuire a tarifului la gaz, pe masa ANRE. Ce reducere propune Moldovagaz

MoldovaGaz a depus, pe 26 aprilie, o adresare la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind revizuirea tariful pentru gazele naturale. Compania cere ca tariful să fie redus cu 9,3%. Precizările au fost făcute de șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban.

SA „Moldovagaz” a expediat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică solicitarea privind revizuirea tarifului de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali la prețuri reglementate pentru anul 2024. Potrivit proiectului de calcul, tariful mediu ponderat pentru furnizarea gazelor naturale se propune să fie redus până la 10 095 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 9,3% mai puțin decât cel în vigoare”, a scris Vadim Ceban pe canalul său de Telegram.

Șeful MoldovaGaz a menționat că principalii factori, care au determinat necesitatea revizuirii tarifelor, sunt reducerea prețurilor de achiziție pentru gaze naturale pe platforma TTF, și micșorarea semnificativă a volumelor de realizare a gazelor naturale consumatorilor.

Potrivit adresării depuse la ANRE, în punctele de intrare în rețelele de transport noul tarif ar trebui să constituie 7 716 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 13,6 % mai puțin decât cel în vigoare; la punctele de ieșire din rețelele de transport gaze noul tarif ar trebui să constituie 7 801 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 13,5 % mai puțin decât cel actual. Totodată, la punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor de presiune înaltă, se propune stabilirea acestuia la nivelul de 7 915 lei pentru o mie de metri cubi, cu o reducere de 13,3%, la presiunea medie – 8 917 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 11,5% mai puțin, iar în cazul rețelelor de presiune joasă, la care sunt conectați toți consumatorii casnici și o parte a consumatorilor non-casnici – 12 200 lei pentru o mie de metri cubi, cu o scădere de 8,9%.

Proiectul tarifului pentru furnizarea gazelor naturale către consumatorii finali la prețurile reglementate în anul 2024 a fost elaborat în strictă conformitate cu legislația și va acoperi costul achizițiilor de gaze naturale, ceea ce va asigura îndeplinirea obligațiilor contractuale de plată față de furnizor”, a menționat Ceban.

***

Amintim că, ultima dată, tariful a fost modificat pe 23 februarie. Atunci, prețul la gaz pentru consumatorii casnici a fost redus de la 18,07 lei (inclusiv cu TVA) la 14,47 lei per metru cub, cu TVA inclus.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: