Chicu: Sistemul medical poate face față unui număr de 4 000 de bolnavi de COVID-19
Full Article 2 minutes read

Chicu: Sistemul medical poate face față unui număr de 4 000 de bolnavi de COVID-19

Sistemul medical din Republica Moldov poate face față unui val de maximum 4000 de pacienți infectați cu COVID -19. Declarația a fost făcută de premierul Ion Chicu în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV8.

„Sistemul nostru medical poate acomoda, asigura îngrijirea și tratamentul atunci când avem nu mai mult de 4 mii în sistem și cu o rată a gravității de 20% – ar trebui să fie conectați la aparate pentru respirație dirijată, pe care noi le avem, în prezent, în jur de 400”, a explicat prim-ministrul Ion Chicu.

Totodată, șeful executivului a menționat că țara noastră se confruntă cu un deficit de cadre medicale.

„Ministerul Sănătății are rezervă de cadre și medicii care nu sunt epidemiologi deja sunt instruiți pentru a fi antrenați. Vorbim de capacitatea de a îngriji activ 4 mii de persoane infectate”, a precizat premierul.

De asemenea, acesta a spus că Republica Moldova dispune la momentul actual de 15 mii de teste pentru depistarea infecției cu COVID-19, iar guvernul a comandat deja alte 100 de mii care urmează să fie livrate din China.

Precizăm că, anterior, ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că experții de la Organizația Mondială a Sănătății au estimat, în cazul unui scenariu pesimist, că Republica Moldova ar putea înregistra un număr de 28 de mii de persoane infectate cu COVID-19.

În Republica Moldova au fost înregistrate 423 de cazuri de COVID-19. Premierul a precizat că printre cei infectați sunt 84 de lucrători medicali (nu doar medici dar și felceri, șoferi de ambulanță, etc).

De la izbucnirea focarului, 23 de persoane au fost declarate vindecate, iar 5 au decedat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: