„Chișinăul se poate pomeni într-o situație delicată”. Ce ar trebui să facă Moldova dacă Ucraina va cere extrădarea lui Ignatiev?
Full Article 5 minutes read

„Chișinăul se poate pomeni într-o situație delicată”. Ce ar trebui să facă Moldova dacă Ucraina va cere extrădarea lui Ignatiev?

Pretinsul ministru al afacerilor externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a fost chemat de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru a „primi înștiințare în scris cu privire la suspiciunea de infracțiuni comise”. NM vă spune de ce este suspectat Ignatiev și de ce Chișinăul se poate pomeni din această cauză într-o „situație delicată”.

 

Cine este Vitali Ignatiev

Vitali Ignatiev este pretinsul ministru de externe de la Tiraspol și principalul negociator privind soluționarea conflictului transnistrean din partea Transnistriei. Este originar și cetățean al Ucrainei.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Ignatiev nu a condamnat agresiunea rusă. A evitat întrebările directe ale jurnaliștilor despre război.

În aprilie 2022, în Transnistria s-au produs o serie de atacuri teroriste. Clădirea „Ministerului Securității de Stat” din republica separatistă a fost bombardată din lansatoare de grenade; împușcături s-au auzit și în apropierea satului Kolbasna, unde se află depozitele de muniții rămase din vremea sovietică. Vitali Ignatiev a dat vina pe Ucraina pentru aceste incidente.

„Conform datelor preliminare ale anchetei, urmele duc în Ucraina”, a spus atunci Ignatiev la postul de televiziune Rusia-24.

În iulie 2022, într-un interviu acordat agenției ruse de presă RIA Novosti, Ignatiev a spus că autoritățile transnistrene intenționează să obțină independența regiunii și să adere la Rusia.

Pe 25 ianuarie 2023, Ignatiev a vorbit la o masă rotundă organizată de Camera Obștească a Federației Ruse. Acolo el a declarat că

„se poartă un război hibrid împotriva Transnistriei cu mâinile statelor vecine”.

Pe 21 februarie 2023, într-un interviu acordat publicației ruse Izvestia, Ignatiev a declarat că „Transnistria nu amenință pe nimeni, inclusiv pe Ucraina”.

În 2014, Vitali Ignatiev a răspuns la întrebările companiei elvețiene de televiziune și radio „Rundschau”. Cu privire la anexarea Crimeii, Ignatiev a spus că

„Rusia și-a confirmat încă odată statutul și autoritatea înaltă ca putere care îi pasă de cetățenii săi care trăiesc în străinătate și de compatrioți – vedem acest lucru în exemplul Crimeii”

.

De ce este acesta suspectat?

Informațiile potrivit cărora Ignatiev a fost convocat la SBU au apărut pe 9 ianuarie în ziarul oficial al guvernului ucrainean. În acesta se mai menționează că Ignatiev este suspectat de încălcarea art. 110 partea 1 din Codul Penal „Încălcarea integrității teritoriale și inviolabilității”, care implică „apeluri publice la schimbarea granițelor Ucrainei”.

De asemenea, el este suspectat de încălcarea art. 111-1 partea 6 „Activități de colaborare”, care presupune realizarea de activități de informare în cooperare cu statul agresor.”

Ce spune legea

În perioada 15-17 ianuarie 2024, Ignatiev trebuie să se prezinte la biroul SBU din Vinnița pentru a „primi notificare în scris privind suspiciunea de infracțiuni comise”. Există motive întemeiate care îi permit suspectului să nu se prezinte. Potrivit Codului de procedură penală al Ucrainei, motivele includ probleme grave de sănătate, moartea persoanelor dragi sau dacă viața acestora este în pericol, călătorii de afaceri pe termen lung, detenție, pandemii, operațiuni militare și dezastre naturale. Dacă suspectul nu se prezintă din cauza unui motiv nejustificat, acesta riscă amendă.

Merită luat în considerare faptul că Moldova are o lege privind asistența juridică internațională. Potrivit acesteia, Moldova poate acorda asistență juridică unui alt stat dacă aceasta este solicitată. Asistența juridică presupune, inclusiv, oferirea actelor de procedură și extrădarea (arestarea și transferul de către un stat altui stat a persoanelor suspectate sau acuzate de săvârșirea unei infracțiuni sau a persoanelor deja condamnate de autoritățile judiciare ale altui stat).

Un alt instrument pe care îl poate folosi Ucraina este anunțarea lui Ignatiev în urmărire internațională. În acest caz este posibilă și extrădarea. Cu toate acestea, autoritățile moldovenești de facto nu controlează teritoriul Transnistriei, iar acest lucru poate complica procesul.

Pe de altă parte, conform Codului de procedură penală al Ucrainei, refuzul deliberat de prezentare (neprezentarea de mai mult de două ori) a persoanelor anunțate în căutare internațională poate servi drept motiv pentru „proceduri speciale înainte de judecată”.

Biroul de Reintegrare a menționat pentru NM că „Biroul nu a primit nicio notificare prin canale oficiale cu privire la acest subiect, care a devenit cunoscut din mass-media”.

Ce spun experții

Fostul vicepremier pentru reintegrare Alexandru Flenchea a declarat într-un interviu acordat NM că Vitali Ignatiev este cetățean al Ucrainei, iar acțiunile Ucrainei față de cetățenii săi sunt dreptul său suveran. Totodată, Flenchea a subliniat că

„Vitali Ignatiev, cu toate întrebările la adresa lui privitor la ale cui interese le reprezintă – ale localnicilor sau ale curatorilor de la Moscova, este totuși reprezentantul oficial al Tiraspolului la negocierile cu Chișinăul, iar Moldova a acceptat obligația de a rezolva conflictul transnistrean pe cale pașnică, pe calea negocierilor”.

 

„Potențial, Chișinăul se poate pomeni într-o situație delicată, dar este prea devreme să vorbim despre asta. Din informațiile oficiale știm că are statutul de suspect, dar nu există informații că este căutat”, a menționat Flenchea.

Avocata Nicoleta Hriplivîi consideră, la rândul ei,  că autoritățile moldovenești trebuie să urmeze exemplul autorităților ucrainene, „întrucât avem și un cadru legislativ în baza căruia se pot aduce acuzații împotriva lui Ignatiev”. În același timp, ea a menționat că este încă dificil să vorbim despre orice scenarii ulterioare privind desfășurarea evenimentelor.

***

Nu am putut obține un comentariu de la așa zisul minister de externe de la Tiraspol: secretarul de presă al instituției separatiste nu a răspuns nici la apelurile și nici la mesajele NM.

***

Vitali Ignatiev s-a născut în 1980 în Kotovsk (acum Podolsk), regiunea Odesa. Doi ani mai târziu, familia acestuia s-a mutat la Rîbnița, unde Ignatiev a absolvit școala. În 2002 a absolvit Facultatea de Istorie a Universității „T. Șevcenko” din Tiraspol. În 2012 și-a susținut masterul în drept internațional la Universitatea Națională „Academia de Drept din Odesa”. Din 2002 lucrează în Ministerul Afacerilor Externe al nerecunoscutei RMN, din 2016 – șef al Ministerului Afacerilor Externe.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.




Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: