Cimil: Am putea acționa guvernul în judecată, dacă nu va aloca suma de 22,46 mln de lei pentru alegeri
Full Article 2 minutes read

Cimil: Am putea acționa guvernul în judecată, dacă nu va aloca suma de 22,46 mln de lei pentru alegeri

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) Dorin Cimil susține că instituția pe care o conduce ar putea acționa în judecată guvernul Republicii Moldova. Acest lucru se va întâmpla în cazul în care nu va fi alocată suma de 22,46 mln de lei, solicitată de CEC pentru buna desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate. În ajun, mai mulți miniștri au sabotat ședința executivului, în cadrul căreia urma să fie adoptată hotărârea respectivă.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Dorin Cimil a menționat că, în prezent, CEC dispune de suma de 70 mln de lei pentru organizarea și desfășurarea scrutinului din 11 iulie. Executivul urmează să aloce suma suplimentară de 22,46 mln de lei. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, CEC ar putea acționa în judecată executivul.

„Dacă nu vin banii, vom aplica remediile juridice necesare și vom reacționa în modul corespunzător, inclusiv poate că vom recurge și la măsuri judiciare – acționarea guvernului în judecată pentru neexecutarea obligațiilor legale”, a precizat Cimil.

Președintele CEC a menționat că, în prezent, este nevoie de cel puțin o hotărâre de guvern privind identificarea mijloacelor bănești necesare.

„Vorbim la acest moment despre elaborarea și pronunțarea unei hotărâri de guvern privind identificarea unor mijloace necesare. Aceasta-i prima problemă și-i cea mai necesară, iar ulterior deja alocarea nemijlocită a banilor către funcționarii electorali care se poate produce și un pic mai târziu, mă refer la sfârșitul lunii iulie-începutul lunii august, conform unor proceduri bugetare”, a explicat Cimil.

***
Premierul interimar Aureliu Ciocoi a convocat în după-amiaza de 7 iulie ședința guvernului în exercițiu. În cadrul acesteia urma să fie adoptată hotărârea de guvern, cu privire la alocarea sumei suplimentare solicitate de CEC pentru organizarea alegerilor parlamentare. Dintre toți membrii cabinetului de miniștri, la întrunire s-au prezentat doar Ciocoi și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

Prim-ministrul interimar a dat asigurări că suma de 22,46 mln de lei, solicitată de CEC, va fi alocată – fie înainte de scrutin, fie după desfășurarea acestuia și a convocat o nouă ședință a guvernului pentru după-amiaza de 9 iulie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: