NewsMaker можно поддержать на Patreon. Стань нашим соучастником.

Ciocoi: 125 mln de lei este o sumă exagerată pentru alegeri. PAS: Ne rezervăm dreptul să ieșim în stradă
Full Article 3 minutes read

Ciocoi: 125 mln de lei este o sumă exagerată pentru alegeri. PAS: Ne rezervăm dreptul să ieșim în stradă

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, spune că suma de 125 de milioane de lei, stabilită de CEC pentru organizarea scrutinului, este exagerată și cere să fie diminuată. Pe de altă parte, președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Igor Grosu a anunțat că, dacă Guvernul nu va aloca bani pentru organizarea alegerilor, formațiunea își rezervă dreptul la proteste.

Șeful interimar al Executivului spune că în Fondul de rezervă nu există suficienți bani pentru organizarea scrutinului, iar Ministerul Finanțelor încearcă să identifice fonduri pentru a asigura buna desfășurare a alegerilor, notează IPN, cu referire la declarațiile lui Aureliu Ciocoi din cadrul ediției din 6 mai a emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

Prim-ministrul interimar spune că, în prezent, în Fondul de rezervă nu există suma necesară organizării alegerilor.

„La ora actuală, în Fondul de rezervă, pentru că putem transfera banii către Comisia Electorală Centrală exclusiv din Fondul de rezervă, nu din alte capitole ale bugetului, avem 98 de milioane de lei. Însă ca un prim-ministru interimar responsabil nu pot lăsa țara cu zero lei în Fondul de rezervă”, a spus Aureliu Ciocoi.

Mai mult, potrivit șefului interimar al Guvernului suma de 125 de milioane de lei, stabilită de CEC ar fi exagerată și poate fi lejer diminuată. Potrivit premierului interimar, Comisia Electorală Centrală nu are nevoie de procurarea echipamentelor anti-COVID -19, pentru care a fost stabilită suma de 12 milioane de lei, întrucât Republica Moldova dispune de astfel de echipamente în stocurile Ministerului Sănătății.

„Alegerile prezidențiale au costat 165 de milioane și a fost vorba de două tururi de scrutin. Noi am propus suma de 80 de milioane pentru organizarea alegerilor anticipate. Ministerul Finanțelor a constatat că din cele 125 de milioane, 72 de milioane constituie salariile membrilor CEC, membrilor birourilor, bani care pot fi achitați ulterior”, a spus premierul interimar.

De cealaltă parte, președintele CEC Dorin Cimil a declarat în cadrul aceleiași emisiuni că suma de 125 de milioane de lei poate fi redusă dacă se va decide mișcorarea numărului de funcționari antrenați în fiecare secție de votare sau numărul secțiilor de votare peste hotare.

Tot în seara de 6 mai, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, președintele interimar al PAS Igor Grosu și-a exprimat speranța că decizia privind alocarea fondurilor destinate scrutinului va fi luată la următoarea ședință a Executivului. În cazul în care, intenționat, nu va fi adoptată o astfel de decizie, liderul PAS spune că formațiunea sa va face apel la cetățeni, să iasă în stradă pentru a-și apăra dreptul la vot. Grosu s-a arătat nedumerit de tergiversarea de către Guvern a procesului de alocare a banilor pentru organizarea alegerilor anticipate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: