Comisia de la Veneția dă aviz pozitiv legii privind votul prin corespondență: „Amendamentele nu încalcă principiul stabilității”
Full Article 2 minutes read

Comisia de la Veneția dă aviz pozitiv legii privind votul prin corespondență: „Amendamentele nu încalcă principiul stabilității”

Comisia de la Veneția a dat aviz pozitiv legii care prevede implementarea votului prin corespondență în șase țări. De asemenea, Comisia de la Veneția a recomandat ca, în cazul în care votul prin corespondență – care actualmente este unul pilot – „va avea succes”, să fie implementat permanent și în toate țările care întrunesc condițiile de siguranță pentru acest lucru. Precizările au fost făcute pe 21 iunie de președinta Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, deputata PAS Veronica Roșca. 

Aviz pozitiv din partea Comisiei de la Veneția pe marginea Legii privind implementarea parțială a votului prin corespondență, adoptată de Parlament la 26 aprilie 2024. Comisia de la Veneția salută propunerea autorităților Republicii Moldova de a introduce votul prin corespondență, „întrucât numărul cetățenilor moldoveni cu drept de vot stabiliți peste hotare este mare, comparativ cu alte state, iar practica după care au votat în trecut a creat dificultăți”. Comisia remarcă faptul că „acoperirea teritorială limitată a votului-pilot este acceptabilă deoarece se aplică unui singur scrutin” și anume referendumului și alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024”, a scris Veronica Roșca pe pagina sa de Facebook.

Deputata PAS a precizat că Comsia de la Veneția a recomandat ca, în cazul în care „votul-pilot va avea succes, să acorde votului prin corespondență un caracter permanent, astfel asigurându-i stabilitatea și certitudinea legală și să îl aplice tuturor țărilor în care votarea prin corespondență este sigură și de încredere, în baza deciziilor Comisiei Electorale Centrale”.

În aviz se mai accentuează faptul că, deși amendamentele au fost adoptate cu mai puțin de 5 luni înainte de scrutin, acestea nu încalcă principiul stabilității dreptului electoral, întrucât au o aplicabilitate teritorială restrânsă”, a menționat ea.

Precizăm că, pe 26 aprilie, majoritatea parlamentară PAS a adoptat în lectură finală legea privind pilotarea votului prin corespondență pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la UE. Votul prin corespondență va fi implementat în șase țări: SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: