Compania „Bercut”, în atenția Avocatului Poporului. Obsudmanul se arată „consternat de acțiunile abuzive ale angajaților”
Full Article 4 minutes read

Compania „Bercut”, în atenția Avocatului Poporului. Obsudmanul se arată „consternat de acțiunile abuzive ale angajaților”

În ultima perioadă, au apărut în spațiul public multiple cazuri de tortură înfăptuite de agenții Companiei particulare de pază și protecție „Bercut-Grup SRL”, anunță Avocatul Poporului. Conform informațiilor oferite de Inspectoratul General al Poliției și de administratorii companiei, în două cazuri a fost inițiată urmărirea penală. Într-un alt caz, un agent particular a fost demis, iar compania și-a prezentat scuzele publice.

Avocatul Poporului a dezvăluit trei cazuri de tortură comise de agenți ai unei firme private de securitate, într-un comunicat publicat pe 11 septembrie. În primul caz, un agent „Bercut” a atacat o persoană vulnerabilă pe 13 iulie 2024, în municipiul Chișinău, lovind-o cu o bucată de salam în față și pe cap, aplicându-i ștampile pe frunte și insultând-o, sub pretextul unei fapte neconfirmate.

Al doilea incident s-a petrecut pe 4 august 2024, când doi agenți „Bercut” au agresat fizic doi tineri aparent în stare de ebrietate, lângă o terasă din cartierul Telecentru din Chișinău, în timpul nopții. În urma loviturilor brutale, victimele au căzut inconștiente. Din înregistrările video, reiese că tinerii i-au insultat pe agenții de securitate, iar aceștia i-au lovit pentru a-și demonstra autoritatea, atacându-i în zone interzise ale corpului. Acțiunile violente s-au desfășurat în fața poliției, care nu ar fi intervenit pentru a opri abuzurile agenților.

Al treilea incident a avut loc pe 26 august 2024, în orașul Ialoveni, la o stație PECO de pe strada Alexandru cel Bun 2. Doi agenți ai companiei de securitate „Bercut” au agresat un tânăr în timpul unei tentative eșuate de imobilizare și încătușare. Aceștia au acționat violent, încălcând Legea cu privire la aplicarea forței fizice. Tânărul a fost trântit brutal la pământ, târât pe asfalt și lovit puternic în zone sensibile ale corpului, ceea ce i-a cauzat suferințe nejustificate. Deși l-au încătușat, agenții l-au abandonat ulterior fără a-l preda autorităților, indicând o acțiune intenționată de pedepsire sau demonstrație de superioritate. Acest comportament a fost justificat, aparent, prin susținerea că tânărul ar fi fost agresiv sau ar fi refuzat să se conformeze cerințelor agenților de pază.

Condamnând ferm orice acțiune care poate constitui acte de tortură sau rele tratamente, Ombudsmanul Ceslav Panico subliniază că utilizarea excesivă a forței fizice și a mijloacelor speciale, maltratarea ca formă de pedeapsă, intimidare sau constrângere la mărturisirea vinei de către reprezentanții instituțiilor publice sau private, în scop de pedepsire, demonstrarea superiorității sau intimidare, sunt interzise și sancționate conform articolului 166/1 din Codul penal al Republicii Moldova.

Ombudsmanul reamintește că, conform articolelor 3 și 13 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, este responsabilitatea statului să interzică tortura și să investigheze orice acuzații de tortură și rele tratamente. Articolul 1 al Convenției impune necesitatea unei investigații oficiale efective în cazurile de tortură suspectată, comisă de agenți ai statului sau reprezentanți ai entităților publice sau private.

Avocatul Poporului mai spune că va supravega atent desfășurarea anchetei penale și rezultatele cazurilor individuale. Totodată, îndeamnă administratorul SRL „Bercut-Grup” și agenții particulari să oprească imediat orice abuz asupra persoanelor fizice, exercitându-și responsabilitatea de pază și protecție conform autorizației emise de Inspectoratul General al Poliției, respectând legislația și tratând orice persoană cu demnitate.

De asemenea, Ombudsmanul recomandă Inspectoratului General al Poliției să efectueze controale inopinate asupra activității SRL „Bercut-Grup” pentru evitarea abuzurilor în misiunile de asigurare a ordinii publice și să ia măsuri ferme, sau chiar să suspende/ridice autorizația de activitate până la remedierea tuturor deficiențelor, dacă este cazul. Avocatul Poporului mai spune că orice companie care tolerează astfel de comportamente ar trebui să-și înceteze activitatea.

NewsMaker a solicitat o reacție scrisă de la compania privată de pază și protecție „Bercut-Grup SRL”. Ulterior, i-am contactat telefonic. Reprezentanții companiei au confirmat că au primit solicitarea și pregătesc un răspuns care va fi trimis redacției noastre.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: