Comunitatea din Israel, mesaje de sprijin pentru Zelenski după ce Putin a declarat că „este rușinea poporului evreiesc”
Full Article 3 minutes read

Comunitatea din Israel, mesaje de sprijin pentru Zelenski după ce Putin a declarat că „este rușinea poporului evreiesc”

Comunitatea din Israel a venit cu reacții după ce dictatorul rus Vladimir Putin l-a insultat pe președintele ucrainean Vladimir Zelenski, sugerând că acesta ar fi „rușinea poporului evreiesc”. Oficiali israelieni au publicat mesaje în care au declarat că sunt mândri de Zelenski și și-au exprimat admirația pentru curajul său în lupta împotriva agresiunii ruse. 

Rabinul-șef al Ucrainei a declarat că este mândru de liderul de la Kiev. Totodată, acesta a spus că Zelenski are sprijinul întregii comunități evreiești, dar și a lumii libere.

„Sunt mândru de președintele Vladimir Zelenski, care nu și-a părăsit poporul la începutul războiului, chiar dacă era periculos pentru viața sa. A dat dovadă de un curaj extrem și continuă să apere poporul ucrainean. Eu și întreaga societate evreiască din Ucraina, precum și întreaga lume liberă, îl susținem pe președintele Zelenski!”, a transmis acesta.

Cu un mesaj asemănător a venit și fostul viceprim-ministru israelian și membru al Consiliului de Supraveghere al Memorialului Babi Yar, Natan Sharanskii.

„Ucrainenii pot fi mândri că au ales un președinte evreu, care a mobilizat și unit poporul ucrainean într-o luptă dificilă împotriva agresiunii barbare. Iar noi, evreii, putem fi mândri că un reprezentant al poporului nostru joacă un rol istoric atât de unic în mobilizarea nu doar a poporului ucrainean, ci și a întregii lumi libere în apărarea viitorului nostru”, a spus el.

La rândul său, ambsadorul ucrainean în Israel a spus că Ucraina se așteaptă că Guvernul de la Tel Aviv va condamna ferm cuvintele lui Putin. În caz contrar, a menționat diplomatul, vizita în Israel a primei doamne a Ucrainei Olena Zelenska ar putea fi amânată sau chiar anulată.

„Comentariile lui Putin sunt antisemite și împotriva poporului evreu. Cred că poporul israelian ar trebui să fie mândru de un președinte ucrainean care este evreu și care își apără cu curaj țara. Când Putin îl atacă pe Zelenski, el atacă poporul evreu. Suntem de aceeași parte a baricadei”, a adăugat diplomatul.

***

Amintim că dictatorul rus Vladimir Putin a făcut un comentariu deplsat la adresa președintelui ucrainean Vladimir Zelenski, în timpul Forumului Economic de la Sankt-Petersburg din 16 iunie. Acesta a declarat că are „mulți prieteni evrei” care i-au spus că „Zelenski nu este evreu, ci o rușine pentru poporul evreiesc”.

De menționat că Biroul președintelui ucrainean nu a comentat deocamdată declarația lui Putin.

Amintim că, pe 24 februarie 2022, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina. Liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina.

Dictatorul rus a declarat că așa-numita „operațiune militară specială” are drept scop „denazificarea” și „demilitarizarea”  țării vecine. Ministerul rus al Apărării a afirmat că „deteriorează infrastructura militară, instalațiile de apărare aeriană, aerodromurile militare și aviația armatei ucrainene”.

Cu toate acestea, infrasctructura civilă din Kiev, Odesa, Harkov și alte localități ucrainene este constant bombardată. Potrivit celui mai recent bilanț al ONU, aproape 9 000 de civili ucraineni au fost uciși și alți 15 400 au fost răniți de când Rusia și-a început invazia militară în Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: