Comunitatea evreiască din Moldova: „Israelul este forțat să-și apere drepturile poporului său la pace”
Full Article 4 minutes read

Comunitatea evreiască din Moldova: „Israelul este forțat să-și apere drepturile poporului său la pace”

Comunitatea evreiască din Republica Moldova a publicat o declarație, pe 8 octombrie, în legătură cu atacul masiv asupra Israelului. Comunitatea a menționat că „se alătură evreilor și întregii lumi civilizate, care condamnă necondiționat terorismul, Hamas”. Aceasta a mai spus că „Hamas, organizația teroristă care controlează Fâșia Gaza, este responsabilă pentru acest atac masiv” și că „oamenii din Fâșia Gaza nu sunt dușmani ai Israelului”. „Responsabilitatea revine Hamas și organizațiilor teroriste”, a subliniat comunitatea evreiască. 

Comunitatea evreiască din Republica Moldova a declarat că Israelul, în aceste zile, este forțat să-și apere drepturile poporului său la pace.

Comunitatea Evreiască din Republica Moldova condamnă cu fermitate atacul masiv asupra Israelului, actele de violență împotriva civililor, bombardamentele și luarea de ostatici. În aceste zile, Israelul este forțat să îndure un alt război brutal și să-și apere dreptul la existență și drepturile poporului său la pace și securitate. Ieri, când am sărbătorit cu toții una dintre datele importante ale calendarului evreiesc, Simhat Tora, Israelul a fost supus unui tir de rachete intens, neprovocat din Fâșia Gaza de cătregrupul terorist Hamas”, a menționat comunitatea din Republica Moldova.

Aceasta a mai declarat că „este o escaladare dramatică a războiului Hamas împotriva civililor israelieni”.

Hamas, organizația teroristă care controlează Fâșia Gaza, este responsabilă pentru acest atac masiv. El a fost lansat fără niciun pretext sau provocare prealabilă din partea Israelului. Acest lucru vine după o perioadă lungă în care Israelul a depus eforturi tangibile pentru a îmbunătăți situația umanitară din Fâșia Gaza, demonstrând angajamentul său pentru pace. Evenimentele tragice au loc pe fundalul dezvoltării relațiilor dintre Riad și Ierusalim, care ar putea fi decisive pentru rezolvarea conflictului arabo-israelian”, a subliniat comunitatea evreiască.

În același timp, comunitatea a ținut să precizeze că „oamenii din Fâșia Gaza nu sunt dușmani ai Israelului” și că „responsabilitatea revine Hamas și organizațiilor teroriste care operează cu bună știință și intenționat în zone dens populate de populație civilă”.

În timp ce Israelul face tot posibilul pentru a minimiza daunele aduse civililor, aceste organizații teroriste comit crime de război duble atacând fără discernământ civilii și ascunzându-se în rândul populației civile din Fâșia Gaza”, a declarat comunitatea.

Într-un final comunitatea evreiască din Republica Moldova a menționat că „se alătură evreilor și întregii lumi civilizate, care condamnă necondiționat terorismul, Hamas, și își exprimă sprijinul pentru Israel, reafirmându-și dreptul inalienabil la autoapărare”: „Comunitatea Evreiască din Republica Moldova dezaprobă pe deplin atacul asupra Israelului, exprimă condoleanțe familiilor victimelor și reiterează solidaritatea cu poporul Statului Israel”.

***

Armata israeliană a declarat stare de război în urma atacurilor masive de sâmbătă, 7 octombrie, asupra Israelului din Fâșia Gaza palestiniană. Înainte de aceasta, liderul mișcării Hamas a anunțat declanșarea unei operațiuni – „Potopul Al-Aqsa” – împotriva Israelului, lansând sute de rachete dinspre Fâșia Gaza asupra teritoriului israelian. Potrivit ultimelor date, cel puțin 300 de persoane au murit în Israel. Peste 1,8 mii de persoane au suferit răni. Potrivit The Jerusalem Post, aproximativ 750 de persoane sunt date dispărute.

Oficial, în Israel se află aproximativ 20 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Informația a fost confirmată pentru NM de purtătorul de cuvânt al diplomației de la Chișinău, Igor Zaharov. Potrivit Ministerului de Externe, până la moment, autoritățile nu au primit nicio solicitarea de asistență din partea diasporei moldovenești din Israel.

Autoritățile de la Chișinău au condamnat atacurile împotriva Israelului. În contextul situației incerte din Israel, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a anunțat că a emis alertă de călătorie în Israel și le-a recomandă „insistent” cetățenilor moldoveni să evite orice călătorie în această țară.

Pentru orice întrebări sau asistență, cetățenii moldoveni sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau să facă uz de linia de urgență a Ministerului.

Informații de contact:

pagina web: https://israel.mfa.gov.md/

email: [email protected]

telefon de urgență: +972533045771 în regim 24/7

Centru de Apel MAEIE:

0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova

+373 22 23 20 02 – pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: