Conducerea Hersonului intenționează să facă apel la Putin cu o cerere de acceptare a regiunii în Federația Rusă
Full Article 3 minutes read

Conducerea Hersonului intenționează să facă apel la Putin cu o cerere de acceptare a regiunii în Federația Rusă

Conducerea regiunii Herson intenționează să facă un apel către președintele rus Vladimir Putin cu o cerere de acceptare a regiunii ca parte a Federației Ruse. Declarația a fost făcută pe 11 mai, în cadrul unei conferințe de presă, de Kirill Stremousov, șef adjunct al administrației militare-civile a regiunii, transmite Tass.

„Referendumul, care a avut loc în mod absolut legal în Crimeea, nu a fost acceptat de comunitatea mondială, care a făcut totul pentru a nu percepe Rusia ca un subiect cu drepturi depline al comunității mondiale. Prin urmare, acesta va fi un singur decret bazat pe apel a conducerii regiunii Herson către președintele rus Vladimir Putin, va exista o cerere de introducere a regiunii Herson ca parte a unui subiect cu drepturi depline al Federației Ruse”, a spus el.

Pe 21 februarie, Putin a anunțat recunoașterea suveranității așa-numitelor republici populare Donețk și Lugansk, iar pe 24 februarie a anunțat „o operațiune militară specială în Ucraina”, ca răspuns la apelul de ajutor al liderilor republicilor Donbass. În prezent, o parte din teritorii se află deja sub controlul Federației Ruse, în special regiunea Herson, unde viața pașnică este restabilită treptat. Pe 9 mai, pentru prima dată în opt ani, Ziua Victoriei a fost sărbătorită pe deplin în regiune, mai scrie Tass, o publicație loială Kremlinului.

Pe 22 aprilie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că încearcă să organizeze un fals referendum pentru independenţă în regiunile sudice Herson şi Zaporojie pe care le ocupă.

Zelenski le-a cerut atunci locuitorilor din zonele ocupate să nu furnizeze niciun fel de date personale, cum ar fi numerele de paşaport, în cazul în care le-ar fi cerute de către forţele ruse.

„Nu este corect să facă un recensământ. (…) Nu este pentru a vă oferi ajutor umanitar de vreun fel. Este de fapt pentru a falsifica un aşa-zis referendum pe pământul vostru, dacă vine de la Moscova ordinul de a organiza această comedie”, a avertizat preşedintele ucrainean.

Ucraina acuzase deja, la începutul lunii martie, Rusia că a încercat să organizeze un referendum la Herson precum cel care, în 2014, a pecetluit anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi care este considerat ilegal de Kiev şi de ţările occidentale.

În estul Ucrainei, teritoriile separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk şi-au declarat independenţa ca republici populare după referendumuri considerate nule de comunitatea internaţională.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: