Consilierii municipiului Chișinău, acuzați de ANRE că vor să crească tarifului la apă și canalizare în mod ilegal
Full Article 3 minutes read

Consilierii municipiului Chișinău, acuzați de ANRE că vor să crească tarifului la apă și canalizare în mod ilegal

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) acuză Consiliul Municipal Chișinău (CMC) de ingerință în activitatea instituției. Motivul invocat este subiectul introdus pe ordinea de zi a ședinței consilierilor municipali, planificată pentru 3 noiembrie. Acesta se referă la majorarea tarifului pentru apă și canalizare. Reacția vine după ce, acum câteva zile, noua șefă a SA „Apă Canal Chișinău” Irina Gutnic a declarat că tariful pentru apă şi canalizare ar trebui majorat de la 10 lei şi 69 de bani la 22 de lei şi 67 de bani.

ANRE își exprimă îngrijorarea în raport cu subiectul nr. 3 inclus pe Ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Municipal Chișinău (CMC) din 3 noiembrie 2022 – „Cu privire la aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare furnizat/prestat de către S.A. „Apă Canal Chișinău”.

Reprezentanții ANRE au ținut să sublinieze că S.A. „Apă Canal Chișinău” în prezent activează în baza unor Acorduri internaționale de împrumut, iar competența legală de aprobare a tarifelor pentru serviciul public de canalizare şi/sau de epurare a apelor uzate în cazul dat aparține ANRE.

„De notat că (…) tarifele pentru serviciul public de alimentare cu apă potabilă, pentru serviciul public de canalizare şi/sau de epurare a apelor uzate prestate de operatori la nivel de municipiu şi care activează în condiţiile unor acorduri sau contracte încheiate cu organismele financiare internaționale, ratificate sau aprobate de Parlament, Guvern sau de consiliile locale, se stabilesc în conformitate cu Metodologia tarifară şi se aprobă de către Agenţie”, explică ANRE.

În cazul în care operatorul nu activează în condițiile unor acorduri sau contracte încheiate cu organismele financiare internaționale, tarifele se determină anual de către operator în conformitate cu Metodologia tarifară şi se prezintă Agenţiei pentru avizare, iar consiliului local – pentru aprobare.

Prin urmare, ANRE subliniază că aprobarea tarifelor nominalizate de către autoritatea administrației publice locale, cu omiterea etapei de avizare sau substituirea autorității de reglementare de către CMC alta decât ANRE, contravine legislației în vigoare, respectiv, este ilegală.

Amintim că, în cadrul ședinței CMC din 27 octombrie,  șefa de la Apă-Canal, Irina Gutnic, a declarat că în luna noiembrie ar putea fi sistată aprovizionarea cu apă și canalizare a municipiului Chișinău.

Ulterior, Gutnic a declarat în cadrul unei emisiuni că tariful pentru apă și canalizare ar trebui să constituie 22 de lei şi 67 de bani. În prezent, locuitorii municipiului Chișinău achită pentru serviciul de aprovizionare cu apă 8,65 lei și 2,04 lei pentru canalizare. Ultima ajustarea a tarifului a avut loc în anul 2017.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: