Controale inopinate la companiile petroliere din Moldova la care lipsește motorina 
Full Article 3 minutes read

Controale inopinate la companiile petroliere din Moldova la care lipsește motorina 

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță că a inițiat un șir de controale inopinate la unele companii petroliere pentru a stabili cauza lipsei unor tipuri de carburanți la anumite stații de alimentare, în special, motorină.

Inspectorii ANRE urmează să contrapună informațiile obținute de la stațiile de alimentare cu datele privind stocurile de la depozitele companiilor petroliere, pentru a identifica motivele reale care au dus la oprirea comercializării și a da o apreciere prin prisma legislației în vigoare a acțiunilor acestora.

Totodată, pentru a facilita logistica aprovizionării statului cu carburanți, ANRE, în comun cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a instituit un mecanism zilnic de raportare de către importatorii de produse petroliere a informațiilor privind unitățile de transport (autocisterne/vagoane) care staționează la punctele de trecere a frontierei de stat.

„Datele obținute sunt ulterior transmise instituțiilor responsabile pentru identificarea celor mai rapide și eficiente măsuri în vederea fluidizării traficului de produse petroliere, astfel încât balanța zilnică să permită creșterea stocurilor la depozitele importatorilor”, comunică reprezentanții Agenției.

***

Pe 7 iunie, AutoBlog.MD anunța că mai multe stații de alimentare cu carburanţi din Republica Moldova nu mai dispun de motorină în stoc. „Sursele noastre ne spun că la moment ar fi vorba de cel puțin 100 de stații din țară, dintre care aproximativ 20 sunt din Chișinău. Numărul lor ar putea crește și mai mult în următoarele 24 de ore”, comunicau reprezentanții portalului.

Într-o reacţie pentru Jurnal TV, directorul ANRE a numit AutoBlog.MD drept unele manipulatorii. „Prin distribuirea acestor informații se încearcă manipularea pieței petroliere și dorința de a crea panică. ANRE dezminte informațiile și precizează că sunt suficiente cantități de benzină și motorină”, a declarat directorul Eugen Carpov.

În această ordine de idei, reprezentanții portalului au apelat la comunitatea lor online pentru a clarifica situația de pe piața carburanților. Prin urmare AutoBlog.MD scrie că a primit mai multe imagini de la consumatori unde se confirmă lipsa de carburanți în stații de alimentare din diferite locații.

Pe 9 iunie, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian a confirmat că unele stații PECO se confruntă cu lipsa motorinei la pompă. Pentru Unimedia, parlamentarul a dat asigurări că instituțiile responsabile verifică situația.

Tot pe 9 iunie, reprezentanții ANRE confirmau că se atestă cazuri când la unele stații de alimentare lipsește un produs sau altul –  „dar acestea nu reprezintă un fenomen sistemic și ține mai mult de situația logistică complicată din ultimele zile la trecerea frontierei Republicii Moldova”, preciza Agenția.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: