„Controalele pe care le-am efectuat au scos la lumină „fața” nevăzută a activității celor două subdiviziuni”. Alexandru Stoianoglo, despre rezultatele controalelor de la PA și PCCOCS
Full Article 3 minutes read

„Controalele pe care le-am efectuat au scos la lumină „fața” nevăzută a activității celor două subdiviziuni”. Alexandru Stoianoglo, despre rezultatele controalelor de la PA și PCCOCS

Pornirea neîntemeiată și tergiversarea urmăririi penale, punerea neîntemeiată sub învinuire și mimarea căutării persoanelor învinuite. Acestea sunt unele dintre încălcările depistate în urma controlului efectuat la Procuratura Anticorupție (PA) și la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS). Rezultatele controalelor au fost făcute public de către procurorul general, Alexandru Stoianoglo, în cadrul unei conferințe de presă, astăzi, 20 ianuarie.

„Zilnic am fost martorii spectacolelor cu mascați și încătușați, defilați prin fața camerelor de luat vederi, rețineri, arestări și percheziții. S-a acreditat ideea existenței a două structuri serioase, care luptă sincer cu corupția și crima organizată”, a declarat Alexandru Stoianoglo. „În realitate însă, lucrurile au stat diametral opus, iar controalele pe care le-am efectuat la Procuratura Anticorupție și PCCOCS au scos la lumină „fața” nevăzută a activității celor două subdiviziuni”, a mai declarat Stoianoglo.

Potrivit sursei citate, potențialul procuraturii specializate este utilizat pentru documentarea unor cazuri minore, doar în vederea creării unor indicatori statistici favorabili, iar drept consecință, „corupția mare, dosarele de rezonanță, rămân în nelucrare sau se prăfuiesc în safeuri, neavând finalitate cu anii”.

În acest conext, procurorul general a vorbit despre dosarul fraudei bancare. Potrivit acestuia, în perioada 2016 – 2019, investigaţiile au fost realizate de un grup de doar 6 procurori, pe când într-o cauză pornită pe un pretins fapt de spălare de bani, procurorul-şef al Procuraturii Anticorupţie a dispus formarea unui grup de urmărire penală format din tocmai 45 de persoane.

Controlul a mai scos la iveală faptul că Procuratura Anticorupţie în lipsă de temeiuri, deşi persoana nu era implicată în comiterea faptei şi cercetările se efectuau cu privire la alte persoane, a efectuat vădit ilegal interceptarea convorbirilor unui conducător de subdiviziune din cadrul Centrului Național Anticorupție. Totodată a fost stabilită încălcarea flagrantă a drepturilor persoanelor la informare despre măsurile speciale efectuate în privinţa lor.

Astfel, „încălcările menționate, admise de un şir de procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție şi PCCOCS, pot constitui abateri disciplinare şi urmează a fi verificate în cadrul procedurilor disciplinare”, se anunță într-un comunicat al Procuraturii Generale. Mai mult, în privinţa unor procurori deja a fost sesizat Consiliul Superior al Procurorilor, iar în privinţa altora, dosarelor disciplinare sunt în derulare.

Amintim că la începutul lunii decembrie 2019, Procuratura Generală a anunțat că va face un control complex al activității Procuraturii Anticorupție și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: