Copaci doborâți, mașini avariate: Vântul puternic face ravagii în Moldova
Full Article 3 minutes read

Copaci doborâți, mașini avariate: Vântul puternic face ravagii în Moldova

Vântul puternic face ravagii azi pe întreg teritoriul țării, inclusiv la Chișinău, unde mai mulți copaci au fost doborâți la sol de rafalele puternice. În rezultat, două automobile au fost avariate în capitală, anunță administratorul interimar al Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, Tudor Gîrbu. Autoritățile fac apel la cetățeni să fie prudenți și să evite oprirea sau parcarea autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî.

Republica Moldova se află astăzi, 29 martie, sub Cod galben de vânt puternic. Avertizarea meteorologilor se va menține până la ora 18:00. Până în prezent, potrivit șefului interimar de Spații Verzi, în capitală au fost înregistrate 10 cazuri în care copacii au fost doborâți la sol, din cauza vântului puternic. Doi dintre aceștia au căzut peste mașinile parcate în preajmă.

Vântul puternic a doborât la sol mai mulți copaci și în raionul Ungheni, la intrarea în satul Sculeni, a anunțat Administrația de Stat a Drumurilor (ASD). Un autocamion, parcat în preajmă, a fost avariat de un arbore doborât.

Autoritățile le recomandă cetățenilor, în acest context, să evite oprirea sau parcarea autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî, să reducă viteza și să mențină distanța de siguranță față de vehicule, precum și să evite deplasările neesențiale și zonele cu potențial periculos.

Între timp, cel mai mare furnizor de energie electrică din Moldova, Premier Energy, a atras atenția populației, a agenților economici și a autorităților publice locale asupra riscului producerii rupturilor de conductoare ale liniilor electrice aeriene (LEA), a diferitor deranjamente și avarii cu posibile consecințe de insecuritate și a întreruperilor în furnizarea energiei electrice. Operatorul a îndemnat oamenii să ocolească și să nu atingă conductoarele electrice căzute avariat la pământ sau care atârnă suspect de pe piloni, construcții și copaci.

„Nu interveniți în niciun mod în instalațiile electrice, deoarece aceste acțiuni vă pun viața în pericol”, avertizează Premier Energy.

Furnizorul îndeamnă populația să raporteze orice incident de urgentă operatorului de distribuție la telefonul 022 43 11 11, disponibil 24 din 24 ore sau la cel local, indicat în factură.

Cetățenii sunt îndemnați, de asemenea, în caz de înregistrare a situațiilor problematice în contextul condițiilor meteo, să sune la numărul unic de urgență 112. Chișinăuienii pot apela și la Dispeceratul Central Municipal, tel. (022) 22-22-67 sau (022) 22-26-04.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: