Copiii blocați în Belarus, lăsați să își continue drumul: Lituania a emis autorizația pentru autocar, care lipsea
Full Article 2 minutes read

Copiii blocați în Belarus, lăsați să își continue drumul: Lituania a emis autorizația pentru autocar, care lipsea

Copiilor din Moldova, blocați la frontiera Belarus-Lituania, li s-a permis să-și continue drumul spre casă. Precizările au fost făcute de reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău. Potrivit instituției, autoritățile lituaniene au emis o autorizație de călătorie pentru autocarul în care se aflau copiii, documentul care lipsea și fără care nu este permis tranzit prin teritoriul Lituaniei. Chișinăul a precizat că atât copiii, cât și adulții care îi însoțesc, au primit tot ajutorul necesar, inclusiv prânz cald. 

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au anunțat că „grupul de copii al corului „Rapsodia” continuă drumul spre casă în siguranță”.

În urma demersurilor MAE, autoritățile lituaniene au emis la prima oră o autorizație de călătorie pentru autocarul în care se afla corul – documentul care lipsea și fără care nu este permis tranzit prin teritoriul Lituaniei. Copiii și adulții care îi însoțesc au primit tot ajutorul necesar, inclusiv prânz cald. Ambasadele Republicii Moldova din Vilnius și Minsk au intervenit imediat după semnalarea problemei și au cooperat cu partea lituaniană pentru a asigura o soluție rapidă. Reiterăm recomandarea de a verifica validitatea actelor personale și autorizația transportatorilor înainte de a călători”, au comunicat reprezentanții Ministerului.

Amintim, un autocar cu copii din Republica Moldova, timp de o zi, nu a fost lăsat să iasă din Belarus. Minorii, care fac parte dintr-un ansamblu muzical, au susținut concerte în ultima săptămână în Polonia și Belarus. Autocarul ar fi încercat să iasă din Belarus inclusiv prin Lituania, însă țara nu le-a permis accesul. Precizările au fost făcute de liderul ansamblului. Autoritățile de la Chișinău au declarat în dimineața zilei de 29 martie că în condițiile ordonanței guvernului lituanian cu privire la regimul de trecere a frontierei „trecerea autocarului nu a fost autorizată din cauza lipsei de licență a transportatorului”. În același timp, Chișinăul a menționat că se angajează pentru a asigura trecerea frontierei fără întârzieri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: