VIDEO Copii din Moldova, blocați de 24 de ore la frontiera Belarus-Lituania. MAE explică: transportatorul nu are licență
Full Article 3 minutes read

VIDEO Copii din Moldova, blocați de 24 de ore la frontiera Belarus-Lituania. MAE explică: transportatorul nu are licență

Un autocar cu copii din Republica Moldova, timp de o zi, nu este lăsat să iasă din Belarus. Minorii, care fac parte dintr-un ansamblu muzical, au susținut concerte în ultima săptămână în Polonia și Belarus. Autocarul ar fi încercat să iasă din Belarus inclusiv prin Lituania, însă țara nu le-a permis accesul. Precizările au fost făcute de liderul ansamblului. Autoritățile de la Chișinău au declarat că în condițiile ordonanței guvernului lituanian cu privire la regimul de trecere a frontierei „trecerea autocarului nu a fost autorizată din cauza lipsei de licență a transportatorului”. În același timp, Chișinăul a menționat că se angajează pentru a asigura trecerea frontierei fără întârzieri. 

Noi timp de o zi încercăm să ieșim din Belarus. (…) Inițial, noi am încercat să ieșim din Brest în direcția Poloniei. Polonia nu ne-a permis. Există o lege despre care nimeni nu o știe la noi în țară, că noi nu putem ca pasageri în tranzit… pentru că noi nu suntem un autocar de cursă. Nu putem ieși din Belarus. Ambasada noastră ne-a recomandat să mergem prin Lituania, că aici este posibil. Iată noi ne întoarcem de la granița cu Lituania, care ne întoarce înapoi în Belarus. Nu putem să ne întoarcem în Moldova nicicum. (…) Copiii vor la veceu, pe nimeni nu îi lasă. Doar la granița asta am stat 5 ore, chiar mai mult”, a spus liderul grupului Natalia Barabanșikova, într-un video pe rețelele de socializare.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău au declarat că au intervenit și că „în condițiile ordonanței guvernului lituanian cu privire la regimul de trecere a frontierei, trecerea autocarului nu a fost autorizată din cauza lipsei de licență a transportatorului”.

Ambasada Republicii Moldova din Vilnius este în contact permanent cu autoritățile de frontieră pentru a facilita o soluționare rapidă a situației și a obține autorizația necesară în cel mai scurt timp posibil. Siguranța cetățenilor noștri este o preocupare centrală și ne angajăm să le asigurăm trecerea frontierei fără întârzieri. MAE recomandă tuturor cetățenilor să se asigure, înainte de orice călătorie, de validitatea actelor personale, dar și de faptul că transportatorul ales este autorizat și respectă toate normele de siguranță și legalitate”, au comunicat reprezentanții Chișinăului.

UPDATE: Copiilor din Moldova, blocați la frontiera Belarus-Lituania, li s-a permis să-și continue drumul spre casă. Precizările au fost făcute de reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: