Copiii cu vârsta de cel puțin 12 ani din Moldova ar putea fi imunizați împotriva coronavirusului. ANSP a aprobat inițiativa
Full Article 2 minutes read

Copiii cu vârsta de cel puțin 12 ani din Moldova ar putea fi imunizați împotriva coronavirusului. ANSP a aprobat inițiativa

În Moldova ar putea fi aprobată imunizarea împotriva coronavirusului a copiilor cu vârsta de cel puțin 12 ani. Informația a fost confirmată pentru NM de către medicul epidemiolog din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) Veaceslav Guțu. Potrivit acestuia, decizia urmează a fi luată, la finalul săptămânii, de către Comisia națională de profil, care va elabora și un plan de acțiuni în acest sens.

Potrivit epidemiologului, inițiativa privind vaccinarea adolescenților a fost deja recomandată de ANSP, bazându-se pe studiile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a fost adresată către Ministerul Sănătății, care urmează să ia o decizie finală.

„Pe 23 august s-a desfășurat ședința Comitetului național al experților în domeniul imunizării, în cadrul căreia s-a discutat despre vaccinarea copiilor de la 12 ani cu vaccinurile Pfizer și Moderna. Comitetul a aprobat decizia, bazându-se pe recomandările OMS”, a precizat epidemiologul ANSP Veaceslav Guțu pentru NM.

Expertul a explicat că până în prezent nu era posibilă inițierea campaniei de imunizare a adolescenților din cauza numărului insuficient de doze. Săptămâna aceasta, Moldova urmează să primească 18 mii de doze de Pfizer, iar săptămâna viitoare – alte 30 de mii de doze. „Ne va permite să începem vaccinarea adolescenților”, a adăugat Guțu.

Vaccinarea copiilor de la 12 ani se va desfășura cu permisiunea semnată de părinți sau tutori și în prezența acestora. Potrivit lui Guțu, specialiștii recomandă vaccinarea adolescenților care sunt predispuși riscului de a dezvolta forme grave ale infecției.

***

Discuțiile în cadrul ANSP despre vaccinarea copiilor cu vârsta mai mare de 12 ani au început încă la începutul lunii august, însă inițiativa nu putea fi implementată din cauza deficitului de vaccinuri produse de companiile Pfizer și Moderna (Moderna în Republica Moldova nu a fost livrată până acum).

Amintim că OMS a aprobat utilizarea vaccinurilor Pfizer și Moderna în rândul adolescenților cu vârstele curpinse între 12 și 16 ani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: