Moarte cu semne de întrebare a unui copil de 11 ani în spitalul din Orhei. Ce spune ministra Sănătății despre caz
Full Article 3 minutes read

Moarte cu semne de întrebare a unui copil de 11 ani în spitalul din Orhei. Ce spune ministra Sănătății despre caz

Procuratura a inițiat o cauză penală, iar Ministerul Sănătății – o anchetă internă, după ce un copil de 11 ani, diagnosticat cu pneumonie, s-a stins din viață în fața medicilor și a mamei sale, la scurt timp după ce i-ar fi fost administrat un medicament intravenos, la spitalul din Orhei. Ministra Ala Nemerenco a declarat pe 21 decembrie că cauza decesului copilului va fi clară doar după ce concluziile anchetelor demarate, dar și a expertizei medico-legale, vor fi gata. Oficiala susține, însă, că este puțin probabil ca copilul să fi murit din cauza unei reacții alergice la medicamentul administrat.   

Ministra a transmis condoleanțe familiei copilului decedat în spitalul din Orhei și a rugat presa să nu manipuleze, atunci când scriu știri la acest subiect – or, spune oficiala, doar comisiile formate și expertiza medicală va stabili cauza exactă a decesului copilului.

„Îmi pare foarte rău ca om, ca mamă, exprim condoleanțe părinților. Îmi dau seama prin ce tragedie trec. (…) Urmează expertiza medico-legala și a comisiei Ministerului Sănătății, iar eu am văzut în toate titlurile din presă concluzia dvs. – a murit din cauza unui ser la care era alergic. Colegi, vă rog frumos lăsați-ne pe noi să stabilim cauza decesului, fiindcă copilul avea probleme”, a declarat ministra Ala Nemerenco.

Oficiala a dat asigurări că anchetele demarate vor fi duse până la capăt. Nemerenco a confirmat în acest context că pe marginea cazului a fost intentat, inclusiv, un dosar penal. Oamenii legii urmează să stabilească acțiunile sau inacțiunile personalului medical, care au dus la decesul minorului.

„Nu dorim nicidecum sa ascundem ceva. Trebuie să aveți încredere că vom merge până la capăt. (…) Este un caz deschis penal, noi avem ancheta noastră. Vine concluzia de la medicina legală, vom pune toate lucrurile împreună și când vom avea rezultate, vă vom informa. La momentul de față noi nu putem declara ca ar fi fost alergie la un medicament. După toată simptomatica, nu prea pare a alergie. Alergiile se declanșează într-o altă formă”, a mai precizat ministra Sănătății.

Amintim că un copil de doar 11 ani a decedat la spitalul din Orhei, la scurt timp după ce ar fi fost internat. Potrivit TV8, băiatul a fost diagnosticat cu pneumonie. Părinții spun că copilul și-a pierdut cunoștința imediat după ce i-a fost administrat un antibiotic în venă. Deși medicii au încercat timp de două ore să-l resusciteze, copilul a pierdut lupta pentru viață.

Contactați de sursa citată, reprezentanții spitalului au declarat că nu pot spune din ce cauză s-a stins copilul, până nu vor fi gata rezultatele expertizei medico-legale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: