Coronavirus în Moldova: 22 de persoane, inclusiv 6 copii, sunt internați cu suspiciuni de COVID-19
Full Article 4 minutes read

Coronavirus în Moldova: 22 de persoane, inclusiv 6 copii, sunt internați cu suspiciuni de COVID-19

În prezent, 22 de cetățeni ai R. Moldova, printre care 6 copii, sunt internați la spital cu suspiciuni de infectare cu noul coronavirus. Informația a fost confirmată de către ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unei conferințe de presă din 11 martie. Rezultatele testelor vor fi făcute publice la briefingul de la ora 16.00. Oficialul a îndemnat populația la calm și responsabilitate, evitarea locurilor publice aglomerate și respectarea normelor de igienă. 

„În prezent, avem internați la „Toma Ciorbă” 14 adulți care sunt suspecați de infecție cu coronavirus. Avem și 8 persoane – 6 copii și două mame, care au fost internate la Spitalul de boli contagioase pentru copii”, a anunțat Viorica Dumbrăveanu.

Premierul și ministrul Sănătății au făcut public un caz al unei femei cu 3 copii care s-a întors, recent, din Italia, unde a mers la cumpărături. Doar că prim-ministrul Ion Chicu a scris că aceasta a mers la Verona, iar ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a precizat că este vorba despre orașul Milano.

„O mamă cu trei copii, exact în perioada când situația era destul de dificilă, a mers la cumpărături la Milano. Iar acum, atât mama, cât și copiii, sunt prntre persoanele suspectate de infectare cu coronavirus. Fac un apel repetat – când nu există o situație de maximă stringență, să ne abținem de la călătorii pentru hotarele țării”, a spus ministrul.

Viorica Dumbrăveanu a vorbit și despre un al doilea caz – o mamă cu un copil, care au efectuat o vizită în Italia exact când s-a declanșat situația privind COVID-19.

Reprezentanta guvernului a mai anunțat că au fost identificate persoanele care au intrat în contact cu cei doi pacienți care au fost diagnosticați cu COVID-19, marți, 10 martie.

Ministrul Sănătății a accentuat importanța responsabilității în această perioadă.

„Este importată autoizolarea la domiciliu timp de 14 zile a celor care au revenit din afara țării, în special în Italia. Evitați locurile aglomerate, spălați-vă pe mâini, utilizați dezinfectanți. Dacă puteți evita transportul public, ar fi ideal să vă plimbați pe jos”, a mai spus aceasta.

Viorica Dumbrăveanu a vorbit și despre starea celor trei pacienți diagnosticați cu COVID-19.

„Femeia de 48 de ani este în stare gravă, dar există un progres evolutiv pozitiv, iar ceilalți doi în stare gravă medie. Copiii sunt în stare gravă medie, iar adulții sunt în stare gravă, dar stabilă, deci medie”, a precizat aceasta.

Viorica Dumbrăveanu a menționat că deocamdată nu intră în discuție închiderea piețelor. De asemenea, aceasta a dat asigurări că importul de mărfuri va fi asigurat în continuare și nu există motive pentru ca oamenii să ia cu asalt magazinele.

„Panica este generată și de dezinformare, dar și de acest război informațional, care a fost declanșat și durează deja de o săptămână. Este nevoie să respectăm regimul de autoizolare, să contactăm medicul de familie dacă avem anumite simptome, fără să ne adresăm fizic la medic”, a subliniat oficialul.

Cât despre instituțiile de învățământ care își continuă activitatea, în pofida deciziei de ieri a guvernului de a o suspenda, Viorica Dumbrăveanu a menționat că va lua legătura cu ministrul Educației.

„Considerăm că dacă este decretată o situație și în cazul dat, de sistare a procesului de educație – el este obligatoriu, indiferent dacă este o instituție publică sau privată. Care vor fi măsurile de sancțiune va determina ministerul”, a explicat Dumbrăveanu.

Totodată, aceasta a dat asigurări că educatorii și profesorii își vor primi salariul integral pentru perioada de sistare a procesului educațional.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: