„Corupția în universități este inacceptabilă”. Un deputat PAS a depus o sesizare la CNA după declarațiile unui grup de studenți nigerieni
Full Article 2 minutes read

„Corupția în universități este inacceptabilă”. Un deputat PAS a depus o sesizare la CNA după declarațiile unui grup de studenți nigerieni

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Eugen Sinchevici a depus, pe 3 aprilie, o sesizarea la Centrul Național Anticorupție. Parlamentarul solicită investigarea informațiilor, apărute recent în presă, potrivit cărora rectorul Universității de Studii Politice și Economice Europene (USPEE) Gheorghe Avornic ar fi estorcat mită de la studenții străini.

Eugen Sinchevici a anunțat despre sesizarea depusă la CNA pe pagina sa de Facebook. Acesta a menționat că în procesul educațional nu este loc pentru corupție, „iar cei care aleg să se ocupe cu așa ceva trebuie să fie penalizați dur, în conformitate cu legea”.

„Noi depunem efort să atragem în Moldova studenți de peste hotare, să creștem bugetele și prestigiul universităților de aici, și când studenții străini ajung, ei sunt tratați într-un hal, și impuși să dea mita. Acest lucru dăunează imagini noastre ca țara peste hotare, și ne va fi mult mai greu să aducem alți studenți străini în Moldova, iar fără studenți străini, universitățile noastre nu vor putea să își crească prestigiu și să devină universități regionale, sau internaționale, respectiv, ele nu vor deveni atractive nici pentru studenții noștri, care vor continua să plece peste hotare”, a scris deputatul.

Precizăm că, acum câteva zile, un grup de studenți nigerieni, cu sprijinul Uniunii Nigerienilor din Moldova, a semnalat faptul că USPEE și Univeritatea Americană din Moldova (American University Moldova) le-a cerut mită. Potrivit studenților, li s-a cerut între 700 și câteva mii de euro, fiind amenințați cu expulzarea din universitate și deportarea dacă nu plătesc. Din declarație nu reiese foarte clar pentru ce au fost cerute mitele, dar studenții susțin că au dovezi și cer autorităților să lanseze o anchetă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: