Piei, COVID-ule!
Ce spun despre vaccinare Biserica ortodoxă a Moldovei și alte confesiuni
Piei, COVID-ule!
Ce spun despre vaccinare Biserica ortodoxă a Moldovei și alte confesiuni
În mod tradițional, biserica are un rol important în Moldova. Conform sondajelor, biserica este instituția socială care se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor. În perioada pandemiei, poziția clericilor nu a fost una consecventă. Iar de la începutul procesului de imunizare, biserica s-a izolat practic de dezbaterile publice despre acest subiect, care provoacă temeri pentru o parte din populație.

NM a decis să discute despre aceasta cu reprezentanții principalelor confesiuni și culte religioase din Moldova – de la cele mai numeroase până la cele mai puțin reprezentative în țara noastră, pentru a înțelege, ce mesaje transmit acestea cetățenilor și dacă încrederea societății în instituțiile religioase ar putea contribui la imunizarea populației.

Sau totul este cu mult mai complicat?
Până la mijlocul lunii iunie, circa 15 la sută din populația Moldovei s-au vaccinat împotriva coronavirusului, inclusiv până la 80% din medici și personalul medical. Acesta este unul dintre factorii care au permis să fie stopat cel de-al doilea val al contaminărilor. Cu toate acestea, conform sondajelor, aproape 40% din locuitorii Moldovei încă sunt categoric împotrivă să se imunizeze. Iar fiecare al patrulea adult din Moldova continuă să fie de părerea că coronavirusul nu există.

Sunt mai multe motive ale neîncrederii în imunizare: reacțiile adverse după administrarea vaccinului, mesajele critice din presă, cercetările critice și zvonurile pe rețelele sociale. Unul dintre cele mai răspândite – oamenii sunt insuficient de informați despre vaccinuri și nimeni nu le explică, de ce acest lucru este important și necesar.

În mod tradițional, biserica ocupă un loc de frunte în clasamentul încrederii oamenilor în diferite instituții sociale din Moldova. Conform datelor Barometrului Opiniei Publice din luna februarie 2021, răspunzând la întrebarea „În ce instituție socială aveți cea mai mare încredere?", aproape 69 la sută dintre respondenți au răspuns: „Biserica". Pentru comparație: 55% dintre respondenți au încredere în primării, 44% – în armată, 43% – în președinte, iar câte 37% – în poliție și presă (întrebarea presupune câteva răspunsuri).
Potrivit aceluiași sondaj, biserica se bucură de cea mai mare încredere printre locuitorii din mediul rural, persoanele cu un nivel mediu sau scăzut de educație.

Până de curând, clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova pratic nu s-a pronunțat și nu a participat la discuțiile publice despre imunizare. Iar de poziția altor confesiuni și culte religioase din Moldova nici nu s-a interesat nimeni.

Noi am decis să remediem această situație.
Biserica Ortodoxă a Moldovei
Mitropolia Moldovei
Conform statisticii, peste 90 la sută din cetățenii Moldovei se declară ortodocși, deși nu toți aceștia participă la serviciile divine. Aproape două treimi dintre ei se consideră enoriași ai Bisericii Ortodoxe a Moldovei, adică ai Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove.

Mitropolia Moldovei este parte a Bisericii Ortodoxe Ruse. Fiind cea mai mare structură bisericească din Moldova, Mitropolia Moldovei nu și-a exprimat timp îndelungat o poziție clară cu privire la imunizare.

Mitropolia Moldovei și-a anunțat poziția oficială în acest sens doar atunci când, pregătind prezentul articol, NM a început „să bombardeze" structurile mitropoliei și unii slujitori ai bisericii cu solicitări la acest subiect.

Ce-i drept, poziția Bisericii Ortodoxe a Moldovei a fost ambiguă și de data aceasta,.

Reprezentanții acesteia au menționat că nu sunt împotriva imunizării, dar nici nu intenționează să îndemne oamenii să se vaccineze.
„Noi apreciem știința medicală și suntem adepții vaccinării, dar subliniem importanța respectării normelor etice – este nevoie de acordul persoanei informate, descrierea clară a avantajelor și riscurilor ce țin de influența vaccinului asupra sănătății. Mai ales când este vorba despre un vaccin la care s-a renunțat recent și despre care chiar și specialiștii în medicină au păreri contradictorii".

Mitropolia Moldovei, luna mai 2021
Până la aceasta, în perioada pandemiei, Mitropolia Moldovei s-a adresat de mai multe ori către autorități – ba cu rugămintea ca vaccinarea să fie doar benevolă, ba cu îndemnurile de a nu restricționa activitatea bisericilor.
Care au fost declarațiile Mitropoliei Moldovei despre pandemie și vaccinare
Mai 2020
Mitropolia Moldovei s-a adresat către autorități cu două declarații în același timp. Cei de la mitropolie l-au amenințat pe prim-ministrul Ion Chicu că vor înceta să se roage pentru acesta dacă premierul nu va permite accesul enoriașilor în biserică. Și au declarat că potențialul vaccin împotriva coronavirusului este periculos din cauza „implantării cipurilor" care cică vor fi controlate ulterior prin tehnologia 5G. Calitatea de autor al planului de „cipizare" i-a fost atribuită lui Bill Gates.

„În mai multe țări europene, societatea protestează împotriva imunizării obligatorii, mai ales împotriva vaccinului anti-COVID, pentru că îl consideră o metodă prin care sistemul antihrist global dorește să implanteze în corpurile oamenilor microcipuri pentru a-i controla cu ajutorul tehnologiilor 5G. Bill Gates este considerat responsabil de crearea tehnologiei de microcipizare prin vaccin. Nanoparticulele reacționează la undele transmise prin tehnologia 5G și permit sistemului să controleze oamenii de la distanță".
Și tot în luna mai, episcopul de Bălți și Fălești, Markel a chemat credincioșii să nu-și administreze vaccinurile împotriva coronavirusului (care nici nu existau atunci) și declara că vaccinul este o invenție a „sataniștilor globaliști" care intenționează să urmărească astfel oamenii și să le influențeze gândurile. Acesta a pus la îndoială și pericolul coronavirusului.

„Nu acceptați vaccinul, pentru că acesta este punctul final al planului sataniștilor globaliști pentru care au născocit coronavirusul și sperie oamenii cu acesta. O persoană vaccinată benevol permite să i se introducă în organism un mecanism de urmărire. La fel, vaccinul influențează și gândirea persoanei. Calculatorul începe să indice omului ce să facă, cum să gândească, când să vorbească, când să-l jignească pe Dumnezeu".
Iunie 2020
La începutul lunii iunie, a apărut o informație precum să episcopul Markel s-a contaminat cu coronavirus. La început, el a respins informația și chiar „a interzis" să fie publicate știri despre aceasta.

„Eu vă interzic să publicați această știre. Măi-măi-măi, de parcă soarele va înceta să lumineze dacă episcopul Markel se va îmbolnăvi".
La mijlocul lunii iunie, episcopul Markel a recunoscut că s-a contaminat cu coronavirus și a chemat cetățenii să respecte măsurile de precauție împotriva COVID-19. Pe lângă el, și alți patru preoți din Bălți s-au contaminat.

„Nu este nevoie să speriem oamenii, dar ei trebuie să înțeleagă, cât de periculos este acest virus. Trebuie să respecte toate recomandările medicilor. La biserică, noi repetăm de câteva ori în timpul slujbei că oamenii trebuie să poarte măști, să respecte distanța și alte recomandări ale Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Protejați-vă de acest virus periculos. Sperăm că Dumnezeu ne va ajuta să depășim această perioadă dificilă".

După aceasta, Mitropolia Moldovei nu a vorbit o anumită perioadă nici despre coronavirus, nici despre imunizarea contra acestuia.
Martie 2021
Maia Sandu, noul șef al statului, a avut o întrevedere cu conducerea Mitropoliei Moldovei, solicitându-i susținerea în procesul de imunizare anti-COVID a populației.

Serviciul de presă al mitropoliei s-a limitat atunci la republicarea comunicatului de presă al președinției. Din partea sa, mitropolia doar a precizat următoarele:

Înalt Preasfințitul Vladimir, mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, a discutat cu Excelența Sa dna Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, despre timpurile dificile pe care le trăiește omenirea și cum ar putea fi învinsă pandemia.



Octavian Moșin
, parohul Bisericii „Întâmpinarea Domnului" (Chișinău)

Consideră că biserica ar trebui să vină în ajutor, dar să nu-și depășească atribuțiile. În opinia sa, vaccinarea este chestiunea personală a fiecăruia și biserica nu trebuie „nici să îndemne, nici să interzică".
Eu nu pot să binecuvântez vaccinarea, nu sunt competent în acest domeniu.
Noi trăim în epoca vaccinurilor, când practic pentru fiecare boală și focar pandemic se găsesc vaccinuri. Însă biserica nu îndeamnă și nici nu interzice [vaccinarea]. Aceasta este obligația instituțiilor competente, care pot spune ceva concret despre vaccinare, iar noi nu suntem experți. Biserica vine în ajutorul oamenilor, dar încearcă să nu-și depășească atribuțiile.

Imunizarea este decizia fiecărui om, pentru că doar el își cunoaște starea de sănătate și genul de activitate. Oamenii au medic de familie care, la fel, poate să-i ajute.

Odată cu apariția acestei probleme [a COVID-ului], noi am încercat să susținem diferite categorii de persoane, inclusiv pe cei care au trecut prin această boală. Pentru că odată cu apelul la serviciul 112, mulți credincioși ne-au contactat și pe noi.

Am vorbit cu o femeie care a întrebat dacă o pot binecuvânta pentru vaccinare sau dimpotrivă. Eu nu pot binecuvânta așa ceva, pentru că nu sunt competent. Nu știu ce reprezintă vaccinul, nu cunosc starea de sănătate a femeii. Dar dacă eu binecuvântez, persoana se vaccinează, iar după aceasta se va întâmpla ceva?

Acolo unde nu suntem competenți și nu putem oferi un răspuns clar, rugăm să nu fim deranjați cu astfel de întrebări. Dar oamenii pot să vină, să ne rugăm împreună și să oficiem slujbe speciale pentru rezolvarea problemelor.
Mitropolia Basarabiei
Biserica Ortodoxă Română
În afară de Mitropolia Moldovei, în țara noastră există și Mitropolia Basarabiei. Aceasta se subordonează Bisericii Ortodoxe Române. Circa 15%-20% din locuitorii Moldovei se declară membri ai Mitropoliei Basarabiei.



Andrei Bucliș
, protoiereu al Mitropoliei Basarabiei

Consideră că pandemia a venit în rezultatul unei „vieți dezorganizate și a relațiilor cu Dumnezeu". Susține ideea că imunizarea este o procedură medicală, iar biserica se ocupă de vindecarea sufletului. „Epidemii, pandemii și boli au fost, sunt și vor fi".
Trebuie să vedem în boală o binecuvântare
Noi nu încercăm să impunem oamenii [să se vaccineze], atâta timp cât vaccinul și imunizarea sunt proceduri medicale. Biserica se ocupă de vindecarea sufletului. În ce privește sănătatea fizică – sunt persoane competente cu studii corespunzătoare, care continuă să studieze, ce e mai bine să se folosească în perioada pandemiei.

Există un principiu de bază al omenirii, încă de când a fost creată omenirea. Acest principiu este libertatea. Din punctul de vedere al bisericii, aceasta este o binecuvântare. Cred că această pandemie a venit în rezultatul vieții noastre dezorganizate și a relațiilor cu Dumnezeu.

Epidemiile, pandemiile, bolile au fost, sunt și vor fi. Este important ca noi, ca oameni și ca biserică, să vedem în boală o binecuvântare și să învățăm ceva din aceasta. Unii nu au învățat nimic și, posibil – vă rog să mă scuzați pentru această expresie – noi mai avem nevoie de pandemii pentru a înțelege că viața noastră atârnă de-un fir de păr și depinde de Dumnezeu. Dacă firul se va rupe, tot Dumnezeu decide aceasta. Nu suntem noi stăpânii vieții și ai morții, ci unul Dumnezeu.
***
Deși majoritatea locuitorilor din Moldova se declară ortodocși, în țara noastră există și alte confesiuni, unde sunt mulți enoriași. Interesant, poziția lor se deosebește de cea a bisericii ortodoxe și prin ce anume?
Biserica catolică
În Moldova, circa 20 mii de oameni sunt catolici.



Mihai Balan, parohul Bisericii Romano-Catolice „providența Divină" din Chișinău

Consideră că vaccinarea va contribui la învingerea pandemiei. Va ajuta enoriașii să conștientizeze că trebuie să se vaccineze împotriva COVID. Este sigur că biserica are suficientă autoritate pentru a informa oamenii corect.
Pandemia există, virusul există, dar noi avem o rază de speranță – vaccinarea
Dacă ați observat, Papa Francisc a fost unul dintre primii [lideri religioși] care s-au vaccinat. Desigur, respectând libertatea și poziția fiecăruia, îi îndemn pe toți să facă același lucru. Biserica propune și promovează imunizarea, deoarece acum, aceasta este practic unica oportunitate de a depăși pandemia.

În Moldova, noi facem tot posibilul pentru a ajuta oamenii să conștientizeze faptul că trebuie să se vaccineze. Toți slujitorii bisericii din Chișinău, inclusiv episcopul, s-au vaccinat deja. Biserica are un rol foarte mare, în special în mediul rural, unde biserica încă are autoritate. Bisericile au acces la oameni, pot să-i informeze corect și chiar să-i motiveze să se vaccineze.

Unicul lucru care ne-ar putea ajuta acum este imunizarea. De aceea, cu respectarea libertății fiecărei persoane, vaccinarea ar putea deveni un instrument, o armă în mâinile fiecăruia, cu ajutorul căreia am putea combate această pandemie.
Creștinii baptiști
Uniunea Bisericilor Creștine Evanghelice Baptiste este cea mai mare reuniune protestantă din Moldova. Circa 20 mii de locuitori ai Moldovei se declară creștini evanghelici baptiști.



Valeriu Chilețchi, păstorul Bisericii reformatoare „Isus Salvatorul" din Chișinău

S-a vaccinat deja. Consideră că anume imunizarea va permite lumii să se izbăvească de pandemie. Îndeamnă oamenii să aibă o atitudine rațională față de imunizare și să nu se lase provocați de fricile neîntemeiate.
Fiecare este în drept să ia decizia, dar e cel mai bine totuși să se vaccineze
Pentru noi, este foarte important, mai ales în această perioadă, ca oamenii să aibă o atitudine rațională față de chesiunea privind vaccinarea, în pofida viziunilor diferite. Anume această abordare rațională, fără o frică neîntemeiată, ne va ajuta să depășim situația de astăzi.

Trebuie să recunoaștem că sunt credincioși care privesc cu scepticism procesul de imunizare. Unii chiar sunt împotrivă ori se tem de vaccinuri. Eu personal am o atitudine pozitivă. Chiar și de la catedra bisericii noastre, am avut o predică despre vaccinare. Le-am dat de înțeles oamenilor că fiecare are dreptul să ia această decizie, dar cel mai bine ar fi totuși să se vaccineze.
Iudeii din Moldova
În Moldova sunt aproximativ 15 mii de evrei. Iar statul evreiesc Israel a înregistrat cei mai înalți indicatori de vaccinare din lume.



Shimshon D. Isakson, rabinul Comunității evreiești din Republica Moldova

Pledează activ pentru imunizare. Consideră că pentru păstrarea vieții unei persoane, pot fi date la o parte poruncile, legile și interdicțiile.
Aproape toae interdicțiile, legile și poruncile se dau la o parte pentru a păstra viața și sănătatea
Noi avem amenințarea garantată a virusului și presupunerea că vaccinul ar putea fi periculos. Deci, avem 100% pericol și probabilitatea pericolului. Răspunsul este evident – imunizarea este necesară.

Noi înțelegem clar că, practic, toate interdicțiile, legile, poruncile sunt lăsate într-o parte pentru a ne păstra viața și sănătatea. Bineînțeles, vaccinarea este calea către o viață normală. Și logica demonstrează că aceasta este singura metodă de a ne proteja, pe noi și lumea din jurul nostru.
Musulmanii din Moldova
Islamul este a doua religie ca mărime din lume, după creștinism. Conform datelor neoficiale, aproape 10 mii de oameni din Moldova sunt adepți ai islamului.




Sergiu Sochircă, președintele Ligii Islamice din Moldova

Încă nu s-a vaccinat, dar intenționează s-o facă. Este dispus să deschidă un punct de imunizare în moschee. Consideră că vaccinarea este singura metodă de a pune capăt pandemiei.
Noi putem face în așa fel ca în moschee să fie deschis un punct de vaccinare
Islamul spune că trebuie păstrată viața omului, pentru că aceasta are un rol deosebit. Prin urmare, cei care doresc să se vaccineze [o pot face]. Islamul chiar încurajează acest lucru. Uneori, oamenii se interesează despre aprobarea (permiterea) vaccinului. Ne întreabă dacă acestea nu conțin cumva celule de porc. Noi spunem că dacă aceasta este unica metodă de a stopa pandemia, înseamnă că trebuie să ne vaccinăm.

Deși încă nu m-am vaccinat, intenționez s-o fac. Văd că în oraș este organizată o adevărată campanie [de imunizare]. Pentru a susține cumva această campanie, noi am putea deschide un punct de vaccinare în moschee. Astfel, vom contribui la creșterea încrederii musulmanilor în acest proces. Când aceștia vor auzi că în moschee este un asemenea punct, sunt sigur că mulți vor veni și se vor vaccina.
Ce se întâmplă în alte țări?
Vatican, Biserica Romano-Catolică

Papa Francisc, în vârstă de 83 de ani, s-a vaccinat împotriva coronavirusului încă în luna ianuarie, cu Pfizer. Presa din Argentina a scris despre aceasta, dar a precizat că nu au fotografiat din considerente de securitate. CNN a anunțat că Papa Francisc a declarat anterior că vaccinul împotriva coronavirusului este o datorie etică a fiecărui om, subliniind că intenționează să se vaccineze.

Rusia, Biserica Ortodoxă

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ruse și-au expus opinia referitoare la imunizarea populației încă în luna septembrie anul trecut. Aceștia au recomandat cetățenilor Rusiei „să se vaccineze împotriva coronavirusului cât mai curând posibil". Reacțiile adverse ale vaccinului „sunt minime" și nu se compară „cu acele chinuri pe care le trăiesc" persoanele contaminate, a spus mitropolitul Ilarion.

Dacă mi se adresează cineva cu întrebarea, merită să se imunizeze [împotriva coronavirusului] sau ar fi mai bine să aștepte, eu zic că e mai bine să se vaccineze. Și cu cât mai devreme, cu atât mai bine, pentru că riscul că vaccinul va provoca vreo reacție adversă este minim.

La 13 aprilie 2021, BOR a anunțat că episcopul Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill s-a vaccinat împotriva coronavirusului. Acesta și-a administrat vaccinul încă în luna martie 2021.
Sputnik V pentru biserică
La 19 iunie, un nou lot de vaccin rusesc Sputnik V a fost livrat în Moldova. O parte din acesta – 4 mii de doze – este destinată anume pentru clerul Mitropoliei Moldovei.

În dimineața de 21 iunie, serviciul de presă al mitropoliei a difuzat un comunicat de presă intitulat „Biserica ajută aprovizionarea populației Republicii Moldova cu 2 000 doze de vaccin Sputnik V". Vadim Cheibaș, purtătorul de cuvânt al mitropoliei, a precizat pentru NM că au fost totuși transmise 4 mii de doze mitropoliei și că acestea sunt destinate doar pentru imunizarea slujitorilor bisericii.

Cheibaș a mai spus că vaccinul se află deocamdată la balanța Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Potrivit afirmațiilor acestuia, patriarhul Kirill a binecuvântat lotul respectiv. Iar livrarea a fost posibilă datorită unui acord la care s-a ajuns cu Patriarhia Moscovei.

Însă în discuția cu NM, Cheibaș a subliniat faptul că deocamdată e dificil de vorbit despre starea de spirit a slujitorilor Bisericii Ortodoxe din Moldova. Acesta a mai spus că acum doar se întocmesc listele pentru imunizare. Cheibaș a menționat că este prematur să se vorbească și despre modul în care va fi organizată imunizarea clerului și când acest proces va fi inițiat.
AUDIAȚI PODCASTUL SPECIAL NEWSMAKER

Cum s-a întâmplat că după un an de pandemie și decesul câtorva preoți și arhimandriți, biserica încă mai completează rândurile vaccinoscepticilor?




Markel, arhiepiscop de Bălți și Fălești

Susține că potrivit datelor din luna mai, doar nouă din cei 134 de preoți din eparhia sa sunt dispuși să se vaccineze împotriva coronavirusului.
Arhiepiscopul Markel este sigur însă că livrarea în Moldova a lotului de vaccin rusesc și exemplul patriarhului Kirill, care s-a vaccinat deja, vor putea influența spre bine starea de spirit a clerului. Menționăm că nu se știe exact, cu care vaccin s-a imunizat patriarhul.

„În luna mai, am expediat un raport mitropolitului Vladimir. Atunci, datele nu erau în favoarea vaccinării și el a promis că va remedia situația. Luând în calcul faptul că pentru slujitorii bisericii de la Mitropolia Moldovei s-au livrat aceste 4 mii de doze, aceasta și este încercarea de a rezolva problema vaccinării preoților", a spus Markel.

Întrebat de NM dacă intenționează să se vaccineze el personal, episcopul a răspuns că totul depinde de recomandările medicului curant.
„Încă nu știu, totul depinde de persoana care ține mâna pe pulsul meu. Dacă va spune că sănătatea mea nu este în pericol, voi putea să mă gândesc la imunizare".
Protoiereul Alexandru Ilescu, secretarul Protopopiatului Soroca, a comunicat pentru NM că doar trei din cei 50-60 de slujitori ai bisericii din Soroca sunt dispuși să se imunizeze. La fel ca și episcopul Markel, acesta este sigur că livrarea lotului de vaccin rusesc și exemplul patriarhului vor putea schimba atitudinea clericilor față de vaccinare. Ilescu a mai spus că mitropolia încă nu a precizat, când și unde va fi organizattă vaccinarea preoților.

Siluan Șalari, episcop de Orhei, a spus pentru NM că unii preoți din eparhia sa deja s-au vaccinat, iar alții încă „se gândesc".

„Încă nu ni s-a spus, cum se va organiza. Dar acum sunt sărbători și cred că în această perioadă nimeni nu se va vaccina, în plus, vaccinul încă nu a fost distribuit", a menționat episcopul Siluan.

Întrebat dacă eparhia salută imunizarea slujitorilor bisericii, episcopul a remarcat că clericii vor trebui să ia decizia finală, bazându-se pe indicațiile specialiștilor despre un vaccin sau altul.

„Cum vor decide, așa și va fi. Este important să se țină cont de recomandările medicului de familie", a adăugat acesta. Potrivit afirmațiilor sale, eparhia a așteptat un lot de acest vaccin încă în luna aprilie.

„E bine că au adus, fie și cu întârziere. E bine că Prea Sfințitul se gândește la noi", a concluzionat episcopul.
Text: Denis Dermenji, Irina Ivașchina
Video: Daria Slobodcicova, Igor Cecan
Podcast: Olga Gnatcova
Prezentare: Ecaterina Uzun
Copertă: Ecaterina Ciulcova
Foto: Andrei Mardari, Igor Cecan

Cu susținerea Mediaseti
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: