CSJ bate în retragere: Partidul „Patria” a fost exclus ilegal din cursa electorală
Full Article 2 minutes read

CSJ bate în retragere: Partidul „Patria” a fost exclus ilegal din cursa electorală

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) și-a revizuit propria decizie din noiembrie 2014, prin care Partidul Politic „Patria” a fost scos din cursa electorală pentru alegerile parlamentare. Decizia este irevocabilă. Hotărârea a fost publică pe 7 aprilie 2021.

„Se respinge cererea de chemare în judecată depusă de către Comisia Electorală Centrală privind anularea înregistrării concurentului electoral Partidul Politic „Patria” și confiscarea sumelor de bani, ca neîntemeiată. Se admite contestația depusă de către Partidul Politic „Patria” împotriva hotărârii Comisiei Electorale Centrale nr. 3069 din 26 noiembrie 2014. Se anulează hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 3069 din 26 noiembrie 2014. Decizia este irevocabilă”, se arată în decizie.

Dosarul a fost examinat Colegiul civil comercial şi de contencios administrativ lărgit al Curţii Supreme de Justiţie. Preşedintele ședinței a fost judecătorul Tamara Chișca-Doneva.

***

În anul 2020, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a ajuns la concluzia că Partidul „Patria”, al cărei cap de listă a fost Renato Usatîi, a fost exclus ilegal din cursa pentru alegerile parlamentare din 2014. Curtea a acordat partidului reclamant 7 500 euro cu titlu de prejudiciu moral și 8 000 euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

La data de 27 noiembrie 2014, cu trei zile înainte de alegeri, instanțele judecătorești naționale au admis acțiunea Comisiei Electorale Centrale privind excluderea partidului reclamant pe motivul că, contrar prevederilor legislației electorale, acesta a utilizat fonduri nedeclarate, inclusiv bani din străinătate.

CEC a depus acțiunea respectivă urmare a scrisorii primite de la șeful IGP care pretindea că partidul reclamant a utilizat în campanie electorală mai mult de 8 milioane de lei de origine străină care aparțineau lui Renato, candidatul numărul unu de pe lista partidului.

Un alt argument pentru excluderea partidului reclamante, de asemenea, acceptat de CEC și instanțe, a fost că partidul reclamantul aparent a cheltuit peste 5 milioane de lei de mijloace nedeclarate pentru cumpărarea a 11 mașini în mai 2014, combustibil, etc.

De cealaltă parte, reclamanții au pretins că anularea participării „Patriei” în alegerile din 2014 a fost arbitrară și a avut motive ascunse, și anume excluderea unui concurent cu un înalt suport din partea populației.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: