CSP propune Maiei Sandu eliberarea din funcție a procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo
Full Article 3 minutes read

CSP propune Maiei Sandu eliberarea din funcție a procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo

Consiliul Suprem al Procurorilor (CSP) i-a propus președintelui Maia Sandu revocarea procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo. Decizia a fost luată într-o ședință din 23 mai, după analiza raportului Comisiei speciale, care a examinat activitatea lui Stoianoglo în calitate de procuror general.

La ședința din 23 mai, Consiliul a continuat să analizeze raportul comisiei speciale care a evaluat activitatea procurorului general. Stoianoglo și-a prezentat poziția și a răspuns la întrebările membrilor Consiliului.

Decizia de a propune președintei revocarea lui Stoianoglo a fost luată de Consiliu cu ușile închise. După aceea președintele CSP, Angela Motuzoc, a spus că Consiliul a acceptat raportul Comisiei speciale și a calificat activitatea lui Stoianoglo drept „nesatisfăcătoare”. La fel, Consiliul i-a propus Maiei Sandu să-l elibereze pe Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general.

***

De menționat că anterior Comisia specială, care a evaluat activitatea lui Alexandr Stoianoglo în calitate de procuror general, a publicat un raport. Conform rezultatelor evaluării, Stoianoglo a obținut 2,19 puncte. Rezultatul este considerat „nesatisfăcător”. Potrivit legii „Cu privire la Procuratură”, o astfel de evaluare poate fi un motiv de revocare.

Comisia a evaluat munca lui Stoianoglo după opt criterii. A primit cel mai mare rating pentru „calitatea planificării activității Procuraturii” – 5,81 puncte. A primit cel mai mic rating pentru „eficiența instituțională și contribuția la îmbunătățirea/scăderea încrederii în Procuratură” – „-4,51”.

Amintim că, procedura de evaluare a performanțelor Procurorului General (suspendat de drept) Alexandr Stoianoglo a fost inițiată prin Hotărârea Consiliului Superior urmare a formulării unei sesizări de către președinta Maia Sandu.

Ulterior, Stoianoglo a insistat că o astfel de evaluare să nu fie efectuată, întrucât a fost demis din funcție din cauza unui dosar penal, iar fără acces la materiale de lucru nu a putut strânge probe în apărarea sa. Procurorul general suspendat a încercat să conteste decretul în Consiliul Suprem al Procurorilor și în instanțe, dar cererile sale au fost respinse.

Consiliul Suprem al Procurorilor a creat comisia la 23 noiembrie și include 5 persoane: expertul internațional anticorupție Drago Kos (propus din partea președintei Maia Sandu), avocat Ion Matușenco (propus de Alexandr Stoianoglo), avocat Angela Popil  (Ministerul Justiției), consultant al procurorului șef al Oficiului Român pentru Combatere, Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Mariana Alexandru, fost judecător al Curții de Apel Lidia Bulgac.

Pe parcursul evaluării, componența comisiei s-a schimbat de mai multe ori.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: