Cum să te pregătești de deconectările energiei electrice acasă. Ghid de supraviețuire NM
Full Article 5 minutes read

Cum să te pregătești de deconectările energiei electrice acasă. Ghid de supraviețuire NM

Moldova a rămas deja de două ori fără curent electric din cauza atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Dacă prima oară electricitatea a dispărut pentru o perioadă scurtă de timp, la 23 noiembrie, aprovizionarea cu energie electrică a fost restabilită abia peste câteva ore. Pe 29 noiembrie, vicepremierul Andrei Spînu a avertizat că sunt posibile noi pene de curent din cauza situației din țara vecină. NM a întocmit un ghid de supraviețuire pentru cazul în care vom rămâne fără curent electric.

Asigură-te cu lumânări și lanterne

În primul rând, trebuie să te pregătești anume de întreruperea curentului. În anii 90, deconectarea era un lucru obișnuit pentru majoritatea populației Moldove, de aceea toți aveau în casă lumânări.

Cel mai bine e să pregătești niște lumânări groase, în pahare, pentru că cele clasice, înalte sau lumânările de la biserică nu sunt prea rezistente: pot să cadă și să provoace incendii.  În majoritatea supermarketurilor țării există lumânări potrivite, care costă de la 25 până la 300 de lei, în funcție de mărime.

Dar lumânările nu constituie o soluție universală. Pentru iluminarea locuinței, casei sau a trotuarului vor fi mai potrivite lanternele de mână, care te vor costa 60-100 de lei pentru o unitate, în funcție de capacitate și baterie. Fă-ți rezerve de baterii sau cumpără lanterne dinamo, care pot fi încărcate prin rotirea unui mecanism manual. Lanternele dinamo se găsesc mai greu în magazine, dar pot fi comandate în magazinele online, la un preț accesibil, de la 150 până la 500 de lei.

Poți să cumperi o centrală sau gândește-te la o alternativă

Vei avea nevoie de o sursă de energie pentru a-ți alimenta dispozitivele și telefoanele. Cel mai comod în acest sens este acumulatorul extern (powerbank). Acesta costă până la 200 de lei (cu o capacitate de 3000-5990 mAh) sau până la 1400 de lei (cu o capacitate de 20000 mAh și mai mult). Acumulatoarele mai puternice vor fi și mai costisitoare, dar acestea sunt potrivite și pentru alimentarea laptopurilor.

Dacă alimentarea cu energie electrică nu va putea fi restabilită sau va fi instabilă, s-ar putea să fie necesare surse de energie mult mai puternice. Dacă locuiești într-o casă particulară, ai putea să achiziționezi o centrală electrică pe combustibil. O centrală electrică pe benzină sau motorină cu capacitatea de 14 kW poate fi procurată cu 10 mii de lei. Există și opțiuni mult mai ieftine, pentru care sunt suficiente 3 mii de lei, însă capacitatea acestora nu va depăși 0,7 kW.

Cu părere de rău, o centrală pe combustibil nu este potrivită pentru locatarii blocurilor cu mai multe apartamente – din cauza zgomotului și a emisiilor. În acest caz, e mai bine să optezi pentru o alternativă – stații electrice portative. În Moldova, acestea se găsesc mai greu, dar pot fi comandate în magazinele online din străinătate. Un dispozitiv cu capacitatea de 500 W poate fi achiziționat cu 3-4 mii de lei, iar de 1000 W – cu 20 mii de lei. Mai există opțiuni privind panourile solare încorporate, dar acestea vor costa de două sau de trei ori mai mult decât cele obișnuite.

Problema acestor stații constă în faptul că rezervele lor de energie sunt suficiente doar pentru un număr limitat de dispozitive și echipamente de uz casnic, precum și pentru un timp limitat. Un frigider sau un cazan vor funcționa 5-10 ore, iar un laptop sau calculator poate fi alimentat aproape 24 de ore.

Fă rezerve de apă și fii pregătit de deconectarea căldurii

Din cauza întreruperii de energie electrică, la 23 noiembrie, în unele sectoare din Chișinău a fost sistată aprovizionarea cu apă și a fost deconectat agentul termic. Și în unele raioane din Moldova au fost deconectări. Pregătește rezerve de apă potabilă, haine călduroase și radiatoare electrice, dacă ai surse alternative de electricitate. O persoană are nevoie, în medie, de 1,5-2 l de apă potabilă de zi. 

Izolarea termică a blocurilor vechi din Moldova este de proastă calitate, de aceea, dacă se va deconecta încălzirea centralizată, temperatura din casă va scădea rapid. Cel mai bine e ca locatarii unei case particulare sau ai unui apartament să se mute toți, temporar, într-o singură cameră, unde va fi mai ușor de menținut o temperatură confortabilă. Mâncarea din frigider poate fi mutată la balcon. În cazul utilizării centralelor electrice portative, ar trebui să se dea prioritate dispozitivului de alimentare a telefonului, pentru că astfel, vei putea monitoriza situația și mesajele autorităților locale și centrale.

Radiatorul consumă multă energie, de aceea trebuie să pregătești în prealabil camera în care se vor afla locatarii. Pentru menținerea căldurii, sunt binevenite covoarele vechi, geamurile pot fi acoperite cu pânză, iar ramele – izolate, pentru a nu fi curenți de aer.

O altă opțiune bună de încălzire este lampa de gaz. Există lămpi compacte turistice, pentru trei-patru litri, care vor costa doar 1-1,15 mii de lei. Cu ajutorul acestor lămpi, se poate găti mâncarea și, în același timp, încălzi încăperea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: