выборы
Максим Андреев, NewsMaker

Cum vor vota elevii și studenții în cadrul alegerilor prezidențiale? Precizările CEC

La alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020, studenții și elevii cu drept de vot înmatriculați la instituții de învățământ într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință, pot vota în felul următor:

1. prezentându-se, în ziua votării, la secția de votare unde domiciliază sau își au reședința valabilă conform actului de identitate. În cazul în care studenții și elevii cu drept de vot au și domiciliu și reședință valabilă, aceștia vor vota la secția de votare în a cărei rază teritorială își au reședința.

2. să-şi declare locul nou de ședere, cel târziu până la octombrie inclusiv, la primăria/pretura de sector (în cazul municipiului Chișinău), pentru a putea fi înscrişi în lista electorală de la secţia de votare corespunzător locului şederii. Declaraţia se depune personal de către solicitant la prezentarea buletinului de identitate cu fişa de însoţire în original şi în copie. După depunerea declaraţiei, persoanele vor fi înscrise în lista electorală de bază a secţiei de votare în care urmează să voteze.

3. În cazul în care nu reuşesc să-şi declare locul nou de şedere, alegătorii pot să se adreseze la biroul electoral al secţiei de votare în raza domiciliului sau reşedinţei valabile şi să-şi ia un certificat pentru drept de vot, care le permite să voteze în oricare altă secţie de votare. Această procedură va fi valabilă în perioada 12-31 octombrie curent. În baza certificatului pentru drept de vot, în ziua alegerilor, cetăţenii se înscriu în lista suplimentară, iar certificatul rămâne la biroul secţiei de votare şi se anexează la lista suplimentară.

Amintim că alegerile prezidențiale sunt planificate pentru 1 noiembrie. Deocamdată, au fost înregistrați în calitate de candidați doar Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu și Igor Dodon.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

zdg.md

Președinția, despre costurile vizitelor externe în mandatul Maiei Sandu: Igor Dodon a cheltuit de 2,5 ori mai mult

Consilierul președintei Maia Sandu, Igor Zaharov, a venit cu o reacție la comentariile legate de cheltuielile Președinției pentru vizitele externe, după ce instituția a raportat aproape jumătate de milion de lei cheltuiți în prima jumătate a anului 2025. Zaharov a prezentat o comparație cu deplasările fostului șef al statului Igor Dodon. Potrivit lui, fiecare vizită oficială în perioada mandatului acestuia a costat în medie de 2,5 ori mai mult.

Potrivit consilierului președintei, în perioada 2017–2020, Igor Dodon și echipa sa au efectuat 56 de deplasări peste hotare – majoritatea în Rusia – cheltuind în total circa 5,8 milioane de lei. Media per vizită ar fi fost de 103.500 de lei. În schimb, Maia Sandu ar fi efectuat 65 de vizite externe în perioada 2021–2024 (primul mandat), cu un cost total de 2,9 milioane de lei – adică aproximativ 44.500 de lei per deplasare.

„Întrebarea corectă nu neapărat este cât costă o vizită, ci ce aduce ea bun pentru țară. Asta e misiunea unui președinte: să ducă o politică externă activă, să construiască relații, să discute direct cu liderii lumii și să deschidă uși pentru Moldova. Iar Maia Sandu a reușit toate aceste lucruri chiar reducând costurile per deplasare – din respect pentru banul public și pentru interesul cetățeanului”, a menționat Zaharov.

Precizăm că, în prima jumătate a anului 2025, angajații Aparatului Președintelui Republicii Moldova au efectuat 33 de deplasări oficiale peste hotare, potrivit unui raport publicat de instituție. Cele mai frecvent vizitate țări au fost Germania, Italia și Franța, în timp ce țările vecine – Ucraina și România – au fost vizitate de câte două ori.

Costurile totale suportate din bugetul instituției pentru aceste vizite s-au ridicat la circa 500 de mii de lei, cele mai mari cheltuieli fiind pentru transportul aerian, cazare și diurne. Cea mai scumpă deplasare a costat puțin peste 50 de mii de lei. Delegațiile au fost conduse în cele mai multe cazuri de președinta Maia Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: