Cursuri de limba română în Moldova: de 3 ori mai multe cereri decât locuri. Inclusiv din Tiraspol
Full Article 2 minutes read

Cursuri de limba română în Moldova: de 3 ori mai multe cereri decât locuri. Inclusiv din Tiraspol

Peste 12 700 de persoane s-au înscris în cadrul Programului național de studiere a limbii române, ediția 2024, anunță Ministerul Educației și Cercetării (MEC). Numărul înscrierilor este de aproape 3 ori mai mare decât cel al locurilor disponibile – 5 000. Din numărul total al persoanelor care s-au înscris la program, 622 sunt din regiunea transnistreană. 

Cele mai multe cereri au fost depuse de persoane care locuiesc în Chișinău – 6 911, urmat de UTA Găgăuzia cu 1 586, Bălți – 682 și Tiraspol – 622. Restul 2971 cereri sunt depuse de persoane din celelalte raioane ale țării. Din numărul total de solicitanți, peste 9 000 au cerut să studieze nivelul începător (A1) sau nivelul elementar (A2).

Persoanele înscrise activează în domeniile: educație – 3284; economie – 2244; medicină – 867; administrație publică centrală și locală – 759; arte – 682; justiției – 446; altele – 4484. Ce ține de forma de organizare a cursurilor, mai mult de jumătate sau 56 % au cerut să le facă online, iar restul  44 % –  cu prezență fizică. Peste 75% din persoane doresc să urmeze cursurile după orele de serviciu.

Precizăm că cursurile de limba română sunt gratuite și vor fi organizate atât cu prezență fizică, cât și online, în perioada martie-decembrie 2024. Durata unui curs va fi în medie de 120 de ore, în funcție de nivelul de competență lingvistică, comparativ cu cursul din 2023 care avea 60 de ore.

La final, participanții vor obține un certificat cu indicarea nivelului de competență lingvistică de cunoaștere a limbii române, în conformitate cu prevederile Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi.

***

Programul național privind învățarea limbii române pentru 2023-2025 a fost aprobat de Guvern anul trecut.

În 2023, în cadrul Programului național de studiere a limbii române au fost instruite 6 550 de persoane. Pentru organizarea și desfășurarea cursurilor de la bugetul de stat au fost alocate peste 10 milioane de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: