Curtea Constituțională a suspendat „Legea miliardului”, care a fost adoptată de deputații PSRM și ai Partidului „ȘOR”
Full Article 3 minutes read

Curtea Constituțională a suspendat „Legea miliardului”, care a fost adoptată de deputații PSRM și ai Partidului „ȘOR”

Curtea Constituțională (CC) a suspendat legea din 16 decembrie, privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat sau așa-numita „lege a miliardului”. Sesizarea a fost depusă de către deputații grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu și Vladimir Cebotari. Decizia a fost publicată pe 22 decembrie.

Autorii sesizării îi solicită Curții să suspende acțiunea Legii contestate, menționând că aceasta a fost obiectul coordonării cu Fondul Monetar Internațional, prin care Republica Moldova și-a asumat angajamentul de a „folosi toate transferurile viitoare ale profiturilor Băncii Naționale a Moldovei Guvernului pentru a răscumpăra aceste valori mobiliare, începând cu tranșele cu termenul de plată mai îndepărtat, reducând datoria publică internă”.

Autorii afirmă că orice acțiuni de natură să afecteze independența Băncii Naționale și viabilitatea bilanțului acesteia pot compromite grav relațiile Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internațional.  De asemenea, autorii sesizării menționează că aplicarea Legii contestate va periclita securitatea economică și financiară a statului.

Curtea observă, pe de o parte, că în cazul în care acțiunea Legii contestate nu va fi suspendată, ea ar putea fi pusă în aplicare și ar putea afecta anumite domenii privind securitatea economică sau financiară a statului.  Pe de altă parte, Curtea notează că în cazul suspendării acțiunii Legii contestate nu se vor putea lua decizii, eventual, în baza unei legi contestate în fața Curții Constituționale. Mai mult, suspendarea acțiunii Legii contestate va putea elimina din discuție problema referitoare la soluțiile dispuse în baza unei legi care poate fi declarată neconstituțională.

Prin urma, CC a admis cererea de suspendare a legii. Decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

***

Pe 18 decembrie, președintele în exercițiu Igor Dodon a promulgat legea respectivă, care a fost aprobată pe 16 decembrie de către deputații din Partidul Socialiștilor și cei din Platforma „Pentru Moldova”, din care face partea fracțiunea Partidului „ȘOR” și deputații neafiliați care au părăsit Pro Moldova.

Deputatul socialist Vlad Bătrîncea a declarat pe 16 decembrie că, prin anularea așa-numitei „legi a miliardului”, prin care acum patru ani, autoritățile au transformat în datorie de stat creditul oferit de Banca Națională celor trei bănci, se va reuși economisirea a 600 mln de lei. Acesta a propus ca banii să fie transferați în fondul de subvenționare a agricultorilor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: