Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor parlamentare anticipate și mandatele deputaților aleși
Full Article 2 minutes read

Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor parlamentare anticipate și mandatele deputaților aleși

Curtea Constituțională (CC) a validat rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie și mandatele deputaților aleși. O decizie în acest sens a fost luată la ședința CC, astăzi, 23 iulie. 

„Se confirmă rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie și se validează mandatele deputaților aleși”, a declarat președinta CC, Domnica Manole.

Potrivit voturilor valabil exprimate obţinute de concurenţii electorali la scrutin și, reieșind din prevederile legislației electorale, au trecut pragul minim de reprezentare trei concurenți electorali – Partidul Acțiune și Solidaritate (63 de mandate), Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (32 de mandate) și Partidul Politic „ȘOR” (6 mandate).

Legislativul nou-ales se va întruni în şedinţa de constituire, la convocarea preşedintelui Republicii Moldova, în cel mult 30 de zile de la alegeri. Din data şedinţei de constituire, parlamentul se va considera legal constituit.

În termen de 10 zile după constituirea legală a parlamentului se constituie fracţiunile parlamentare. Acestea funcţionează în baza regulamentului propriu. Fracţiunile parlamentare sunt alcătuite din cel puţin 5 deputaţi aleşi.

După constituirea legală a parlamentului se alege preşedintele parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al parlamentului. Pentru efectuarea alegerii preşedintelui parlamentului, legislativul, la propunerea fracţiunilor parlamentare, instituie o comisie. Preşedintele parlamentului se alege pe durata mandatului parlamentului, prin vot secret.

Vicepreşedinţii parlamentului se aleg la propunerea preşedintelui parlamentului, după consultarea fracţiunilor parlamentare, prin vot deschis, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

Amintim că parlamentul de Legislatura a X-a a fost ales la 24 februarie 2019, ședința de constituire a avut loc pe 21 martie 2019, iar președintele și vicepreședinții parlamentului au fost aleși pe 8 iunie 2019, în aceeași zi fiind investit prim-ministrul și membrii guvernului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: