Hotărârea Parlamentului: Dreptul de acționar al Tiraspolului la Moldovagaz ar putea fi suspendat
Full Article 5 minutes read

Hotărârea Parlamentului: Dreptul de acționar al Tiraspolului la Moldovagaz ar putea fi suspendat

Parlamentul a luat act de raportul de audit al conformității asupra cheltuielilor și investițiilor capitale la întreprinderile de gaze naturale cărora le-au fost impuse obligații de serviciu public, precum și la întreprinderile înrudite, cum sunt definite în Legea cu privire la gazele naturale, inclusiv la cele deținute indirect. Totodată, dacă Chișinăul nu va avea acces la infrastructura Moldovagaz din regiunea transnistreană, atunci dreptul de acționar al Tiraspolului va fi înghețat.

Hotărârea adoptată de Parlament prevede un șir de acțiuni importante pentru remedierea deficienților identificate în rezultatul auditului. Astfel, Guvernul va demara procedura de revendicare a sumei de 3,3 miliarde lei, la cursul mediu de schimb valutar din anul 2008, aferentă reevaluării mijloacelor fixe depuse de Guvernul Republicii Moldova în capitalul social al SA „Moldovagaz”. Mai exact, această sumă urmează a fi trecută în cont ca datorie a „Moldovagaz” către Agenția Proprietății Publice.

De asemenea, hotărârea prevede că executivul trebuie să efectueze reinventarierea patrimoniului depus de Guvern în calitate de cotă parte în capitalul social al „Moldovagaz” și să determine patrimoniul ce nu a participat la diminuarea datoriilor față de „Gazprom”.

Suplimentar, vor fi întreprinse acțiunile necesare pentru suspendarea dreptului de vot al acțiunilor SA „Moldovagaz” aferente patrimoniului retras de către acționarul din stânga Nistrului a Republicii Moldova, în caz de neasigurare în termeni proximi a restabilirii controlului SA „Moldovagaz” asupra patrimoniului situat în partea stângă Nistrului.

Totodată, va fi evaluată activitatea reprezentanților Guvernului în Consiliul de Observatori și în Consiliul de Administrație ale „Moldovagaz”.

Hotărârea adoptată de Parlament mai prevede eficientizarea activității rețelelor de distribuție a gazelor din subordinea „Moldovagaz” prin asigurarea aprobării fuziunii celor 12 întreprinderi de distribuție. De asemenea, este prevăzută aprobarea și aplicarea unui plan de acțiuni de reducere în continuare a pierderilor gazelor în rețeaua de distribuție a gazelor naturale.

Ministerul Energiei va demara, în comun cu Agenția Proprietății Publice, procedura de recunoaștere/înregistrare ca proprietate de stat a rețelelor de gaze fără proprietar și transmiterea celor în proprietatea statului.

Ministerul Finanțelor, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și Agenția Națională de Reglementare în Energetică, în scopul diminuării adaosurilor comerciale ale mărfurilor procurate prin intermediari, vor analiza cadrul normativ aferent reglementării achizițiilor în sectorul energetic și vor propune mecanismele necesare pentru asigurarea efectuării achizițiilor direct de la producătorii bunurilor, aflați peste hotarele Republicii Moldova.

La rândul său, administrația întreprinderii SA „Moldovagaz” atrage atenția asupra structurii și însuși spiritului acestui document, care nu este unu obligatoriu, ci are caracter de recomandare.

În același context, SA „Moldovagaz” dă asigurări că discrepanțele financiare identificate de auditori nu se reflectă în nicio formă în tariful pentru consumatorii finali.

Potrivit legii, în tarif sunt incluse prețurile de achiziție, tarifele de furnizare, transport și distribuție, precum și devierile tarifare negative, care s-au format în fond din cauza diferenței pronunțate dintre prețul de achiziție real și cel aprobat de Agenția Națională de Reglementare în Energetică pentru gazele naturale furnizate.

SA „Moldovagaz” va continua cooperarea cu autoritățile la toate articolele din Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova, și va oferi permanent toate informațiile necesare.

Amintim că, pe 24 ianuarie Curtea de Conturi a Republicii Moldova a prezentat, în cadrul ședinței comune a Comisiei economie, buget și finanțe și Comisiei de control al finanțelor publice, raportul auditului conformității cheltuielilor și a investițiilor capitale la SA „Moldovagaz”. Curtea a constatat investiții nejustificate în valoare de 815,8 mil. lei.

Membrii Comisiei parlamentare au relatat că constatările Raportului de audit constituie subiecte sensibile pentru țara noastră și au menționat că acest Raport va fi audiat și în plenul Parlamentului, fiind înaintate recomandări pe anumite aspecte vulnerabile.

Totodată, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian a menționat că „în perioada 2014-2021 au fost înregistrate 2 miliarde lei pierderi în rețea a gazelor naturale (adică gaze care „s-au pierdut” pe drum, ex. scurgeri), dintre care 900 milioane lei au fost acceptate de regulator”.

„Aceste 900 milioane au fost incluse în tarif și pentru care cetățenii au plătit în plus. Restul de 1.1 miliarde lei sunt bani neîncasați de companie”, a comunicat deputatul. Chiar dacă pierderile de gaze în rețeau din Moldova sunt mai mari comparativ cu cele din țările UE, oficialul a remarcat că de-a lungul timpului acestea au scăzut.

Președintele Moldovagaz Vadim Ceban a declarat că este incorect să compari valoarea cantităților de gaze pierdute de Republica Molova cu cele ale țărilor UE, dat fiind rețelele de distribuție care sunt diferite.

Vadim Ceban a mai spus că majoritatea abaterilor depistate de Curtea de Conturi vizează perioada de până la venirea sa în funcție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: