„Dăm și Mitropoliei Moldovei terenul pe care stă guvernul?” Politicieni și activiști civici au comentat decizia PAS de a ceda sediul Bibliotecii Naționale
Full Article 3 minutes read

„Dăm și Mitropoliei Moldovei terenul pe care stă guvernul?” Politicieni și activiști civici au comentat decizia PAS de a ceda sediul Bibliotecii Naționale

La inițiativa deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău din perioada interbelică, în care se află actualmente o aripă a Bibliotecii Naționale din Chișinău, urmează să fie transmisă cu titlu gratuit Mitropoliei Basarabiei. NM a făcut o sinteză a comentariilor publicate pe rețelele de socializare la acest subiect.

Activistul civic Vitalie Sprînceană a spus că „pentru viitoarele campanii electorale, PAS se ia la întrecere cu PSRM la tema cine pupă mai multe icoane și cine face mai multe mătănii în jurul altarului”.

„Să crăpați de ciudă toți artiștii independenți care nu ați putut obține în 30 ani măcar o gheretă, dar Biserica se pricopsește cu ditamai acaret în centrul orașului. (…) Chestia asta e extrem de problematică: dacă retrocedezi Mitropoliei Basarabiei terenuri și clădiri apoi trebuie să te apuci să retrocedezi și altor culte”, a adăugat Sprînceană.

„Luteranii, baptiștii, comunitatea iudaică, catolicii și alții tot ar trebui, în baza aceluiași raționament, să ia înapoi clădiri (în care acum sînt instituții de stat). Dăm și Mitropoliei Moldovei terenul pe care stă acum guvernul, pentru că i-a aparținut?”, a menționat activistul.

 

„Această inițiativă de pupincurism a celor din PAS este a doua la număr în ultimele luni, după oferirea pașaportului diplomatic Mitropolitului Basarabiei, însă nu este ultima. Vor mai urma și altele”, a reacționat activistul civic Ion Andronache.

Jurnalista Nata Albot a menționat că „legislația R. Moldova permite retrocedarea sau compensarea bunurilor naționalizate doar pentru persoane fizice supuse represiunilor politice, nu și pentru cele juridice”.

„Ceea ce vrea să facă PAS este o derogare de la lege, adică o excepție. Cu ce ocazie?”, a adăugat Albot. E a spus că „au mai încercat și alte culte religioase, cum ar fi Biserica Catolică și comunitatea evreiască, inclusiv prin instanță, să le fie întoarse proprietățile confiscate de sovietici, însă nu au obținut nimic, exact din același motiv”. „Nu sunt persoane fizice”, a precizat ea.

„Odată ce se face această excepție, se creează un precedent juridic. Iar asta poate deveni un teren foarte bun de procese juridice pierdute de stat și despăgubiri plătite din banii cetățenilor. (…) Acum 2 ani, PAS își cucerea electoratul fără populism, adunat prin selfie la icoane. Dacă cei de la PAS, prin asemenea acțiuni, încearcă să recâștige puncte în sondaje, atunci dați-vă afară consilierii. Ei n-au înțeles nimic despre alegătorul vostru”, a comunicat jurnalista, pe rețelele de socializare.

Caricaturistul Alex Buretz și-a exprimat opinia printr-o ilustrație.

Și fostul președinte Igor Dodon a reacționat la inițiativa PAS. El a spus că „guvernarea în ultimul timp se ocupă cu subiecte artificiale”.

„Ba abordează subiectul de limbă care nu este un subiect actual acum, ba vor să dea Biblioteca Națională românilor. Ei ce nu au cu ce se ocupa? Noi avem alte probleme în țară. (…) Este o încălcarea flagrantă a legislației, lucrul acesta este categoric inadmisibil”, a conchis Dodon.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: