(DOC) Sediul Bibliotecii Naționale din Chișinău va fi transmis cu titlu gratuit Mitropoliei Basarabiei. Deputații PAS care au semnat inițiativa
Full Article 2 minutes read

(DOC) Sediul Bibliotecii Naționale din Chișinău va fi transmis cu titlu gratuit Mitropoliei Basarabiei. Deputații PAS care au semnat inițiativa

La inițiativa deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), clădirea fostului Seminar Teologic din perioada interbelică, care este un monument de arhitectură, va fi transmisă cu titlu gratuit Mitropoliei Basarabiei din cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

Potrivit documentului, transmiterea acestui imobil, care se află pe strada 31 august 1989 nr.78,  în proprietatea Mitropolia Basarabiei „va permite restaurarea, întreținerea și utilizarea adecvată a patrimoniului cultural”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, susține că Mitropolia Basarabiei, aflată sub ocrotirea Bisericii Ortodoxe Române, va putea contribui „pe deplin la formarea educației spirituale și culturale a cetățenilor Republicii Moldova”.

„Le mulțumesc parlamentarilor PAS pentru că au depus acest proiect de lege și sper ca el să fie adoptat cât mai repede. După 30 de ani de discriminare și inechitate, în sfârșit se face dreptate pentru Mitropolia Basarabiei, care este singura alternativă pe linie de credință din Republica Moldova la biserica subordonată direct Patriarhiei Moscovei. O contribuție importantă în această victorie a românismului și a credinței o are domnul Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, alături de care am fost la începutul anului la o întâlnire cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în care am discutat toate aceste aspecte. Este o reparație istorică și morală față de nedreptatea făcută Mitropoliei Basarabiei, care a fost interzisă odată cu venirea sovieticilor la putere și căreia comuniștii i-au confiscat, naționalizat sau distrus toate proprietățile”, a transmis Ciolacu pe Facebook.

Amintim că, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, l-a vizitat pe 19 ianuarie pe Patriarhul României Daniel. Patriarhul României Daniel a reiterat solicitarea ca autoritățile de stat ale Republicii Moldova să retrocedeze clădirile fostei Facultăți de Teologie Ortodoxă și ale fostului Seminar Teologic din Chișinău.

Igor Grosu a semnalat că unele dintre problemele care privesc tratamentul egal sunt în curs de soluționare, la fel și solicitările privind atribuirea unor imobile către Mitropolia Basarabiei.

Totodată, Mitropolitul Petru al Basarabiei va putea deține pașaport diplomatic. Cabinetul de miniștri a aprobat în cadrul ședinței din 28 decembrie avizul la proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 273/1994 privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: