De ce promisiunea privind aeroportul din Găgăuzia nu s-a realizat? Explicația Irinei Vlah
Full Article 2 minutes read

De ce promisiunea privind aeroportul din Găgăuzia nu s-a realizat? Explicația Irinei Vlah

Pandemia de coronavirus și problemele cu autoritățile centrale sunt obstacolele principale care au împiedicat construirea unui aeroport în UTA Găgăuzia. Cel puțin așa a argumentat bașcanul autonomiei Irina Vlah, pe 19 iunie, la emisiunea  «Новая неделя с Анатолием Голей» de la TV8.

Construcția unui aeroport în UTA Găgăuzia a fost promisiunea principală în programul electoral al lui Vlah, în timpul alegerilor din 2019. Întrebată de ce construcția nu a demarat, bașcanul a dat vina pe pandemie și neînţelegerile cu autoritățile de la Chișinău.

„Noi planificam ca acest aeroport să fie construit în Ceadîr-Lunga, însă partenerii noștri din Turcia au propus să-l construim în Comrat, pentru că Ceadîr-Lunga se află la doar 30 km de la granița cu Ucraina. Noi am găsit două locții în Comrat, iar pentru ca compania turcească să demareze lucrările este necesară aprobarea autorităților centrale, pe care din păcate nu am primit-o. Totuși, a apărut ideea să construim un aeroport la nord sau să-l reparăm pe cel de la Mărculești, însă era sfârșitul anului 2019 și începutul lui 2020”, a explicat Vlah.

Potrivit acesteia, proiectul trebuia aprobat de președintele de atunci Igor Dodon.

„La alegerile de la sfârșitul lui 2020 l-am susținut. La fel cum m-a susținut el în 2019. Am avut un parteneriat cu el din 2015 până în 2020”, a spus ea.

Gazda a întrebat-o pe Vlah de ce Dodon a împiedicat construirea aeroportului.

„Nu a împiedicat. El a mai sugerat câteva terenuri. Datorită faptului că au fost oferite multe terenuri, partenerii noștri au început să se gândească. Dacă ne-am fi concentrat cu toții pe un singur loc, rezultat ar fi fost. În plus, pandemia”, a adăugat bașcanul UTA Găgăuziei.

Amintim că pe 14 mai a avut loc turul II al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. Candidata Partidului „ȘOR” Evghenia Guțul s-a confruntat în turul doi cu Grigorii Uzun, candidat susținut de PSRM. Guțul a acumulat cele mai multe voturi.

Irina Vlah a ocupat această funcție două mandate la rând și, în consecință, nu a putut candida.

În timpul campaniei electorale de anul acesta, liderul Partidului „ȘOR’, Ilan Șor, a promis că, dacă va câștiga candidata lui, va construi un aeroport în UTA Găgăuzia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: