De ce se tergiversează examinarea în Parlament a proiectului privind înființarea crematoriilor în Moldova? Răspunsul lui Nantoi (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

De ce se tergiversează examinarea în Parlament a proiectului privind înființarea crematoriilor în Moldova? Răspunsul lui Nantoi (VIDEO)

Deși a fost înregistrat în Parlament cu mai bine de un an în urmă, proiectul de lege care prevede înființarea crematoriilor în Republica Moldova nu a fost încă examinat de deputați. Unul dintre co-autorii inițiativei legislative, deputatul PAS Oazu Nantoi, a declarat pentru NM că proiectul a trecut audierile în comisiile parlamentare și „urmează” să aibă loc consultări publice pe marginea acestuia, însă fără a preciza când anume. 

Corespondenta NM Corina Malcocean l-a întrebat pe deputatul Oazu Nantoi de ce la peste un an din momentul în care a fost înregistrat în Parlament, proiectul de lege privind înființarea crematoriilor în țara noastră bate pasul pe loc. „Proiectul de lege a fost elaborat cu mai mult timp în urmă, a trecut audierile prin comisiile parlamentare și în rest, despre soarta proiectului, trebuie de aflat la Biroul permanent”, a răspuns parlamentarul.

Întrebat de ce se tergiversează examinarea proiectului de lege în plenul Parlamentului, Oazu Nantoi a spus: „Urmează să aibă loc consultări publice. Eu m-am întâlnit cu reprezentanții diferitor structuri comerciale care oferă servicii funerare, ei tot au niște opinii acolo. Deci, repet, detaliile tehnice – la Biroul permanent”.

Proiectul de lege privind crearea crematoriilor umane și incinerarea cadavrelor a fost elaborat de deputații PAS Oazu Nantoi și Maracela Nistor. Proiectul de lege a fost înregistrat în Parlament în aprilie 2023. Printre prevederile inițiativei legislative se numără numără reglementarea înființării și desființării crematoriilor umane, administrarea crematoriilor umane și procedura de incinerare.

***

Precizăm că, în prezent, pe teritoriul Republicii Moldova, în condițiile lipsei unui cadru de reglementare, nu există crematorii umane, iar cetățenii țării noastre utilizează în aceste scopuri crematoriile din Ucraina și România.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: